neděle 25. března 2012

Jsem holka, co je šťastná, když otevře masna.


A řeznictví Paula Daye - šéfkuchaře restaurace Sansho - Day´s Custom Meats vážně není jen tak obyčejná masna. Najdete ji v Náplavní 5, Praha 2  a konečně je otevřená v docela rozumných hodinách: út-st 11-17, čt-pá 11-18, so 11-14.

Přiznávám, že tenhle článek tu měl být už před několika dny, jenže jsem teď trošku se vším v časovém skluzu (ale má to opravdu dobrý důvod, který vám dříve nebo později prozradím). Možná už tedy byl někdo z vás v masně u Paula nakouknout. Těm z vás, kdo ještě návštěvu nestihli, prozradím, co jsem viděla a zažila já.

Měla jsem štěstí, že jsem na místě potkala přímo Paula, se kterým jsem se seznámila v Sanshu a od té doby vypadá, že mě vždycky hrozně rád vidí. Takže po vřelém přivítání mě seznámil s pány řezníky a vzal mě na prohlídku provozovny, kterou proložil ukazováním fotek oveček, jejichž maso si můžu přijít za týden koupit, abych byla připravená na velikonoce.

Prostor je to vlastně docela malý, můžete se do něj koukat prosklenou výlohou, za kterou je hned přístroj na plnění klobás, takže můžete pozorovat pány řezníky při práci. Maso je vyvěšené v lednici, do které vidět není, ale já byla nakouknout i tam. Kdybych tam byla s těmi kusy masa zavřená delší dobu, asi bych se trochu bála, ale takhle to bylo príma.

Hovězí, které je k mání pochází z krav, které se pasou v okolí Jihlavy. Čuníci Přeštíci žijí svůj šťastný život na farmě v Sasově a ovečky zatím běhají někde u Klatov. O všem se tu dozvíte detaily, na které můžete v běžných řeznictvích zapomenout.

Kromě nádherných kusů stařeného masa, tu připravují také zmiňované klobásy. Zatím ve dvou verzích. Jemné "snídaňové" jen s masem rozmarýnem, tymiánem a dalšími bylinkami (300 Kč/kg) a mexické, které jsou úplně zelené a obsahují mimo jiné také jalapeňos a koriandr (320 Kč/kg). Dostala jsem 2 snídaňové na ochutnání, nedala si je k snídani, ale k večeři a moc mi chutnaly. Samozřejmě mi Paul dal i náležité instrukce jak je připravit, tedy udělat do nich pár dírek, opéct 5 min na pánvi z každé strany a pak je nechat odpočinout v rozehřáté troubě.


Z masa jsem nemohlo odolat bůčku z přeštických prasátek a mám pro vás vymyšlený takový nový recept. Když se povede, brzy ho tu uvidíte. Pak jsem vzala 2 kotlety (jestli si dobře pamatuju, tak 450 Kč/kg), které normálně vůbec nekupuju, protože mi přijdou suché a byla jsem nadšená. Tukové krytí dělá svoje. Ještě víc se mi líbily kusy  pečeně (290 Kč/kg), jenže byly obrovské, takže na ně momentálně nemám kapacitu. Ale na scukařský večírek by si myslím tohle maso náramně hodilo.

Nejkrásnější maso, které jsem tu viděla byl hovězí sirloin (750 Kč/kg). Obrovský kus masa, na kterém bylo krásně vidět staření, s mramorováním a vrstvou tuk navrchu. Představte si ty dokonalé steaky, když je tedy nevysušíte.

A co se mi na tom líbí nejvíc? Že když se chce, tak to jde. Že je možné splnit sen i o tom, že budete prodávat kvalitní maso ze zvířat, která nežijí zavřená v kravínech a prasečácích a třeba dokonce zachráníte i jeden druh čuníků. Navíc tohle řeznictví je splněný sen i pro spoustu zákazníků, jděte se přesvědčit sami, slibuju, že se vám tam bude líbit.

P.S.: S nadcházející grilovací sezónou Paul slibuje i hamburgery a mleté maso, o kterém budete přesně vědět, co obsahuje. A když nebude městská část úplně neoblomná, bude možné před řeznictvím i s nějakou dobrotou posedět.

9 komentářů:

  1. Jj,je to tam skvele, ja vcera zrovna tu pecinku pekl a byla opravdu vyborna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já si všimla, žes jí kupoval a trochu jsem konzumentům záviděla :)

      Vymazat
  2. No konečně normální řeznictví ale cenny celkem vyšší uvidíme jak se ktomu postaví běžný lid....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych neřekla, je to úplně jiné, než "normální" řeznictví a ceny tomu odpovídají a nejsou tak napálené jako v La Bottega di Finestra.

      Vymazat
    2. Jiný zaplaťbánbůh určitě právě že se těšim estli se toho chytnou takoví ty běžný spotřebytelé kdyby jo byl by to dobrej signál těm našim rádobyřeznictvím že tady ta poptávka je uvidíme...

      Vymazat
  3. V záplavě kosmetických postů na blozích jsi milým (masožroutským) zjevením, Kačko Žvejkačko. I když já do řeznictví nemůžu (hned omdlívám) :-), tak pořádným kusem vepřovýho nikdy nepohrdnu a tvůj tip sdělím mému muži, který chodí maso kupovat.
    Máš senzační blog, přidávám se k pravidelným čtenářům a žvejkam taky ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. Přeštíci jsou super a Tvůj přístup k masu pro mne jako zjevení. Jako paní Maryška z postřižin :-)
    Jen tak dál...

    OdpovědětVymazat