čtvrtek 24. května 2012

Letem chřestem


Chřestová sezóna se pomalu chýlí ke svému závěru a každý, kdo ke chřestu přistupuje seriózně, už ho měl určitě v nespočtu podob. Přidávám proto malou inspiraci, kdyby vám už docházely chřestové nápady.

Já jím nejčastěji chřest s ančovičkovým máslem a pošírovaným vejcem, protože je to rychlé, děsně dobré a výživově vhodné. Někdy si ale najdu čas i na chřestový oběd od 3 chodech. Jednoho slunečného dne, jsem uvařila polévku z bílého chřestu a mladého špenátu, krevety s chřestem na thajský způsob a chřest s jahodami a tvarohovou omáčkou.


Polévka měla u konzumentů velký úspěch, ale byla, stejně jako já, opravdu málo fotogenická. Vařila jsem jí bez receptu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí tak, že jsem v kuřecím vývaru povařila bílý chřest bez hlaviček nakrájený asi na 3 cm kousky, po 5 minutách jsem přihodila na chviličku špenátové listy, všechno jsem rozmixovala ponorným mixérem do ne úplně hladkého krému a dochutila solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do každého talíře jsem přidala hlavičky chřestu, lžičku créme fraiche a slaninový chips.


Následovaly krevety z chřestem, které jsem připravovala podle Kevinova receptu tak, jak jsme je ochutnali u Tomáše a jednoduše jsem přidala povařený bílý chřest. Sweet chilli sauce jsem použila samozřejmě domácí. Je to celkem neotřelá kombinace, zkuste to.


Posledním chodem byl chřest s jahodami a tvarohovou omáčkou, ke kterému mě inspiroval tip pana Sapíka mladšího v LN. Dělala jsem to opravdu hodně od oka, protože ani v novinách přesný recept nebyl. Chřest jsem pouze povařila v osolené a ocukrované vodě s kousíčkem másla a ve vodní lázni jsem rozšlehala pár lžic tvarohu (fajn je homogenizovaaný z Lidlu, má jen 7,5 % tuku a je hezky krémový) se žloutkem a moučkovým cukrem. Odhadem 5 lžic tvarohu na 1 žloutek a 2 porce. Slaďtě podle chuti.

V sobotu se mi podařilo na Náplavce koupit hezký zelený chřest, tak jsem ještě zrecyklovala loňský recept na těstoviny se zeleným chřestem a bryndzou. Také doporučuju.

Jak děláte chřest vy, kromě obvyklé holandské a másla a strouhanky? Nenechte se přemlouvat a prozraďtě nějaké tajné tipy, prosím.

11 komentářů:

  1. Rychle opálit za vysoké teploty (gril/pánev) a pak do másla s něčím podle fantazie (bylinky většinou po ruce), nechat chvili dojit, napr: http://twitter.com/zajoch/status/203833853859737601/photo/1/large - to je moje letošní oblíbená metoda.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty těstoviny s bryndzou jsou výborné a letos je ještě musím stihnout :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten špenátový krém vypadá luxusně. U nás nejvíc frčí koláč se zeleným chřestem a kozím sýrem, pak grilovaný zelený chřest s aioli a rizoto. Chřestový krém a holandská se nám už nějak zajedly....

    OdpovědětVymazat
  4. Grilovany nebo uvařený chřest s máslem a parmazánem. V rizotu, s raviolami a citrónovou omáčkou, zapečený s bešamelem, quische s chřestem.

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně basic, chřest (upřednostňuji zelený) krátce podušený na másle se štipcem cukru a soli. Toho se NIKDY nepřejím.

    OdpovědětVymazat
  6. Chřest osmažený na másle a podlitý bílým vínem, sůl, pepř a tenounké plátky sušené šunky.
    Nebo skvost, který jsme spáchali posledně - vařený bílý chřest (se solí, cukrem, máslem a citronem), losos v páře a sýrová omáčka... Aneb když se podaří koupit čerstvý chřest i lososa ve slevě ;)
    Mimochodem, losos jen tak v páře mírně zakapaný citronem je zdaleka moje nejoblíbenější úprava, mohla bych ho takhle třikrát týdně, vřele doporučuji :-P

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    dá se někde sehnat chřest takto zabalený - nebo bylo toto fotogenické vázání vytvořeno jen za účelem focení?
    LK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to jen obyčejné půlkilové balení chřestu, převázala jsem ho mašlí a položila na utěrku z Ikea, takže dárkové balení můžete vyrobit docela snadno :).

      Vymazat
  8. Všem díky za tipy, vypadá to, že v jednoduchosti je krása. Ještě připomínám Cuketkův recept s miso: http://www.cuketka.cz/?p=6407.

    OdpovědětVymazat
  9. Mně se velmi osvědčilo chřest nevařit, nýbrž dusit na másle s trochou olivového oleje. S oblibou ho takhle dělám do těstovin, které dám vařit o pár minut dřív a pak v trošce vody z nich ještě chřest dodusím. Těstoviny sliju chvíli před tím, než jsou hotové, a přidám je k chřestu, s nímž je ještě pár minut dusím (přičemž stále po troškách přilévám tu slitou vodu z těstovin). Podávám se strouhaným parmazánem. Chřest používám bílý, který se snáz shání.

    Radek

    OdpovědětVymazat