pátek 11. května 2012

Nebe nad Berlínem...


... bylo minulý týden povětšinou šedé. Že jsme se ale měli jako v ráji, už většina z vás asi ví od Cuketky. Tak já nebudu psát to samé, jen doplním nějaké moje postřehy a tipy.

Vezmu to od začátku, čili od ubytování. Jednoznačně nejlepší je bydlet na Prenzlauerbergu, tedy "Prenzlu". Bylo nás 5 a já nám pronajala byt přes homelidays.com, které mám mnohokrát osvědčené a můžu vřele doporučit. Za 4 noci jsme každý zaplatili 70 Euro. Měli jsme byt se 2 ložnicemi + obývákem, ve kterém byly taky postele a vešlo by se tam určitě 8 lidí. Malá zahrádka, na které se dá grilovat, byla už jen milý bonus.

Z našeho bytu to bylo sotva 5 minut pěšky do mého milovaného Café CK a do No Fire No Glory. Schizofrenické rozhodování, kam na snídani se tudíž opakovalo každé ráno. Nakonec soudím, že v CK se dá vysedávat celé dny. Je tam roztomilá zahrádka do ulice, otevírací výloha s velikým proutěným křeslem v "koloniálním stylu, ve kterém se dobře sedí a každý v něm vypadá vysloveně dekorativně. Navíc mám slabost pro místní baristy. Líbí se mi logo kavárny, které si můžete odnést na samolepkách nebo na krásné modré plátěnce. Co víc byste chtěli? Možná rebarborovou limonádu a matcha latte? Máte to mít.


Pro No Fire zas mluví houpačka před vchodem, výborné snídaňové bagely, brownies a káva z kodaňské Coffee Collective, která se u nás neprodává/nepodává snad nikde. Moje srdce ale patří CK a baristovi řečenému Olda :).

Ranní schizofrenii, ale můžete vynechat a zajít rovnou do The Barn - nejlondýnštější ze všech berlínských kaváren. V The Barn mají podle mě nejlepší kávu a taky největší frmol. Ráno mají skvělé obložené chleby - já hlasuju pro ten s uzeným lososem a čerstvým sýrem, všelijaké sladkosti - třeba portugalský pastel de nata (košíček z listového těsta plněný sladkým smetanovým krémem), čerstvé džusy atd.. Kolem 9-10 už nebývá problém si sednout, jen tam chodí jeden pán v neslušivých elasťákách, a to se nám s Lucií tedy opravdu nelíbí!

Po snídani navrhuju pauzičku v posledním patře Galerie Kaufhof, kde mají veliké domácí/kuchyňské potřeby a vždycky tam seženu něco, bez čeho se nedá žít. Tentokrát např. zester neboli škrabku na pomerančovou/citronovou kůru za pouhopouhých 5 Euro. Nebo si skočkte na metro (pozor na výluku kolem Postdamer platz) a navštivte KaDeWe - západoněmecký chrám konzumu. V tamějších domácích potřebách se mi chtělo trošku brečet, chtěla jsem totiž úplně všechno, hlavně ten obrovský měděný hrnec, ve kterém bych vařila pho... ale jsem rozumná holka, vyjela jsem o patro výš, dala si skleničku prosecca a KaDeWe spezial curry wurst se smaženou cibulkou a bylo zas dobře.

Na lehký oběd doporučuju Cô Cô, podnik, ze kterého jsme všichni na větvi. Vietnamské bánh mí bagety v dokonalém provedení. Hádejte, kdo se je chystá v domácích podmínkách replikovat? Dejte si "Special" s typickou paštikou a plátky vepřového nebo "Lemongrass meat balls". Na nošení po městě to ale spíš není, náplň je vlhká a bagety se rozmočí. Hrozně mi chutnal i čaj s mátou, zázvorem, medem a limetou. Dá se teplý i studený a já sem hodím recept možná hned po víkendu.

Po odpolední kávě se začněte těšit na večer. Pokud jste se na výlet nepřipravovali důkladně předem a nemáte rezervaci u Otsánka, udělali jste chybu. Chybami se člověk učí a problém, který má řešení vlastně žádným problémem není... říká Dalajláma a má recht. Otíka nechte na příště a jdětě do Cocola. Když bude fronta, nenechte se odradit. Dejte si na zpříjemnění čekání saké v téměř bezedné nádobce a pak Tonkatsu ramen. Pokud s vámi nebude amen, můžete se dorazit 3 kobližkami na dobrou noc jako Cuketka ;).


Mně se moc líbilo i v prvním podniku, který jsme navštívili - wine bar Rutz. Říkají, že zachraňují německou kuchyni Tak já jí pomohla zachránit chřestovým salátem a vepřovým kolínkem. Salát se zálivkou z meduňky byl vážně skvělý. Taky Míšina příloha v podobě malých krup se salsou verde nebo pestem nebo čím, byla strašně zajímavá. Není to úplně zadarmo, ale kombinace dobrého jídla a moc fajn obsluhy mě tam asi zavede znovu.

Překvapivě nejsilnějším zážitkem pro mě ale v Berlíně nebyla káva, vietnamská bageta ani japonská polévka. Byla to zelenina. Třeba marinovaný fenykl s rebarborou a mladým špenátem nebo neskutečná marinovaná řepa se smaženým zázvorem a koriandrem, které jsme měli v Otíkovi. Fenykl i řepa už se marinují v lednici. Koriandr vesele roste na terase a já už se hrozně těším, až vám tu odprezentuji výsledky svých pokusů o napodobení těchto jídel.

P.S. Díky všem účastníkům zájezdu, bylo mi s váma moc dobře. Kam to mám naplánovt příště, Vídeň, Řím, Paříž?

P.P.S. Díky Lucii za fotky.

19 komentářů:

  1. Já myslím, že Paříž by byla ideální...anebo radši Provence.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Pariz je paradni, Provence je na prodlouzeny vikend autem moc daleko. Tam bych si prala jet na dlouho a s kolem.

      Vymazat
  2. Já byla okouzlena Budapeští, kde jsem na tržnici začínali každý den. (a pak pokračovali po kavárnách, kultuře a pro jistotu ještě zašli na tržnici) Místní dezerty z kaštanů, marcipán a makové záviny, ještě teď mi tečou sliny. Mňam. Takže jednoznačně Maďarsko! (PS: je to takový Berlí zkřížený s Paříží a nádechem Vídně)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budapest je skvely tip, diky! Byla jsem tam hrozne davno a vubec si ji nepamatuju. Kastany a marcipan mam desne rada.

      Vymazat
  3. Ja se uplne normalne dojmula... Diky, organizatorko, za vylet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych nejraději zpátky... asi zas budu muset nějaký výlet zorganizovat :)

      Vymazat
  4. V Budapešti jsem byla před pár lety, skvělé cukrárny a tržnice mě taky fascinovaly, jednu jsme měli hned u bytu, vpomínám, že tam prodávali i slepičí pařátky :) Kuchyň by stála asi z další prozkoumání.
    No ale nejlepší by byl New York :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O New Yorku žádná, byl v plánu na léto, ale zas to neklaplo, tak snad příští rok. Nad tou Budapeští se vážně zamyslím.

      Vymazat
  5. Vídeň, doporučuju zajít k figlmueller.at na schnitzel co je velký jako talíř, tenký jako letáky v kaslíku a přitom neskutečně štavnatý. K tomu vídeňský salát a malý pulitr veltlínu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Figlmüller je legenda, ale mně dělá starost, kam bychom chodili na kávu. Zdá se, že proti Berlínu je Vídeň přecejen pořád pozadu.

      Vymazat
    2. Tak to teda není!!! :-) Na vídeňské kavárničky mi nesahejte... Ju, hned po zkouškovém se musím zase vydat do Vídně.
      K.

      Vymazat
    3. Tak ja nesaham a prosim o par tipu, ale rozumejte mi dobre, treba u Hawelky je to krasne a ma to uzasnou atmosferu, ale maji tam asi tak dobrou kavu jako ve vetsine prazskych kavaren...

      Vymazat
  6. CK Café chci mít pod barákem... Barista, kafe i interiér naprosto skvělej a jako bonus ten gramofon... Pláťenku sem tam nemoh nechat :-)

    OdpovědětVymazat
  7. v Berline bydlim a CK kafe mam v ulici, takze dobrou kavu beru jako samozrejmost... jen do chvile nez se zase vydam do CR. Ja jsem Prenzauerbergska a nehodlam to menit :-D Zapisky jsou ctive, jen by me zajimalo, kdy objevite i dalsi mista v Berline, tusim, ze pri posledni navsteve jste byli ve stejnych podnicich, tak je na case zavitat i do Kreuzbergu ci Friedrichshainu, neb i tam jsou mista, kde se da velmi dobre najist a napit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak sem s tipy, kam zajít, budu za ně fakt vděčná. CK v ulici opravdu závidím. V Kreuzbergu je Little Otik a minule jsme tam byli v Hassiru. Teď jsme tam viděli ještě zajímavou hamburgrárnu. Potíž je v tom, že když jede člověk do Berlína jednou za rok, tak holt nechce přijít o tutovky které má vyzkoušené. Ale něco mi říká, že budeme jezdit častěji.

      Vymazat
  8. Kacko,
    nemohla bych Te poprosit o zcela konkretni tip na to ubytovani? Zni to skvele a nemam uplne cas proklikavat se celym homelidays :-) Chystame se do Berlina za chvilku, tak prave resim bydleni...
    Moc diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme spali tady: http://zimmerprenzlberg.de/15.html, ale je to byt minimálně pro 5 lidí. Pokud vás jede méně, není nic jednoduššího než si zadat do homelidays potředná kritéria a něco si najít. Stejně musíte napsat majiteli, jestli je byt volný atd., holt to nějaký čas zabere.

      Vymazat
    2. Moc diky za odpoved, precetla jsem jen na BB a tam mi nefunguje vsechno tak jak ma, tak jsem nemohla podekovat. Tak abych nevypadala jako nezdvorak :-)
      PS Uz jsme po vylete, pred dvema mesici me Tvuj berlinsky clanek tak navnadil, ze jsme tam ted museli hned na pet dnu!

      Vymazat