pondělí 22. října 2012

Nejlepší dort na světě

Když jsem před pár měsíci odpovídala na Luciinu otázku jaký dort mi má upéct k narozeninám, řekla jsem, že ten nejlepší na světě. Nebylo to ode mě úplně fér. Takový dort je jen jeden a Lucie na něj nemá recept. Teď ho mít bude a budete ho mít i vy, i když jsem váhala, jestli ho sem dát. Je to dort, který mi ke každým ale opravdu každým mým narozeninám pekla moje máma. Bez něj by narozeniny nebyly narozeniny a žádný dárek by nebyl dost dobrý. Máma už mi ho osmkrát neupekla a vlastně to byly už osmkrát dost smutné narozeniny, i když se všichni kolem snažili, aby nebyly.
Já mám takovou narozeninovou teorii, kterou překvapivě nesdílí má nejlepší kamarádka Zuzka a je to vlastně jediné vážné konfliktní téma, na které jsme za roky našeho přátelství narazily. Myslím si, že na narozeniny by děti měly být se svými rodiči, dokud je to možné a myslím si, že mámy by měly péct svým dětem dorty. Moje máma by mi nikdy nikdy nikdy dort nekoupila. Tenhle dort prostě pekla pro mě, svůj dort měl i můj bratr Dáňa a svůj dort měl i táta. Dokud se tyhle dorty pekly, tak se točil svět tím správným směrem.
A teď mám pro vás takovou nabídku. Já vám prozradím recept na nejlepší dort na světě, když se vám bude líbit, tak ho někomu upečete, nejlépe mámy svým dětem, a pak už jim nikdy nedáte k narozeninám třeba kupovaný medovník. Ano, i ty, Zuzko! Pak třeba bude svět zase v pořádku, a i když nebude, tak jednou  budou vaše děti s láskou a slzama v očích vzpomínat na to, jaké jim máma pekla dorty a nejen kvůli těm dortům si budou myslet, že jejich máma je/byla ta nejlepší máma na světě. Berete?
Pokud ano, budete potřebovat 2 dortové formy, z nichž jedna bude mít ideálně 20 cm, nebo formu a nějaký menší pekáček a dále:
Na těsto:
4 vejce
10 dkg másla
14 dkg cukru moučka
14 dkg hořké čokolády
(já používám tu z Lidlu s 52 % podílem kakaa, ale za mého dětství to byla obyčejná na vaření)
1 vrchovatou lžíci hladké a jednu polohrubé mouky
Na náplň:
2 šlehačky
(čím víc tuku tím lépe, skvěle funguje ta 40 % De luxe od Kunínu, máma dříve dávala do každé půl sáčku ztužovače, ale tomu se dá krásně vyhnout)
10 dkg té stejné hořké čokolády
1 a půl polévkové lžíce horké vody.
Postup je skutečně snadný, takže žádné výmluvy o tom, že někdo neumí péct, nemá troubu a kdesi cosi prostě tentokrát neberu. Koneckonců, v pohodě to zmáknete i v remosce. A výše uvedené suroviny mají i v každém vesnickém Coopu nebo Jednotě nebo já nevím v čem.
Takže, pusťte se do toho, ve vodní lázni dejte rozpustit čokoládu nalámanou na kousky spolu s kousky másla. Než se vše rozpustí a vy to rozmícháte do jednolité čokoládové hmoty, oddělte žloutky od bílků a z bílků za fakultativního přidání špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Sníh si schovejte do ledničky a pokračujte v krasojízdě. Ke žloutkům přidejte cukr, šlehejte a postupně přilévejte rozpuštěnou a už maličko vychladlou čokoládovou hmotu, na závěr šlehání přidejte mouku a výsledkem bude čokoládově čokoládové těsto, které by se dalo sníst jen tak. To ale nedělejte. Opatrně přimíchejte předem ušlehaný sníh. Formy si vyložte pečícím papírem, okraje vymažte máslem a eventuelně vysypejte jemnou strouhankou (já to pro jistotu dělám). Do té dvacítkové, ve které budete nakonec dort dělat, nalejte cca polovinu těsta, mělo by to vyjít tak na 2 cm výšky. Zbytek dejte to druhé formy nebo do pekáčku, ten se pak bude strouhat, takže když to uděláte tenké třeba na plech, bude se to strouhat strašně blbě. Šoupněte to do trouby na 180 tak na 35 minut a říkejte si, že už máte skoro hotovo (a kontrolujte, aby se to nespálilo, člověk nikdy neví, jak vám peče trouba). Po upečení a vychladnutí už bude plnění hračka.
Tu "druhou" placku nastrouhejte na jemném struhadle. Opět ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s jednou a půl lžící horké vody. Zatímco to bude chladnout, ušlehejte každou šlehačku zvlášť, opravdu do tuha, ale jak říkáme my s Lucií: "Do not overbeat!", aby z toho zas nebylo máslo. Na korpus ve dvacítkové formě pak rozetřete jednu šlehačku a bílou vrstvu zasypejte polovinou nastrouhané čokoládové placky. Do druhé šlehačky teď přimíchejte rozpuštěnou ale už docela vychladlou čokoládu a z čokoládové šlehačky pak udělejte další vrstvu dortu. Pak už jen zasypte zbylou polovinou nastrouhané placky a máte nakročeno minimálně k titulu matka roku. Takhle snadné to je. Dejte vychladit do ledničky, zabalte dárky, připravte svíčky a užijte si oslavu. 
P.S. A víte proč je tenhle dort vážně nejlepší? Protože ho dokáže upéct každý, i trošku větší děti svým mámám, tátům, babičkám, dědečkům, kluci holkám, holky klukům ... tak až mi ho nějaký kluk upeče k narozeninám, konečně budu vědět, že je to ten pravý, a že by mi ho schválila i máma.

110 komentářů:

  1. Až do mých - počítám deseti let, probíhaly narozeninové oslavy - nás, tří sester - jediným způsobem. Oslavenec dostal dort upečený a nazdobený mojí mámou, sfoukl patřičný počet svíček, zbytek tří ženských členů mu popřál (táta byl v tu dobu vždy v práci, v zaměstnání nebo na brigádě na stavbě), nalili jsme si ze svátečního čajového servisu černý čaj s cukrem a citrónem. Maminka byla kreativní, ve zdobení, i pečení a střídaní různých druhů korpusů, až tak, že když krém pro nejmladší sestru obarvila potravinářskými barvami na zeleno a růžovo, bylo to vzhledem tak nepřirozené, že jsme to tři děti odmítly jíst. Většinou to byl máslový krém nastavovaný moučnou kaší, promazaný domácí rybízovou marmeládou a proložený banánem a kompotovanou mandarinkou. Nepřišlo nám, že jsme o něco ochuzené, když jsme nedostali narozeninové dárky. Můj narozeninový dort, jelikož jsem jediná narozená v letním měsíci, byl piškot na plech, na to jahody ze zahrádky, zalitý "ovocnou želatinou" ze sodovky, ovocné šťávy a pudinku, želatina asi byla nedostatkové zboží. Bylo to trochu neprůhledné, ale dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hezké vzpomínky to jsou, že jo :)?

      Vymazat
    2. Tuhle "želatinu" děláme doma - je totiž lepší než originál a je výborná :D

      Vymazat
    3. Moc hezký příspěvek, zavzpomínala jsem si, mluvíte mi z duše...až mi jdou slzy do očí.

      Vymazat
    4. Taky me to nacisto dojalo...

      Vymazat
    5. Ty jsi čúrák ty jsi čůrák myslím Daisy

      Vymazat
  2. Moc hezký příspěvek. Vhání mi slzy do očí.. Děkuji za recept, určitě ho někdy upeču. Rozhodně někomu, koho mám moc ráda. Chystáte svým dětem péct stejný dort jako Vaše maminka Vám, nebo budete dělat nějaký originál?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. To je zajímavá otázka, kterou jsem si, vzhledem k tomu, že děti nemám, nikdy ani v duchu nepoložila. Pokud děti mít budu, asi jim budu péct ten dort, jaký budou mít nejraději. Já si vždycky přála tenhle, jiný jsem nechtěla, jinak by mi ho máma určitě upekla. Ale počítám, že když budu mít děti, tak budou mít názor na to, co jim chutná docela brzy a řeknou mi to :).

      Vymazat
  3. Moje slova - zrovna včera jsem manželovi říkala, jak se těším, až budu v březnu péct synovi dort k prvním narozeninám. Představa, že mu nechám udělat nějaký "marcipánový" kolos ve tvaru auta/draka/dinosaura/krtečka/apod., se kterým se vyfotí a nebude se ho smět dotknout, aby tu krásu nepoškodil, se mi fakt nezamlouvá. Proti gustu žádný dišputát, ale taky bych ráda, aby jednou vzpomínal na mámin dort, jako vzpomínáte vy, a ne na pařížák z mlíčňáku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A myslite, ze si to bude pamatovat, ten uzasny mamin dort, co dostal v roce? A proc by se nesmel krasneho dortu ve tvaru neceho uzasneho, co zrovna miluje, treba masinky ani dotknout? Opravdu nekdo objednava detem dorty, aby jim je pak nedovolil jist? Jeste jsem se s tim nesetkala. Myslim, ze oboje je uzasne. Pecene dorty od mamy i ty krasne nebo mene krasne kupovane. Dulezite je prece, jak si deti ten den uziji, kolik s nimi stravime casu a nejen tento den, ale cele detstvi a neda se rict, ze jedna varianta je dobra a druha spatna.

      Vymazat
    2. Já peču vnoučatům ty dorty kolosy,jak vy říkáte,a jsou z nich nadšení.Nemůžu říct,že by jim nechutnaly a naopak si je moc chválí!

      Vymazat
    3. Já taky peču "kolosy", jsou moc dobré a syn si na mě každý rok vymyslí nějakou novou výzvu ve smyslu 3D. Než ho upeču a hlavně vytvořím zabere mi to celý den, takže to dělám opravdu z lásky ... Jinak bych to nedělala ��

      Vymazat
    4. Dekuji za recept, za chvili bude prilezitost pect. Ve veku 25 uz to bude jen normalni dort od mamy, ale urcite si syn vzpomene i na dorty, ktere jsme spolecne vyrabeli na jeho prani - fotbaloveho hriste, chaloupku z mechu a kapradi i s figurkami Kremilka a Vochomurky. Vzpominky detem (ani nam mamam) nikdo nevezme a navic vime cim je 'krmime' neb to neni jen testo zabalene do hory marcipanu nebo dokonce do cukrove hmoty. Takze nezalezi zda dorta ma 'bezchybny kabat', to deti moc nehodnoti (mozna snad sousedka ano), ale deti maji radost i z toho, ze tvorili s mamou dohromady a s laskou, kterou vnimaji asi nejvic. Souhlasim, ze je to otazka casu a kolik casu detem venujeme, kdyz jsou male tolikrat se nam to vrati v jejich pozdejsim veku a to nejen v jejich vztahu k rodicum, ale i jejich samostatnosti a schopnosti tvorit podle svych predstav. Takze kazdy by to mel mit nastavene podle sveho gusta a vlastne, priznejme si, ze i podle zvyklosti v jeho puvodni rodine, kterou si s sebou kazdy nese vedomky ci nevedomky.
      Dekuji za recept, tento dort jsme jeste nepekli a tak se tesim na neco noveho.

      Vymazat
  4. Mě dělávala dort babička a dost podobný jako měla Toffo (taky jsem letňátko). Babička bývala vynikající kuchařka, ale i případě dortu šlo o ten nejjednodušší na světě. Piškot s prohlubní, spodek promazaný marmeládou, do které se uložilo ovoce - babička si vždycky dala záležet, aby tam byly pestré druhy, co nebylo sezoní, doplnila kompotovovaným, zalité želatinou, vždycky to vyskládala to úžasných vzorů. Jedla jsem to s tunou šlehačky, piškot byl úplně šťávou z ovoce a marmeládou nasáklý. Od té doby, co babička nepeče, jsem ho nikdy neměla..Už jsem měla i pár narozenin bez dortu vůbec - a teď se většinou spokojím s dortem dětským, peče hlavně ho Mínina babička, protože býváme tou dobou na prázdninách (Mína miluje lentilkový - je to nějaký klasický másláč, hlavně že je zdobený spouustou lentilek). Mám totiž s Mínou narozeniny ve stejný den a tak už je to holt její oslava :) Tak počítám, že bude vzpomínat jednou na "lentilkový". Ale jinak souhlasím, dort M. k narozeninám bych nekoupila, vždycky je v rodině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem nevěděla, že jste s Mínou ve stejný den. My měly s mámou narozeniny jen 2 dny od sebe, myslím, že od doby, co jsem na světě, už žádný dort nedostala. Pamatuju si, že jsem jí dělala extra narozeninovou snídani k padesátinám, ale nějak si nevybavuju, jestli byla i s dortem.

      Vymazat
  5. Krásný...dort je určitě výborný, ale ten text k tomu...je pravda pravdoucí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím paní Kačko.Tak,jako několika jiným tady,Váš komentář vehnal slzy do očí,tak i mě se tak stalo.No,vyprovokovalo mě to,syn mi zajel pro čoko a smetanu a já se do něj pustila.Právě nyní už odpočívá v lednici a my se všichni těšíme na ráno.Použité nádobí z jeho přípravy napovědělo,jaká mňamka nás čeká.Ještě jednou díky za zveřejnění,budu hodně využívat.Alena Mělnicko

      Vymazat
  6. Fakt se to krásně čte... moc hezky napsaný! Jo a chtěla jsem ještě poděkovat za
    a)štrůdl paní Lívie - byl skvělý,
    b)kaštanový cheesecake byl exkluzivní (jen jsem ho nedočkavě objela nožem ve formě, když byl ještě teplý, tak jsem ty kraje poněkud rozvorala a i když jsem se to pokoušela vyspravit druhý den čokoládou, tak ta poleva nevypadala nejlíp, ale i tak jsem ho nakonec vyfotila a příště aspoň vím jak na to) a všichni z něj byli paf, rozhodně bude patřit ke stálicím...
    No, nakonec mě ještě začne bavit pečení a to se fakt picnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, mám opravdu radost! A věta: "Já se picnu.", je jedna z těch, které používám nejčastěji a kdekdo si kvůli tomu ze mě dělá srandu :).

      Vymazat
  7. Já jen, že jsem Ti ho taky upek.

    T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však v tvém případě se jasně ukázalo, že ten pravý jsi.

      Vymazat
  8. Potvrzuji! Je to nejlepší domácí dort, co znám. Když byly synkovi 4 roky, upekla jsem mu ho a poté, co si dal nášup, jsem dala kousek na talíř pro našeho hodného souseda. Šel za mnou a sledoval, co se bude dít. Když jsem talířek s dortem předala, rozbrečel se. Tak takhle je ten dort dobrý a poznalo to i to malé dítě. Jen mi je líto, že jsem tuhle historku už nemohla říci autorce receptu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že u nás na rozdávání nikdy nezbylo, ale tentokrát jsem dala Lucii do krabičky s sebou, když jsem ho pekla vlastně pro ní. Asi už jsem velká holka a umím se dělit, ale i tak to není lehké :). Máma by byla určitě ráda, že tradice tohohle dortu pořád pokračuje. Ani nevím, kde se vzal, jestli náhodou není od babičky z Olomouce.

      Vymazat
  9. Moc krásně jsi to, Kačko, napsala. A souhlasím, že dort k narozkám má péct maminka a ať už je jakýkoliv, vždy je a bude ten nejlepší na světě :-)
    Ten můj býval krásně nadýchaný, piškotový korpus plněný šlehačkou a mandarinkami ... Právě jsem se dopočítala, že jsem ho už 16 let nejedla (neboť tak dlouho lítám po světě) a to se musí napravit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se rozhodně musí napravit, protože mandarinkový se šlehačkou zní hrozně dobře. A děkuju,

      Vymazat
  10. Když už by se tu nevařilo a peklo, tak by se tu krásně četlo. Ale tohle není ten případ, protože je tu plnou měrou od obojího. Míša

    OdpovědětVymazat
  11. U nás peče maminka svátkové dorty, narozeninové babička. Do osmnáctých narozenin pekla každý rok svým pěti vnoučatům dort, na kterém byli šněci vymodelovaní z takového toho falešného marcipánu, který na sobě měli pravou ulitu šnečí. Vždycky tolik šneků, kolik nám bylo let, občas je doprovázela i marcipánová žížala a celý dort byl obložený kytkama ze zahrady. :) Vždycky to byl tvrdej boj, když někomu z nás bylo už těch devatenáct ale ty šneky chtěl pořád, takže ted dostáváme aspon jednoho každej rok.:)
    Anežka

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tenhle dort upeču mamce k narozeninám! Sice to bude až v červnu, ale vzhledem k její oblibě všeho čokoládového, je to trefa.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásně napsáno. Jen mám dotaz k receptu, ten sníh se tam někde vytratil, předpokládám že se míchá do vyšlehaných žloutků s čokoládou, nebo se v receptu neužije vůbec? Díky za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba, chyba, chyba, děkuju za upozornění, opravím to i v textu. Jak píšete, sníh se vmíchává úplně nakonec do těsta, čili žloutků s cukrem a čokoládou.

      Vymazat
    2. Dnes jsem ho upekl bratrovi, jen jsem na korpus přidal vrstvu rybízové marmelády a do každé čokoládové směsi přidal špetku soli. Byl skvělý! Byl jsem netrpělivej a trochu se mi rozjel, tak na fotku to nebylo. Tak děkuju moc za recept.

      Vymazat
    3. Váš brácha má prima bráchu! Právě kvůli takovým komentářům mi stojí za to tenhle blog psát, díky.

      Vymazat
  14. Milá Katko, tohle není recept, to je životní příběh! Děkuji, že jste se o něj podělila. Dort rozhodně zkusím, obě děti slaví v únoru.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Jo a mně mamka vždycky pekla čokoládový, kompletně posázený lentilkami:)

    OdpovědětVymazat
  16. Krásně dojemný text na vzpomínkový narozeninový dort. Taky patřím k zástupu maminek, které na každou narozeninovou oslavu pečou dorty a moc mě baví vymýšlet další a další dorty pro ty mé dva kluky. Takže u nás ještě nějaký stálý zatím není, ale třeba se to časem vystříbří.
    Ve svém okolí mám ale docela hodně maminek, které svým dětem dorty kupují, protože prý neumí péct a zdobit. A to mi přijde na hlavu. Přece i kdyby ten dort vypadal jako sloní hovínko, je od mámy a to je jedině to pravé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já právě myslím, že třeba tenhle dort dokáže udělat každý. Moje máma taky nebyla velká zdobička dortů a hlavně jí nebavilo se s tím patlat. Ale, no, už jsem dostala i nespokojenou reakci, že o dort vůbec nejde, že ten je jen ke sfoukávání svíček. Holt to má každý jinak. Mně o něj šlo vždycky a naopak si nepamatuju, že by pro mě byly svíčky nějak extra důležité. Asi záleží na tom, co kdo děti naučí.

      Vymazat
  17. No jestli myslíte ten z krabice, co frčel před 10 lety, tak dobrou chuť. Já bych ho teď už do pusy nedala.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak ten musím určitě vyzkoušet. U nás se dort vždycky kupoval, podle mámy jsme měli špatnou troubu. Zvláštní, že já v ní jako dospělá pekla normálně:-) Nicméně v téhle tradici pokračovat nebudu, mám se sice ještě hodně co učit a zdobení obzvlášť, ale i kdybych měla dělat ten nejjednodušší dort na světě, radši ho upeču sama.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  19. To je hrozně pěkný! Všechno. Dort i text. Se mnou se celej život táhne nepečenej dort ze zakysaný smetany s piškotama a ovocem, kterej dělala babička. Dneska ho k narozeninám dělám babičce já. Všichni v rodině jsou po něm diví. Protože žádný narozeniny u nás nejsou v dohledu, tenhle čokoládovej udělám jen tak ( a hlavně sobě :). Děsně se už těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Ten za zakysané smetany (a tvarohu) s piškoty a ovocem dělám někdy dětem svých kamarádek k prvním narozeninám.

      Vymazat
  20. Uplne ma tento prispevok dojal. Citim to rovnako, ako pise Kacka. Davam si zavazok, ze budem mojej mame piect torty, kym bude medzi nami. Dietatu tortu peciem malokedy, lebo pecie babicka - vzdy na zelanie oslavenca. Torta sa u nas nikdy nekupovala, deti je v rodine dost a vzdy si nejaku vopred zelali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že má článek takový pozitivní vliv :). Tak ať těch dortů máte příležitost upéct ještě strašně moc!

      Vymazat
  21. Milá Kačko, můj synek má příští týden narozeniny. Bože už 5let. Dorty pekávala teta , když byl prcek tak já s ovocem. Ale ted jsme si říkala že by to chtělo něco trochu jiného. Prohlížela jsme fotky "barevných dortů" na netu a odpuzuje mě co je v tom asi za dobrota. Vyhrabala jsme recept po mamince na dort s černou kávou...ale protože mi maminka už neporadí, tak se trochu bojím (budu ho muset někdy zkusit jen tak pro trénink) . Ale Tvůj dort i tvé povídání je přesně to, co jsme dneska měla na netu najít. Upeču a dám vědět jak to dopadlo. Moc děkuji.Hezký den Lvicinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katuš, povedl se. I s druhým prckem kolem nohy. Je opravdu moc dobrý a synek měl velkou radost. Ještě jednou díky. Krásný čas.

      Vymazat
  22. Ten text mě trochu dojal. Taky mám od mamky každý rok dort a i když tvrdí, že ho neumí nazdobit, tak je pokaždé skvělý. Tenhle recept si schovám a příští rok ho udělám já jí.
    Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  23. Ja mam taky svuj dort, teda spis svoje Misa rezy, ktery mi mamka vzdycky vlastnorucne vyrabela, ale u nas se vyrabi dorty i pejskum na narozeniny :)) A segra nemela zadnej svuj dort, a tak si kazdy rok mohla prat jakykoliv svuj oblibeny, ktery ji zrovna napadnul:) Ale diky tomuhle clanku jsem si hezky zavzpominala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náš první pejsek - Bettynka, dostávala taky tenhle čokoládovo-šlehačkový, ale myslím, že jsem v tom měla prsty já :). Dostávala jen kousek a zbytek jsme snědli my. Emilka bude teda ošizená, jsem teďka přísná panička a veterinářka mi vynadala, i že jsem jí dala piškoty.

      Vymazat
  24. Milá Kačko mám spoustu receptů na nejrůznější dorty jsem totiž sběratelka receptů.Ten samý dort jsem pekla už ve svých 20 letech, teď je mi už 50,ale používala jsem ty starší ingredience a mouku jsem dávala polohrubou výběrovou,a ještě jsem dovnitř dortu do šlehačky vmíchávala 1 strouhaný banán,a i na povrch dortu jsem dávala šlehačku,určitě to bylo stejně dobré.Mě maminka vždycky pekla ořechový dort,ale na tomto receptu se mi líbí,že je rychlý,jednoduchý a hlavně výtečný.přeji ti aby sis oblíbila více druhů dortů ,jen to chce zkoušet víc receptů.

    OdpovědětVymazat
  25. Děkuju, já mám samozřejmě ráda dortů spoustu a hodně jich i peču, ale narozeninový je pro mě jen tenhle jeden a vždycky bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako "maminka"! Je jen jedna a vždycky bude, co budu živa! A to mi bylo padesátjedna a maminka tu není už 26 let!
      Dvojčata mají v sobotu dvacet, mám objednanou Marlenku, ale upeču svůj!!!!

      Vymazat
  26. Dobrý den,
    recept vypadá výborně, dort udělám ségře k narozeninám:-)
    Jen se chci zeptat, jestli se ta část korpusu, která se strouhá, předtím nějak zchladí nebo zamrazí. Nebo mě napadá, jestli by šlo jen to rozdrolit (á la krtkův dort)?
    Díky:-)
    Zuzka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Korpus musí vychladnout, jak je v receptu napsáno, není třeba ho nijak mrazit. A rozdrolením ušetříte co? Minutu strouhání a mytí struhadla? Asi to půjde, ale myslím, že to nebude tak hezké.

      Vymazat
    2. Ale nic, příště budu líp číst:-) Díky za info.

      Vymazat
  27. Upekla jsem mámě k narozeninám, oblizovala se až za ušima a já byla pochválena jako snad nikdy předtím. Přidám mezi své oblíbené dorty. Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  28. ahoj, myslíš, že by bylo možné dort upéct den dopředu? trochu se bojím jestli mi nespadne šlehačka.. kaja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, dort určitě tři dny vydrží, klidně kup tu de luxe 40 % šlehačku, ať nemáš nervy.

      Vymazat
    2. Super, dobré vědět, že vydrží, peču ho poprvé synovi k zítřejším 4. narozeninám a to rovnou tři zároveň, dva do školky, sama sladké nemám ráda, ale tomuto neodolám.

      Vymazat
  29. Nádherně dojemný a zároveň pravdivý text.. Naprosto s Tebou souhlasím, že ani ten nejdražší dárek nenahradí úžasné chvíle s rodinou a byť jen maličkost, která je ale věnovaná od srdíčka.
    Škoda dnešní doby, kdy jsou k narozeninám v módě notebooky, tablety, telefony za desetitisíce a člověk už ani téměř nemyslí na to, jak vzácné jsou chvilky s blízkými. Proto mám už dlouho jednu zásadu, alespoň jednou denně si uvědomit, jak skvěle se mám, že jsou okolo mě všichni zdraví, a že nám vlastně vůbec nic nechybí, že starosti, které mě občas trápí, jsou vlastně totální prkotina.. Ono se pak člověku hned žije lépe.

    "Ty rodiče sou trapný, nedostal jsem k narozkám ajfoun..."

    Hodně úspěchů a další takové články!
    P. S. Dort při nejbližší příležitosti zkouším :)
    M.

    OdpovědětVymazat
  30. díky moc za recept. Dort jsem upekla a měl super odezvu!!!! byl prostě vynikající!!! DÍKY!

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, až teď jsem si vlastně uvědomila, že vzpomínky na sváteční dny nejsou samozřejmostí, ale dělají je výjimeční lidé a výjimečné skutky ... Taky mi ten text vehnal slzy do očí a moc bych si přála, aby mé dítě na mě taky tak krásně vzpomínalo. Tvoje maminka musela být jeden z těch výjimečných lidí ... A protože mě ten text tak dostal, upeču zítra tento dort mamince k narozeninám, od srdce, s láskou a přáním, aby mě nikdy neopustila a já ji ten dort mohla péct pořád. Děkuji Ti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to je krásný! Všechno nejlepší mamince a užijte si krásné narozeniny.

      Vymazat
    2. Děkuji za přání! Ještě nevíme, jaký je, protože mi blbě ztuhla šlehačka, ale vypadá celkem pěkně :)
      https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-12/1544463_10202060826781923_2501845001506921439_n.jpg?oh=e339dee44ac893bd38f9abeb24b05791&oe=5361C55C&__gda__=1398907303_67a25976165530583ce6782a2b328bf9

      Vymazat
  32. Jste úžasná.. Úžasný text, úžasný recept..Pláču jako želva.
    Ať se Vám moc daří ;-)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  33. Tak u nás rozhodně vede, dokonce i já miluju jediný cukrárenský dortík a to Harlekýn a to je podobný ty, jen tento váš je ještě poctivější a lepší. Už jsem ho upekla synkovi ke 4. narozeninám a našemu fotografovi k výročí našeho setkání. Přikládám fotku a za recept z celého srdce děkuji. Eliška Bachová https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10428518_4422959227537_423691731534283140_n.jpg

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den,
    právě hledám inspiraci na dort pro manžela,má za dva dny svátek a po přečtení vašeho příspěvku už nehledám.Jdu do toho!
    Mějte se krásně,všem citlivým dušičkám-zdáreček.Monika

    OdpovědětVymazat
  35. Prosííím akutní radu, i když do toho nedám prášek do pečiva, nebude to jen milimetrová placka?

    OdpovědětVymazat
  36. Milá Katko, pekla jste vůbec někdy tento dort- nebo vůbec někdy něco? Řídili jsme se podle receptu a dopadlo to vážně katastrofálně. Tak špatný recept sem za svou kuchařskou kariéru ještě neviděla a to jsem v kuchyni jako doma.
    Hezký den. Naštvaný anonym.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejný názor vedu v Brně už 6 let cukrárnu, ale takový hrozný recept jsem vážně neviděla. Po dopečení jsem ho musela vyhodit do popelnice, ani kočky mích rodičů to nechtěli jíst.

      Vymazat
    2. Je mi líto, že se vám dort nepovedl, sama jsem ho pekla více než 10x a evidentně recept funguje i podle komentářů nad vámi. Co se vám nepovedlo?

      Vymazat
  37. Vážená Kačko, můj synovec včera oslavil 8. narozeniny. Bohužel jeho maminka už mu dort upéci nemůže, v lednu zemřela. Tolik po něm touží. Nejsem žádná zdatná pekařka, proto jsem mu chtěla objednat dort u kamarádky, která to na rozdíl ode mne umí. Ale po přečtení Vašeho textu jsem se rozhodla, že mu upeču Váš "nejlepší dort na světě". Držte nám palce, ať se povede. Dort i synovcova budoucnost bez maminky. Wendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se povedl, Wendy, jste skvělá teta a věřím, že to všichni zvládnete. Třeba zrovna na ten dort budete jednou s úsměvem vzpomínat, i kdyby nebyl dokonalý. Já pár dní po smrti maminky poprvé vživotě zavařovala okurky. Nechutnaly jak od ní, ale říkala jsem si tenkrát, že by na mě byla pyšná, že se to snažím dělat jako ona. Držte se!

      Vymazat
  38. Milá Kačko, dort se povedl a byl "K SEŽRÁNÍ". Děkuji za inspiraci. Wendy

    OdpovědětVymazat
  39. Pěkný den,

    mě se dort taky nepovedl - nejspíš proto, že jsem měla příliš čerstvá vejce a sníh nebyl dost sněhový... každopádně ani tak mi to nevadí - korpus sice nenaskočil, ale hold máme trochu jinou buchtu a dort jdu honem udělat nějaký provizorní :-) (včera jsem pekla tento, dnes má syn narozeniny).

    Každopádně! Ho stejně ještě zkusím, přeci nejsem tak neschopná kuchařka! :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Dobrý den,chci se zeptat zda i druhá část těsta v pekáčku se také peče.

    OdpovědětVymazat
  41. Dobrý den, děkuji za vynikající recept. Pekla jsem dceři ke 4.narozeninam a je to vážně bomba!

    OdpovědětVymazat
  42. Dobrý den Kačko, manžel má teď v sobotu narozeniny...hledala jsem výjimečný recept....ale že najdu recept na "Nejlepší dort na světě", to jsem opravdu nečekala. Těším se, až se do něj zítra pustím a i s naší čtyřletou dcerkou si na něm společně pochutnáme. Děkuji za recept i krásný příběh - maminky by neměly odcházet. Kristýna

    OdpovědětVymazat
  43. Dobrý večer, nepamatuji si, že by nám někdy rodiče koupili dort. Vždy nám maminka nebo tatínek dort upekli. Navíc tatínek byl vyučený cukrář, takže dorty byly vždy naprosto skvostné. Miluji pařížský dort a tak mi ho tatínek pekl rok co rok. A já jsem pekla dětem dorty k narozeninám také. Nakonec jsme všichni skončili u toho, že k narozeninám máme Paříž. Milujeme ji všichni a doma dělaný je neskutečně úžasný. Dokonce jsem s ním neskutečně uspěla, když jsem ho upekla kolegyni ke 40tým narozeninám.
    Dorty peču na zakázku pro nevěsty, děti. Kdo chce dá si téma a udělám dort na požádání. Svatební a jinak sváteční dorty zdobím živými květy a vždy měli neskutečný úspěch. Až je občas škoda je sníst.... a dorty pro své děti a případě vnoučata budu péct dokud budu mít síly....

    OdpovědětVymazat
  44. uz ked si chlapi pytaju recept na tuto tortu tak je najlepsi..neprekonatelny:)

    OdpovědětVymazat
  45. Skoro mě Váš komentář rozbrečel. Je to krásně napsané. Až s odstupem času, většinou až když své blízké ztratíme vzpomínáme na takovéto věci - rituály, které jsou v každé rodině. Děkuji za krásný komentář

    OdpovědětVymazat
  46. Dortik je sice jednoduchy, ale znam i chutnejsi. Tento je az prilis slehackovy, stacilo by jedno patro. Pri nanaseni zbylych vrstev se spodni slehackova rozjizdi, i kdyz byla radne naslehana ze 40% smetany. Priste dam radeji ztuhnout do lednicky a urcite na korpus nejakou pikantni marmeladu v dostatecnem mnozstvi, jinak je vysledek mdly. Sympaticke je, ze neni moc sladky, za to palec nahoru👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vše co popisujete jako negativum nám právě velmi chutná... a mdlé se nezdá vůbec nic.... trochu jako čokoládové brownies...a, že se rozjíždí?? No a?? Vždyť se stejně po něm jen zapráší... ještě jednou děkuji autorce za recept!!!!

      Vymazat
  47. Je výborný. Opravdu výborný. Nemám dorty ráda, ale tenhle...Děkuji za recept. Pavlína

    OdpovědětVymazat
  48. jsem už důchodu rád vařím peču smažím mám na to čas dort je jednoduchý vynikající po přečtení příběhu mě tekli slzy dojetím a 63 let mě v mžiku proběhlo hlavou emoce jsem nemohl vydýchat jak málo někdy stačí děkuji za zážitek

    OdpovědětVymazat
  49. No co vy všichni píšete a brečíte zároveň, dojímáte se k pláči, je zvláštní kolik nálad, tolik lidí nebo opačně?Je to zajímavé čtení, jak se dělíte o své výtvory a zážitky z mládí, děctví,s rodinkami atd...mezi tím kolují rady jak dál pokračovat,aby se to vše povedlo či jinak dopadlo.Přesto je vše jedlé a kráné a to je neskutečné.Zdravím všechny a prosím pokračujte.Mary

    OdpovědětVymazat
  50. Napisi jen ,jak to citim ze srdce ja,necetla jsem ostatni reakce.

    Zrovna zitra,oslavi moje vymodlene, a dle lekaru nesplnitelne ditko,25r..

    Pecu z duse, i ze srdce rada!Pecu uz cca 35 let.Peceni je moji vasni, a navic mi to jde,jako jinemu beh,kresleni,ci tvoreni ;-)

    Pecu i pro zname,i nezname.Pecu vsechno od vymyslu sveta.
    Nikdy jsem na zadne narozeniny nezapomela upect domaci dort.Svym detem,ci muzi.Dokonce jsem si ho upekla nespocekrat i pro sebe :-D

    At uz jsou v dnesni pestre dobe i ty kupovane skvele,a vyber je uzasny,a proti gustu...vsak to znate..Ja proste miluju ty domaci.I to nakoupeni surovin,vymysleni tak jaky letos,aby se hodil oslavenci na miru.Podle jeho zajmu,profese..Ci humoru,natury..

    V loni jsem upekla pro dospeleho syna dort prsa,i s podprsenkou :-D Byl to prvni dort s touto tematikou ode mne:-D a byl uzasny.Mel skoro 3kg vahu,ikdyz puvodni zamer byl mnobem mensi.A nejlepsi byli otazky znamych,podle jake predlohy jsem ho pekla :-D

    Autorky slova me chytila za srdecko!
    Letos hledam mensi dort,ne moc hutny.Je nas ted doma malo,jsme 4,a zbytek rodiny je 3tisice km daleko, ale za to je u nas kopa lasky,a ceho je malo to je nejlepsi :-) A domaci dort od maminy(ode mne)byt musi.A neni to jen o tom,ze je domaci.Ja totiz vim,ze oni si to ty deti(a jini clen.rodiny)budou cely zivot opravdu pamatovat.Ne asi ti uplne malinci,ale jinak urcite ano ;-)Vim to na 100%...
    Ikdyby se 100x zrovna nechtelo,vzdy nejaky upecu ;-)��
    Dekuji za recept!��

    OdpovědětVymazat
  51. Mně se ten názor líbí! Já dorty taky peču a zakládám si na tom. Dort od maminky je speciální a sentimentální věc. Vlastně jsem tak zvyklá i z dětství. Moc mě mrzí, že maminku už nemáte. Díky za recept, ráda ho vyzkouším. Lucka

    OdpovědětVymazat
  52. Bezva,chystám se tento dort upéct nejdřív babicce k 80.narozeninam a hned další týden vnučce,tak doufam.,ze se mi podaři i v tomto horku.Mym dceram pekla vždy moje maminka a vždy Krásný dětský dort,ať už to byl sněhulák nebo dort hrad s věžičkami z kornoutu na zmrzlinu zdobený lentilkami,vždy originální nápad,teď jsou dcery dospělé a mají svoje deti- moje vnučky,tak je řada na mne,budu se snažit,aby se dort podařil,pak dám vědět

    OdpovědětVymazat
  53. Dievčence,to vám závidím.Ja som tiež letné dieťa (júl/červenec) a tortu od mamy som mala raz v živote-pred 9 rokmi na moje 20.narodeniny.Aj to ju dala urobiť do obchodu.Inak,ak si neupečiem sama,to nemám. :)

    OdpovědětVymazat
  54. Právě dokončen pro mou úžasnou sestru. Nicméně jsem koza použila větší formu,vrstvy jsou tenučké. Uvidíme zítra,pokud se nezdaří, sníme ho jen tak a ne jako dar,protože ona sama peče skvostné dorty pro nás všechny v rodině a bylo by mi hanba věnovat jí paskvil. Pro mou sestru chci jen to nej,je totiž vážně nejlepší.
    A autorce díky za krásně napsaný recept,doufám,že moje děti budou také jednou takto vzpomínat.

    OdpovědětVymazat
  55. Vypadá,že drží,tak snad přežije i převoz

    OdpovědětVymazat
  56. Milá Kačko, za dva dny oslaví můj prvorozený dva roky a jelikož nemám ten svůj narozeninový, který bych mu mohla předat, hledala jsem inspiraci. Dál už hledat nemusím. Děkuju ti, že ses o něj podělila. A napsalas to moc hezky... Martina

    OdpovědětVymazat
  57. Dortík je opravdu úžasný, všem moc chutná :) Martina

    OdpovědětVymazat
  58. Tak si nemyslím nic o složitosti. Na tom si opravdu nelze nic zkazit. Zkusím ho. A není poslední nadrobená vrstva suchá? ( Nečetla jsem to až tak podrobně:-)). Ale uložila. Ahoj. Marie

    OdpovědětVymazat
  59. Ahoj, tak recept jsem si vyhlídla (jako úplný a vyjímečně pečící amatér) a dort upekla synovi k narozeninám. Raději jsem zvolila rovnou dvojnásobnou dávku (nechtěla jsem placičku ale pořádný dort), na ozdobu jsem vzhledem k ročnímu období zakoupila 2 pytlíky mraženého ovoce lesní směs a maliny... a musím říci že se vše skvěle povedlo, všichni nadšení, moc jim chutnalo <3 Ráda bych sem dodala fotku ale nevím jak.

    OdpovědětVymazat
  60. Dne jsem tento dort upekla. Těšila jsem se jaký sklidím úspěch, ale to co vzniklo hrůza a děs. Postupovala jsem přesně podle návodu, za svůj život jsem napekla spousty dortů, dezertů, koláčů a tohle byl nejhorší výtvor...už nikdy více

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jedině tím ,že jste tam nedala-FAKEKULTATIVNÍ-
      .....SŮL....proto se to nepovedlo. JO .

      Vymazat
  61. Děkuji za krásný článek, ano i u nás je dort, stále a každý rok stejný. Za to z domácích ostružin a hořké čokolády. Je to ten dort, který děláte každý rok stejný s tou láskou pro všechny své blízké.

    OdpovědětVymazat
  62. Ahoj Kačenko, tak včera měla moje maminka narozeniny a dostala super dárky a i jsem ji upekla tenhle váš zázračný dort, který mi našla před cca 2_3 lety, není pravda, že je to úplně jednoduché, dalo mi to dost práce a hlavně bordel se nadělá a tak vyšlehala šlehačky a pařížskou a obyčejnou s tím jsem neměla žádný problém, ale s těstem, prosím Vás, mohla byste mi vysvětlit, jak jste to dělala? Já jsem se držela Vašeho zadání, ale byl z toho jeden korpus a já potřebuji na dvakrát nebo jako na dvě vrstvy a potom ještě na posypání, aby to vypadalo jako Krtkův dort, přidala jsem si tam i banány a jak jste tedy vytvořila to těsto, s tím jsem měla opravdu velký problém, sice jsem ho uplatnila, jenže jsem musela přidělat ještě korpus na olejovou bábovku? Předem děkuji za odpověď Kalábová

    OdpovědětVymazat
  63. Prosím, odpovědět na email lussynka27@seznam.cz, děkuji K.

    OdpovědětVymazat
  64. Já jsem také zastáncem, že dort by neměl být kupovaný, ale upečený s láskou, i když potom třeba (zdaleka) nevypadá jako od cukrářky. Já dorty peču vždy pro manžela, dětem, rodičům a mám z toho radost a oni taky. Teď mě trochu překvapil manžel, který mi také upekl dort, poprvé v životě a bylo to krásné a milé gesto, věnoval mi ještě ručně dělané svíčky Fair Trade protože ví, že jsem na ně dlouho koukala https://www.fairtradecentrum.cz/malovane-africke-svicky/ a udělaly mi nesmírnou radost.

    OdpovědětVymazat
  65. Osobně bych nepotřebovala slavit Vánoce ani Velikonoce, natožpak svůj svátek, ale na narozeniny si potrpím, jelikož moc ráda pořádám zahradní party s grilováním :-) Je moc fajn sejít se jednou za rok s kamarády, které třeba nevídáte úplně často. Od té doby, co máme děti, tak slavíme i všechny svátky, ale ty řeším nějakou drobností z eshopů, což například díky slevovým kuponům z http://kuponozdroj.cz může být otázka pár korun :-)

    OdpovědětVymazat
  66. Vlastně si tak říkám proč někteří lidé kupují obyčejné čokolády, když si je stejně dávají jen příležitostně. To si přece rovnou mohou kupovat čokoládové speciality nemám pravdu? Já si myslím že rozhodně ano. Už tak má velká část národa problém s obezitou, tak aspoň jezme kvalitní produkty.

    OdpovědětVymazat