pátek 26. října 2012

Pomazánka pro mazánka

 
V neděli proběhlo ve vinném baru Veltlin in Karlin klání o nejlepší vajíčkovou pomazánku, kterého jsem se rozhodla zúčastnit z několika důvodů. Veltlin je můj nejmilejší vinný podnik. Když jsem byla malá, nejedla jsem téměř nic (bohužel nebo bohudík mi to vydrželo jen do konce školky), ale vajíčkovou pomazánku, kterou nám dávali ve školce k svačině jsem milovala tak, že jsem si jednou ukradla půlku chleba s pomazánkou navíc a pochopitelně se na to přišlo. Pomazánka, kterou měli ve Veltlinu dosud, byla tak trošku nedochucená. A samozřejmě jsem chtěla vyhrát konzumaci ve výši 1.500,- Kč. Nebudu vás napínat, nevyhrála jsem (taky by mě zajímalo jak to, že ne), ale účel to rozhodně splnilo. Vynalezla jsem vajíčkovou pomazánku s koriandrem a můj nejoblínenější člen veltlinského personálu ji označil za nejlepší, čili jako dobrý.
 
Recept není nijak šokující, chtěla jsem udělat klasickou vajíčkovou s něčím navíc, Nejdřív mě napadly kapary, pak další a další věci a pak mi došlo, že koriandr je nejlepší volba i s tím rizikem, že jsou tací, kteří koriandr nesnáší. Pomazánka by obstála i bez něj, dá se alternovat třeba s kyselou okurkou.
 
Na půl kila pomazánky vystačíte s:
 
5 vejci
200 g Lučiny ve vaničce
3 lžícemi majonézy (teď mi začala chutnat Albert Quality, i když domácí nic nezkazíte, to se ví)
1-2 lžičkami dijonské hořčice
malou šalotkou nebo jen půlkou
solí a pepřem dle chuti (dala jsem mix pepře s převahou bílého)
a malým svazkem koriandru (ten od Vietnamců je akorát, ten z trhů je velký)

Vejce jsem nechala trošku ohřát v pokojové teplotě a vařila je ve vroucí osolené vodě asi 9 minut. Oloupaná vejce jsem projela "mřížkou na brambory" a po úplném vychladnutí jsem přidala Lučinu, majonézu, hořčici, omyté a osušené lístky koriandru, sůl a pepř. Pořádně jsem vše spojila vidličkou, na závěr ještě znovu dochutila solí a pepřem a pomazánka jako ze školky, jen s koriandrem navíc, byla hotová.

Je trochu moderní a hodně retro, jemná, ale ne mdlá a já se těším jak jí budu mazit na večírkové jednohubky.

Máte vajíčkovou taky rádi? A děláte ještě vůbec pomazánky?

P.S. Bezva fotky od Dlouhana najdete na FB Veltlinu.

13 komentářů:

  1. mnaaaam mam chut a hlad! hrozna kombinace :) koriadr zboznuju, takze urcite vyzkousim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, je fakt dobrá, jen ten podzimní koriandr už mi připadá nějaký mdlý. Ale jestli budou zítra na Náplavce vajíčka, tak si asi pro radost ještě trochu pomazánky udělám.

      Vymazat
  2. Liiba mi ten koment dočista sebrala z klávesnice:)) díky Kačko za recept!

    OdpovědětVymazat
  3. ... a až budete mít někdy cestu do Berouna, stavte se na/pro vínko u nás:) www.vinitas.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych, ale otvíračka není úplně pro mě :(, do Berouna se dostanu někdy o víkendu na kole, ale přes týden moc ne. Ale prostuduju si vaše stránky a třeba něco objednám.

      Vymazat
    2. O víkendu jsme povětšinou k zastižení v Chrustenicích (viz kontakty), ale stačí zavolat a domluvíme se i mimo otevíračku prodejny. Snad tedy brzy na viděnou!

      Vymazat
    3. To je náhoda, mám v Chrustenicích kamarádku :)

      Vymazat
    4. Ten svět je opravdu malý! Možná Vaši kamarádku i znám... Až za ní pojedete, můžete spojit dvě příjemné věci:)

      Vymazat
  4. Jé, dělali jsme doma od mého mládí doteď pomazánku stejně, jen s hodně nadrobno nakrájeným pórkem. Tak koriandr bude příště :-). Podle fotek konkurence vypadá opravdu těžce... tipovala bych některý pomazánky na těžce chlapský...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvě pomazánky byly plné škvarků, jedna byla se šunkou, hodně frčely ančovičky, ale nakonec vyhrála ten nejklasičtější ze všech. Byla to legrace.

      Vymazat
  5. Vajíčkovou o velikonocích, z těch vyhodovaných.

    OdpovědětVymazat
  6. Vajíčkandu taky miluju, ale letos všeobecně nějak na těch pomazánkách ulítávám (momentálně miluju tu z pečených paprik a domácí ricotty). Já do vajíčkandy dávám ještě lžíci hustého jogurtu a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Ale takhle bych to mohla zkusit taky :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Lučinu mám moc ráda a celkově ten recept vypadá suprově. Pomazánky dělám o víkendech skoro pokaždé na snídani, takže se dostane určitě i na vyzkoušení této pomazánky.

    OdpovědětVymazat