pátek 12. října 2012

Předvolební štrůdl

 
Máme volby, podzim a honičku, takže přidávám docela rychlý recept na těsto na štrůdl, o kterém jsem už na FB prozradila, že pochází od Livie Klausové a peče se podle něj štrůdl při ofiko návštěvách v Lánech. Nedolujte ze mě, kde jsem ho vzala. Je to složitá příhoda, jejíž pointu jsem vlastně zapomněla. Tak jako tak, já mám recept od kamarádky Magdy a tímto jí za něj děkuju. Počítám, že vzhledem k nadúrodě jablek a nadcházejícímu víkendu, se vám recept bude hodit. Na těsto budete potřebovat:
 
1 kostku změklého másla
1 kelímek šlehačky
1 vejce
500 g hladké pšeničné mouky
špetku soli
 
Všechny suroviny jsem nechala "vyhřát" na pokojovou teplotu, do mísy nasypala mouku, pokrájela změklé máslo na malé kousky přímo do mouky, přidala vejce a špetku soli a začala jsem ho rukama zpracovávat za postupného přilévání šlehačky. Když se alespoň trohu spojilo, vysypala jsem ho z mísy a zpracovala na válu. Z těstem se pracuje úplně parádně, je narvané tukem, takže nelepí, je vláčné a fakt příjemné. Zpracované těsto jsem dala na hodinu do ledničky a pak tak na 20 min do mrazáku, aby se dobře válelo, ale dost možná by to šlo i jen po vyndání z ledničky.
 
 
Těsto se při válení nelepilo ani trošku, šlo rozválet úplně dotenka a z jeho konzistence jsem byla opravdu nadšená.
 
Náplň si uděláte podle sebe, že jo?  A kdyby vás zajímalo, jak jí dělám já, tak dávám hodně ořechů, rozinky, které dlouhodobě nakládám v tuzemském rumu a jablka nakrájená na tenké plátky, které se narozdíl od strouhaných jablek při pečení nerozblemcají (k tomuhle poznání jsem přišla dost pozdě) a podle sladkosti jablek přidávám třtinový cukr a samozřejmě skořici, hodně skořice. Jablka podsypávám strouhankou, aby vsákla šťávu a štrůdl zůstal křupavý nerozmočený. A to je asi celé.
 
Závěrem dodávám, že nemám nic ani proti štrůdlu z kupovaného listového těsta, ale čerstvé koupím v jedné ze 3 večerek v okolí mého bydliště těžko, kdežto šlehačku mají všude a ostatní suroviny většinou doma mám, takže není co řešit. Tažený, který jsem testovala před rokem je o něco pracnější.
 
Štrůdl byl samozřejmě parádní teplý hned po vyndání z trouby. Ano, obětovala jsem pro vás postavu a ochutnávala ho po upečení v 11 v noci. Ani do dnešního rána ale neztratil nic ze své křupavosti, takže vám ho s klidným svědomím doporučuji, bez ohledu na své politické přesvědčení.
 
A jděte volit!

15 komentářů:

  1. Trochu mi to připomíná oblíbený rodinný recept - kostka másla, kostka tvarohu, 250 gr mouky..S těstem se taky dobře pracuje a je velmi vláčný..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím jsi mi akorát připoměla máminy šátečky. Když jsme byli fakt malí, dělala takové trojhránky s marmeládou, nedávno jsem o nich povídala Lucii a vůbec nevím, kde na ně je recept. Ale myslím, že těsto bylo rozhodně tvarohové, tak to zkusím jak píšeš.

      Vymazat
    2. My používáme úplně stejné těsto, 250g všeho - mouka,tvaroh v alobalu, máslo + špetka soli. Ne teda na závin, ale na šátečky, které plníme buď povidly, nebo teda poslední dobou jsme zas najeli na naši oblíbenou ořechovou či makovou plňku, nahoru kopeček rybízové marmelády.(čtvereček, na něj náplň, přehnout rohy do středu, "zapečetit" lžičkou marmošky. Těsto je naprosto geniální, nikdy nedělám jiné, zpracování trvá (se změklým máslem) asi 30 vteřin, chvíle chlazení, naplnit a hotovo. Vřele doporučuju.
      Těsto na závin každopádně vypadá nadějně a jelikož se výše popsané tvarohové na štrúdl použít nedá, ráda vyzkouším (holt není vždy čas na "tažení")
      A volit - volit je skoro občanská povinnost;) právě jsem od voleb přišla:)
      však víme, kdo nevolí, nemůže si pak stěžovat...

      Vymazat
    3. to Arion: my teda z uvedeného tvarohového těsta štrúdl děláme odjakživa a bez problémů... těsto ovšem odpočívá klidně do druhého dne v ledničce. Hodně záleží na tvarohu, s místním z farmy od Kejklíčků těsto i docela slušně lístkuje. Taštičky už dávno nebyly, ale taky je babička dělala, s meruňkovým džemem... Kačko, určitě doporučuju, i kdyby to nebyly ty vaše, jsou super - a třeba to i ony budou!:)
      A ten šlehačkový štrúdl určitě zkusím.

      Vymazat
  2. Paráda, taky mám dnes jablečný volební příspěvek, ale mám takovou chuť na poctivej nelistovej štrúdl, že ho snad ještě před návštěvou volební místnosti a výletem na hory zvládnu... to mě muž pochválí :-). Kolik z toho množství děláte nohavic, jednu? A cheesecake budu dělat příští týden mužovi k svátku- dostala jsem kaštanový pyré, jinak není k sehnání :-) hezkej víkend a díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost. Vyšlo to na 2 klasické štrůdly, já válím hodně dotenka, takže nohavice byly dlouhé přes celý plech.

      Vymazat
  3. Kdyby ti treba nahodou kousek zbyl, tak bych se hlasila ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Kačko, ako píšu baby vyššie, príprava tvarohového cesta je naozaj jednoduchá. Tiež som recept našla v dedičstve, receptári, od babičky. Robila som minulý rok a nádherne mi pripomenuli koláčiky detstvo. Mrkni sa:
    http://hrncek-var.blogspot.hu/2011/12/pripravy-sa-zacali.html

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, super! Já teda mám ještě v mrazáku jedno balení domácího lístkového těsta (heč, heč, heč :-)), ale než bych čekala, až to rozmrzne, tak prubnu tenhle. Másla mám doma vždycky dost, šlehačku většinou taky, takže je to jasný, místo domácí ricotty budu dělat štrúdl :-) A já nejradši pod jablka sypu strouhanej perník, udělá stejnou službu jak strouhanka a navíc těsto nádherně ovoní.

    OdpovědětVymazat
  6. Volby tady sice nemame ale draha polovicka si objednala na dnesek strudl :-) Tak jsem vyzkousela tvuj. Musela jsem sice nejdriv brnknou do Cech a zaukolovat neter aby v lednicce zjistila jakemu mnozstvi odpovida jeden kelimek ceske slehacky ;-) Tady se totiz prodava 400ml.
    Strudl je moc dobry :-) Testo se vubec nelepi, pekne se s nim pracuje ... jenom se mi nepodarilo vyvalet tak tenke jak bych chtela. Priste budu budu muset delat sisticky mensi. A taky nevim zda po upeceni se i tento strudl maze maslem ? Ja obvykla pecu nasucho a mazu po upeceni.
    Jo, a dokonce jsem te prekonala : ochutnavame v 0:15 :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky jsem s tím kelímkem váhala, ale "jak jsem koupila, tak prodávám". Kelímek šlehačky má u nás mezi 180 až možná 250 ml, z toho jsem dovodila, že 200 ml bude tak akorát a přilévala jsem to do těsta postupně, aby se mi s ním dobře pracovalo. Takže zhruba těch 200 ml. Přiznám se, že o pomazávání máslem jsem nikdy neslyšela, já vždycky štrůdl potírám rozšlehaným vajíčkem (ideální je asi jen žloutek, ale co pak s jedním bílkem, že) a pak do něj udělám pár děr vidličkou, aby se nenafouknul a neprasknul.

      Vymazat
  7. Právě jsem ho zabalila a šoupla do trouby. To těsto je krásný! Jako vážně krásný - vláčný, lesklý a hlaďoučký. Zabalený štrůdly jsem chvíli úchylně hadila a kochala se :D Jsem zvědavá jakej bude upečenej.

    OdpovědětVymazat
  8. Fakt ráda čtu takové komentáře, díky. Jaký je? Mě to těsto pořád baví a při aktuálním srovnání s Babickým listovým vyhrálo na celé čáře.

    OdpovědětVymazat
  9. I upečenej je skvělej. Možná bych ho měla příště vyválet tenčí, ale to bude zase tááák velikej:) Žhavej kandidát na vánoční štrůdl!

    OdpovědětVymazat