Recept je od mojí tety a spolehlivě funguje. Vzhledem k tomu, že má ve čtvrtek začít sněžit, louskejte s předstihem ořechy. Po návratu z běžek totiž přijde tenhle koláč (no, spíš placka) vážně vhod.
Na 1 standardní plech budete potřebovat:
Spodní vrstva:
220 g másla (v pokojové teplotě)
300 g hladké mouky
40g cukru krupice nebo moučky
1 žloutek
1 lžíci rumu
Doprostřed:
340 g marmelády - mě to chutná s rybízovou, teta dává třeba višňovou
Nahoru:
200 g cukru krupice
4 žloutky
1 lžíci vanilkového cukru (což mi připomíná, že je nejvyšší čas připravit vanilkový cukr na cukroví)
5 bílků
220 g mletých ořechů
Nejdřív je potřeba připravit těsto na spodní vrstvu jednoduše smícháním všech ingrediencí, vystačíte s mísou a rukama. Následně se těsto vyválí a namačká na plech, pěkně od kraje do kraje. Pohrajte si s tím, jde to. Po té se celá placka potře marmeládou, množství jsem odvážila, ale můžete dát určitě trošku víc i míň. Nahoru pak přijde ořechová vrstva. Vyšlehejte si sníh z bílků. Pak vyšlehejte cukr + vanilkový cukr se žloutky, přidejte mleté ořechy a následně lehce přimíchejte sníh. Neujídejte, pěkně ořechovou směsí potřete první dvě vrstvy koláče.
Teď přichází ta problematická část. Tetin recept říká: "pečte zvolna", neříká na kolik ani jak dlouho. Bůček bych zvolna pekla na 120, koláč jsem se rozhodla péct na 160 a pekla asi 30 min až povrch začal trošku růžovět (nebo zlátnout?). Zkrátka zkuste to, zkazit se to nedá a je to děsně dobré.
P.S. V příštím díle se dozvíte, jak byla zlá Kačka ošklivá na hodného číšníka v Nota Bene a pak se tak styděla, že mu musela upéct něco strašně dobrého a šla se mu omluvit. Pokud se teda cestou hanbou nepropadla a došla tam.
No kdybych se vcera upravil na plech, tak by ty-vis-kdo asi nemel moc radost. Zrovna jsem ten preklad odeslal (ale stihnul jsem i cca 6 hodin spanku, tak to jeste docela slo) (-;
OdpovědětVymazatJá bych ti to u ty-víš-koho vyžehlila, teď, co je můj fanoušek :).
VymazatDala bych si :) ale u nás už se začíná péct na Vánoce. A jenom takový dodatek: Strašně se těším na ten tvůj příští článek :-D
OdpovědětVymazat