čtvrtek 17. ledna 2013

I bez práce jsou koláče

Teda skoro bez práce a navíc slané.


Nedávno jsem si vzpomněla jsem na recept, který vyšel v Espritu LN před skoro 2 lety. Ne, že by úplně přesně seděl, rozhodně z něj neuděláte 3 placky, vypadla z něj sůl  a porce vás fakt nevyjde na 165 Kč, jak recept uvádí (řekla bych v řádu desetikorun), ale za zkoušku stojí. Já ho děla těsně po té, co vyšel a nedávno zas a zas mi tarte flambée moc chutnal. Ideální takhle po návratu z běžek nebo jen tak ke skleničce.


Na tuhle alsaskou specialitu budete potřebovat:

8 g sušeného droždí
2 dc + 2 lžíce vlažné vody
400 g hladké mouky, nejlépe přesáté
200 g dobré slaniny, třeba té, co si vyrobíte sami 
300 g crème fraîche (nebo co nejtučnější zakysané smetany nebo chef de crème)
trochu soli
 2 velké cibule

Tohle množství vyjde tak na 1 klasický plech nebo 2 koláčové formy.


Nejprve smíchejte v zadělávací míse droždí se 2 lžícemi vody a nechte vzejít, bude to trvat tak 10 - 15 minut. Mezitím si můžete nakrájet slaninu na kostičky a cibuli na kolečka. Ke kvásku pak přidejte mouku, vodu a trochu soli a vypracujte buď robotem nebo vařečkou v hladké těsto. S těstem se pracuje dobře, nebude to žádná velká fuška. Nechte tak hodinku v teple vykynout, rozpalte troubu na 250 stupňů, pak rozválejte těsto na tenkou placku ve tvaru toho, v čem budete péct. Pečícím papírem samozřejmě nic nezkazíte, takže na plech položte pečící papír, na ten rozválenou placku, placku potřete crème fraîche nebo tím co máte, posypejte slaninou a navrch dejte cibuli. Pečte asi tak 10 minut a kdyby se vám zdálo, že 250 stupňů je moc, tak to stáhněte na 220.

Budete koukat, jak je to dobré a možná rovnou zaděláte na další várku.

8 komentářů:

  1. Tarte flambee mi pripomina moji navstenu Strasburku, pred nekolika lety! Velice mi v te dobe chutnala!
    Ted si ale vice potrpim spise na quiche lorraine

    OdpovědětVymazat
  2. Zkus příště creme fraiche smíchat s tvarohem a přidat česnek. Nahoru se hodí trocha sušeného tymiánu. Tenhle koláč miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda je, ze tvaroh je i v původním receptu, ale mně se to nějak nezdálo, tak teda dobře, dám ho tam + tymián mám stále na terase, jen ten česnek nevím nevím. Dík.

      Vymazat
  3. Tak tohle je přesně jídlo, už od pohledu ohlašující kategorii "oblíbené"! Aspoň u nás. Už ho plánuju na příští týden, místo svíčkový, myslím, že bude mít větší úspěch! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Právě dopečeno a na to, že to bylo moje první pečení čehokoliv v životě, tak to dopadlo obstojně :) Příště to jen ještě lehce vytuním a bude to dokonalý :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak kam si pro něj mám doběžkovat, když už to zase trochu umím? :) Dík za recept. Jsi se úplně trefila. Na slaných koláčích teď ujíždím víc než na sladkých. Naposledy jsem použila zakysanou smetanu rozmíchanou s křenem a na to šunku. Taky docela dobré (IMHO).

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle mame taky moc radi... A jeste i se zamenou za orestovanou cibuli ve stylu cibulove marmelady :)

    OdpovědětVymazat