čtvrtek 31. ledna 2013

Mám na mysli dokonalé müsli

Křupavé, sladké, nedietní, ve kterém je všechno, co mám ráda. Takové, aby stačilo přidat 3 lžíce do domácího jogurtu a byla by z toho snídaně králů nebo spíš zmlsaných princezen.

 
Nebudeme si namlouvat, že jeho přípravou ušetříme a jeho konzumací zhubneme. Popravdě, je to kalorická bomba a skutečné náklady se mi raději nechce počítat. Občas jsem si kupovala granolu v M&S nebo v nějaké zdravé výživě a nadávala, jak je to drahé. Tak tohle je mnohem dražší. Záleží samosebou, co tam dáte. Já ráda makadamové, pekanové a kešu oříšky a taky pistácie. To nejlepší na něm je snad javorový sirup. Pár kupeckých počtů a protočí se vám panenky. Nepočítejte, udělejte si zapékané müsli, crunchy müsli, granolu nebo říkejte tomu jak chcete.

Recept je převzatý z blogu Kitchenette, upravený tak, jak to mám ráda já. Na přípravu používám:

300 g ořechů a semínek (vlašské, lískové, makadamové, pistácie, kešu, pekany, klidně i mandle + slunečnicové a dýňové semínko + do hotové upečené směsi přidávám drcené lněné semínko) - namíchejte podle toho, co máte k dispozici, pečením se oříšky opraží a jsou fantastické, zvlášť ty se slupkou, takže zbytečně neloupejte
500 g vloček (kupuji vločkovou pětizrnnou směs v DM)
100 g hořké čokolády (zkoušela jsem 85% Lindtku, dávala tomu zajímavou hořkost i trošku acidity, pak 52% čokoládu z Lidlu, kterou používám na všechno a nakonec soudím, že idál bude mezi 60 a 70%)
130 g javorového sirupu
130 g medu
špetku soli
lžičku skořice
lžíci vanilkového extraktu
60 g másla
60 g oleje z lískových (Vom Fass je jistota, ale dnes jsem koupila olej z pražených lískových oříšků v Lidlu 250 ml/79 Kč, nešlo ho tam nechat) nebo vlašských ořechů (M&S), ten olej tomu vážně dodává skvělou chuť, nemáte-li ho, vystačíte se slunečnicovým nebo třeba lněným taky z DM, ale ošidíte se.


Všechno to bude třeba smíchat, takže si připravte nějakou opravdu velkou mísu, nasypejte do ní vločky, ořechy a semínka a nalámejte čokoládu na kousky. Dejte předehřát troubu na 170 stupňů. V rendlíku smíchejte sirup, med, sůl, skořici, extrakt, máslo a olej a zahřejte, až se vše rozpustí a propojí. Přilijte k ořechovo-vločkovo-čokoládové směsi, pořádně smíchejte a směs rozprostřete na 2 plechy vyložené pečícím papírem. Plechy se směsí dejte péct tak na 20 minut a v polovině pečení prohoďte, ať se müsli peče rovnoměrněNa konci pečení to vše pořádně promíchejte, ať se vločky, ořechy i semínka spojí s rozpuštěnou čokoládou, nechte vychladnout a pak se jen radujte, jaká dobrota vám z toho všeho vznikla. Jogurt i mléko jsou samozřejmě ideální doprovod.


P.S. Ze shora uvedeného množství mi vyjdou tři úplně plné zavařovačky + 1 extra miska k okamžité konzumaci.


10 komentářů:

  1. Dietní to možná není, ale výživné a zdravé, hlavně po ráno, určitě jo. Mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je, že já ho jím klidně i večer :). Snažím se nemít doma sladkosti a tohle je teď jediné, co je po ruce.

      Vymazat
  2. Nedávno jsem dělala něco podobného a hned se mi lépe vstává, když se mám na co těšit.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam :) Dala bych si :)A olej z pražených lískových oříšků v Lidlu? Já tam dnes byla a žádný takový tam nebyl :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně jsem ho kupovala včera, malá zelená hranatá lahev, jak na olivový olej, bílá etiketa s oříšky, černý nápis Deluxe. Měli ho v takovém tom oddělení, kde jsou zbytky z různých akcí, narazila jsem na něj úplnou náhodou. Ochutnávala jsem ho, je fajn, ten z Vom Fass je výraznější, ale mnohonásobně dražší, takže je to myslím dobrá alternativa.

      Vymazat
    2. To Pastelka: teď je v Lidlu asijský týden a mají v akci arašídový a sezamový olej, oba dobré, myslím, že do müsli by ten arašídový taky šel!

      Jinak samozřejmě krááásný recept!!!
      Zuzana

      Vymazat
  4. Já zkoušela nedávno domácí musli podle Alberta a chutnalo dobře, ač nebylo tak vychytané :) Každopádně díky za tip, moc ráda vyzkouším!
    HanaS

    OdpovědětVymazat
  5. Toto vyzerá byť prudko jedlé....:-) Včera som práve narazila na recept na domáce müsli tyčinky a tiež vyzerajú dobre....

    http://la-petite-casserole.blogspot.sk/2012/09/domace-musli-tycinky_20.html

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle je dokonaly. Rikala jsem si, ze si budu muset koupit nejakou smes na snidane, ale radsi si ji fakt udelat doma :)

    OdpovědětVymazat