úterý 29. ledna 2013

Zima v Jeruzalémě


Já vlastně nevím, jak moc je v Jeruzalémě v zimě zima. Nikdy jsem tam nebyla a je mi to trochu líto. Podle internetových předpovědí počasí to vypadá, že je tam vlastně stále nad nulou, ale výjimečně i sněží. Tenhle příspěvek má s Jeruzalémem společného tolik, že recept, který jsem reprodukovala je z poslední stejnojmenné kuchařky Yotama Ottolenghi a Sami Tamimiho a přijde mi typicky zimní. Fenykl a mandarinky, kdy jindy by to člověk u nás jedl, ne? A kuře, to je věčné, jako to město.

Celá kuchařka se mi moc líbí, recepty, fotky i vyprávění. Jeden z prvních receptů, který jsem vyzkoušela, byl právě tenhle, na kuře s mandarinkami, fenyklem a arakem (ouzem/pernodem). Musím se vám ale přiznat k hrozné věci. Přistoupila jsem k tomu trochu kacířsky. Nejsem velká vyznavačka fenyklu, resp. ho mám ráda, ale jen v přiměřeném množství. Kombinace čerstvého fenyklu se semínky a deckou ouza mi přišla pro mé osobní chutě přehnaná. Váhala jsem čím předepsaný alkohol nahradit, aby chuťově ladil ke zbytku. Nakonec jsem z domácích zásob vybrala meruňkovici, kterou si vozím z moravských Dubňan, protože testovací kombinace mandarinky zapité meruňkovicí byla skvělá.

Pak už to šlo ráz naráz, připravila jsem si:

100 ml meruňkovice, ale vy pokorně dodržte recept a použijte arak/ouzo/pernod
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
3 lžíce taktéž čerstvě vymačkané citronové šťávy
3 lžíce světlého třtinového cukru
2 čerstvé fenykly
1 farmářské kuře, cca. 1,3 kg
4 mandarinky/klementinky nakrájené na 0,5 cm kolečka i se slupkou (připomínám bioverzi z Billa)
1 lžíci tymiánu
2 a půl lžíce lehce podrcených fenyklových semínek
sůl, pepř
plus na ozdobu můžete použít plocholistou petržel, kterou jsem neměla

Postup opakuji poměrně přesně. Prvních 6 ingrediencí dejte do velké mísy, přidejte 2 a půl lžičky soli a 1 a půl lžičky černého pepře a pořádně zamíchejte. Očistěte si fenykl, rozdělte na poloviny a každou půlku na další 4 dílky, čili na osminy. Fenykl, naporcované kuře (pokud nevíte jak na to, poradí vám mistr Cuketka), mandarinky, tymián a fenyklová semínka přidejte do misky s připraveným nálevem, pořádně to promněte rukama a nechte pár hodin marinovat, klidně i přes noc.


Troubu předehřejte na 220, misku i s obsahem přendejte do pekáčku tak, aby kousky kuřete byly kůží nahoru a pekáček šoupněte do horké trouby na 35 - 45 minut. Orientujte se podle barvy kůže, určitě jí taky budete chtít tmavězlatou, aby křupala. Pak z pekáčku všechno, kromě omáčky vyndejte, nechte v teple odpočívat a zbylou omáčku zredukujte na příjemnou hustotu. Yotam říká, že jí zbýt asi 80 ml, ale kdo by to měřil, že jo? Servírujte třeba s rýží, bulgurem nebo chlebovýma plackama.

Co vy na to, láká vás to? Ty chutě jsou hrozně intenzivní, ale všechno k sobě skvěle pasuje. Pokud si něco necháte až na druhý den, bude to chutnat ještě lépe.

Pro celé lidstvo bych se asi obětovat nechtěla, ale jestli chcete, tak pro vás se ještě trošku obětuju a vyzkouším pár dalších receptů z téhle knížky.

2 komentáře:

  1. Nádhera .o)
    Určite vyskúšam a prosím, pokračujte. Vypadá to, že recepty sú veľmi inšpiratívne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, právě končím druhý rok blogování, tak myslím, že alespoň jeden ještě přibude :).

      Vymazat