sobota 30. listopadu 2013

Nic to nechce, jen žít lehce...


A o to se teď snažím v mnoha aspektech svého života. Pokud jde o stravu, je to docela snadné, protože to záleží jen a jen na mně. Od začátku týdne si každé ráno dělám tzv. green smoothie - mix ovoce, něčeho zeleného listového (osvědčil se mi špenát, mangold nebo třeba i salát) a kdo věří na zázračné účinky superpotravin, můžete přidat chia semínka, řasu spirulina nebo trochu včelího pylu. Jenže, zatím nevlastním superblender, který by toto vše dokázal za pár vteřin rozmixovat do hladké, byť husté, tekutiny (používám tyčový mixér) a taky tomu chybí bílkoviny. Přidávám proto ještě nějaké rostlinné mléko, zatím jsem zkoušela mandlové a oříškové. Dneska mi na trhu na náplavce padl zrak na stánek Soyka. Žádná fronta se nekonala. Já osobně rozhodně nemám k sójovému mléku kladný vztah (zejména v cappuccinu), takže jsem se ani nedivila. Ale pán byl sympaťák, já měla čas a tak jsme se dali do řeči. Chtěla jsem si vzít půllitrovou lahvičku vanilkového sójového nápoje s tím, že ho přidám právě do smoothie a on, že musím nejdřív ochutnat, abych nebyla překvapená. Nebyla jsem si jistá, jestli mě ochutnávka neodradí, ale bylo mi trapné si nedat. A pointa? Jsem nadšená, takže vám Soyku rovnou zcela nezištně doporučuju.


Co je na tom tak extra? Na rozdíl od běžně prodávaných sójových mlék se jedná o čerstvý produkt, s trvanlivostí 14 dní (prý vydrží i o fous déle), vyrábí se u nás, je slazená sirupem z agáve, je bio, bez laktózy, lepku..., ale hlavně je dobrá. Nekecám. Kromě vanilky jsem nakonec vzala i kardamom, ještě mají příchutě: karob, chai, café au lait a přírodní variantu bez ničeho. Z kardamomové verze jsem si v rámci pozdní snídaně udělala ovesnou kaši, kterou už jsem ničím nedoslazovala. Což mě přivádí k upozornění, že samostatně mi nápoj připadal sladký až dost, ale to je individuální. Já ho jen tak v plánu pít nemám, ale do kaší i smoothies mi přijde parádní, dala by se z něj udělat třeba i horká čokolády pro ty, co trpí intolerancí laktózy. Půllitrovka stála 25 Kč, což mi přijde bezva poměr cena/výkon oproti běžně prodávanému mandlovému mléku s 2% mandlí a spoustou divných zbytečných věcí za 70 Kč/l. Kolik stojí běžně prodávané sójové mléko už ani nevím, ale vím, že jsem si párkrát koupila Organic verzi v Tescu a vůbec mi nechutnalo (to, když jsem si myslela, že mléko zahleňuje :)

Tak pokud také momentálně toužíte po změně, zdravějším životě nebo jen chcete trošku obohatit svoji stravu, zkuste to. Třeba budete mile překvapení jako já. Míša to má povinné!

Konec nezištného reklamního okénka. A protože zítra je první adventní neděle, můj byt už voní první jedlým nebo spíš tekutým dárkem. Předsevzala jsem si, že vám každou adventní neděli představím jeden recept na dárek tak, abyste ho zvládli do Štědrého dne případně připravit, čili budu postupovat podle předpokládané trvanlivosti. Snad se někde nezaseknu a snad vás to bude bavit. Zítra můžete číhat na první recept.

Klidný advent vám všem.

17 komentářů:

  1. Já jsem kdysi měla asi vanilku a přišlo mi to celé hodně výrazné na chuť,ale už je to dlouho, asi zkusím koupit znovu, líbí se mi složení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Budu za kverulanta, ale sojové mléko není moc zdravá věc - a to i v případě, že si výrobce dá práci s technologií a skutečně boby namáčí a dostatečně dlouho vaří. (a že to dost proces prodražuje)

    http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/soy-health_b_1822466.html

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý odkaz, díky, nedokážu posoudit, kde je pravda, vzhledem ke spoustě opačných názorů, které sóju velebí. Podle stránek výrobce jde o nemodifikovanou sóju v bio kvalitě z Rakouska, výroba je stručně popsaná tu: http://soyka.cz/vyroba.html.

    OdpovědětVymazat
  4. Že je sója bez GMO - to beriem ako alfu omegu toho, ako sa zorientovať na trhu a potravinu kúpiť. Ako Zuzka Ou správne podotkla, pointa je v tom, ako je sója spracovaná. Podľa toho závisí, či sa jedná o vhodný alebo nevhodný sójový produkt pre tráviaci trakt človeka. Ak je sója spracovaná tak, že je len krátko namáčaná, krátko povarená, následne rozmixovaná - je absolútne nestráviteľná. Sója je tožiť najmenej stráviteľnou strukovinou! Tzn., že v sójových mliekach, jogurtoch - je sója spracovávaná iba krátko - tieto produkty vhodné nie sú. Ak však sója prechádza fermentáciou, pôsobia živé kultúry a získa tak mnoho dôležitých látok - napr. v tofu alebo tempehu - jej účinky a vlastnosti sa menia. Názorov je veľa, ale treba ísť až na podstatu, do hĺbky a skúmať všetky faktory. Sledovať potraviny tak, že si pozrieme tabuľky s info, čo obsahujú - je v podstate zbytočné, ak sa nepozrieme ďalej. A teda, čo robí daná potravina samostatne, čo robí vo vzťahu s inými potravinami, ako sa správa a ako sa menia jej vlastnosti a energia pri rôznych typoch úpravy. A tiež treba zobrať do úvahy, či je vôbec pre tráviaci trakt človeka stráviteľná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš určitě pravdu, Katko, ale to bylo realizovatelné, musela bys žít v ideálním světě, kde ti všichni producenti poskytnou všechny nezbytné informace (původ, složení, detailní technologie výroby daného produktu) a ty máš maximální znalosti, schopnost a čas to posoudit. I kdybys to druhé měla, což je ještě asi možné, ale já přiznávám, že takové znalosti nemám (jinak bych byla třeba lékařka/výživová poradkyně), nedobereš se ke kompletním informacím od výrobce. Tady mi pán řekl, kde sóju kupují atd. a jak ji zpracovávají. O časech namáčení a vaření jsme se nebavili, netuším jaké časy jsou optimální. Pokud ty ano, prosím napiš mi je sem, zeptám se výrobce a případně příspěvek odstraním. Opravdu to není reklama, jen mi Soyka zachutnala a přišla mi jako dobrá alternativa k mléku, kterého konzumuju zbytečně moc.

      Vymazat
    2. Vôbec som tovoj príspevok nebrala ako reklamu. Predsa, každý si môžeme písať, čo uznáme za vhodné - to je správne. Len mi nedalo nedoplniť info a nezareagovať aj na Zuzkin a následne tvoj koment. Informácie od výrobcu na produktoch mať nebudeme nikdy - myslím, komplexné. Čo sa týka pôvodu potravín, sme odkázaní len na to, že budeme dôverovať tomu, čo výrobcovia garantujú - v opačnom prípade by sme museli všetci používať len prvoprodukty, vlastné zdroje, produkty od susedov (kde stále nie je garancia toho, v akej pôde pestujú, čo dávajú zvieratám za krmivo, ...) a to nie je vždy možné. Určite je možné získať znalosti o strave a o tom, čím sa človek živí. Samozrejme, chce to čas a chuť, mať dobré zdroje, vedieť sa orientovať v informáciách. Je to otázka nastavenia našich priorít. Čo sa týka Soyky, kľudne sa pána nabudúce opýtaj na technologický postup, ale v praxi, sója, ktorá neprešla fermentáciou - stráviteľná nie je. No a to je aj odpoveď na všetky sójové produkty (mlieka, jogurty, sušené), ktoré boli vyrobené bez fermentácie. Zdravé a hlavne straviteľné moc nie sú. Je skvelé, že sa v Česku zobúdzajú malí výrobcovia, aj v tomto ste popredu pred nami Slovákmi. Príspevok by bola škoda odstrániť, keď má funkčnú diskusiu (podľa mňa) - pretože takých príspevkov a hlavne diskusií na foodblogoch je ozaj málo.

      V ideálnom svete žiaľ nežijeme, ale je fajn, vedieť sa zorientovať ;-)

      Vymazat
    3. Toto je odpověd na můj dotaz jak dlouho se sója namáčí, vaří a zda v procesu výroby nápoje dochází k fermentaci: doba namáčení bobů závisí na teplotě- při studenější vodě je doba namáčení delší a opačně ale při teplější vodě se zase ztrácejí některé prospěšné látky....Soyka se námáčí ve vlažné vodě ale přesné hodnoty Vám sdělit nemohu ...co se týká vaření, tak je důležité vařit při teplotě nad 118 C, aby došlo k eliminaci trypsinu, což je enyzm, který dělá problémy trávícímu traktu...ostatně mnoho sójových produktů trypsin obsahuje a pak dochází k potížím se zažíváním....doba vaření závisí na způsobu vaření (tlakový hrnec nebo obyčejný)....k fermentaci při vaření sójového nápoje nedochází, ani Soyka fermentací neprochází.

      Stejně stále nevím, i vzhledem k reakci Dary níže, co si o tomo myslet.

      Vymazat
  5. Až budeš mít superblender (nebo klidně starou oranžovou ETU 0010 od rodičů jako já), vyjde Tě litr mandlového mlíka na 25 korun a k tomu získáš mandlovou mouku ZDARMA ! (:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám mandlové mléko normálně tyčákem, je z něj víc zbytků než třeba z vitamixu, ale také je využijuju. Ta cena ale podle mě nesedí. Na hrnek mandlí, cca 200 g, dám 3 hrnky vody a je z toho asi 700 ml. Už tady je cena vyšší jen za mandle. Mandlovou mouku z toho nesuším, vzhledem k tomu, že by v ní byly i slupky, ale použiju to do chleba nebo třeba do pomazánky.

      Vymazat
    2. Já dělám 1:4 a mandle namáčím přes noc, krátce spařím, zchladím a loupu. Mixuju klidně 5-10 minut a nechám s drtí ještě celý den macerovat. Až pak scedím a používám

      Vymazat
  6. Tyhle jsem měla, ale moc mi nechutnaly... Každopádně je to jen můj názor :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A poradíš nějaké jiné, i s ohledem na to, co píšou holky nahoře?

      Vymazat
    2. Já bych poradila zkusit přidat silken tofu Morinaga. Koupit se dá třeba v korejským obchodě v Gorazdově. Chuťově je neutrální a je v něm celkem dost bílkovin. Klára

      Vymazat
  7. Tak ze svého pohledu vystudovaného chemika potravin (a informací ohledně GMO) bych k tomu článku ráda řekla, že to bude asi nějaká slátanina. Buďto je sója GMO a pak není nutné používat herbicidy. Protože většina jejich modifikací je právě na odolnost proti škůdcům. Nebo není GMO a pak se musí chránit. Stejně tak poslední odstavec o fermentaci, kde do nefermentovaných zařadí tofu, které má ale i dost fermentovaných variant. A jako pozitivní zase dá sojovou omáčku, kde ale právě tou fermentací prý vznikají látky na bázi glutamátu
    A kdyby to bylo tak, jak říká, tak je v Asii asi třetina lidí :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Koukám, že Soyka dorazila už i na trhy, vlastně náš soused dělá přesně do téhle firmy. Mladý a sympatický Kuba:-) ale netuším, zda byl u toho stánku...no ale sousedům zatím ochutnat nedal:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Kdybyste někdo chtěli poradit jak vlastně zase začít žít, tak doporoučji chodit na procházky a brát nějaké doplňky stravy. Pro začátek a lepší trávení i nervový systém byste si měli koupit kotvičník. To je taková super věcička, která vám zlepší celkově produktivitu.

    OdpovědětVymazat
  10. Za vyzkoušení by za mě určitě měla stačit ketodieta Já sama jsem se pokusila takto zhubnout a musím říct že to na mě teda mělo pozitivní dopad. V tom smyslu že jsem přirozeně zhubla asi 6 kg za měsíc. Už si tu váhu držím přes půl roku, je to super.

    OdpovědětVymazat