úterý 12. listopadu 2013

Za muže krásnější, pardon, zdravější...

aneb Kačka for Mo Baristas


Že listopad je anglicky November, a že už i nás máme místo Novemberu opakovaně Movember určitě víte. Movember je měsíc podpory mužského zdraví, kníraté legrace a solidarity, jehož cílem je vybrat prostředky na prevenci a výzkum rakoviny varlat a prostaty a na podporu těch, které tato nemoc zasáhla. Muži si během Movemberu nechávají narůst kníry a ženy je podporují jak mohou.

A jak a koho bych mohla podporovat já? No přece pečením ty, jež patří mezi mé nejmilejší muže, tedy baristy, vlastně Mo Baristas. Uvědomělí baristé ČR se spojili a vytvořili Mo Baristas, kteří se aktivně zapojují do Movemberu s cílem vybrat co nejvíce finančních prostředků na dobrou věc. Jak a kde to dělají, se můžete dozvědět na Facebooku.

Vymyslet jak přispět se svojí troškou do mlýna mi netrvalo dlouho. Mo Barista Jiří Sládek nabízí v sobotu na Brewbaru Náplavka speciální mokávu a významná část z její ceny putuje právě na konto Movemberu. Tak jsem si řekla, že by mokávě slušel linecký knír s kávovým krémem a kávovým zrnkem na špičce. Vykrajovátko mi vyrobila nejšikovnější žena, co znám - Karolína Mydlinka z Čarovného mlýna, do Prahy ho přivezla Markéta SugarFreeLife a recept na kníry (resp. jakékoliv linecké) je tu:

Těsto:

500 g polohrubé mouky
170 g cukru moučka
2 vejce
330 g másla
citrónová kůra

Krém vznikl smícháním toho, co jsem doma měla s ohledem na to, že musel dobře držet, aby kníry vydržely předání Mo-Baristovi Jiřímu, převoz na náplavku a manipulaci na místě. Nebojte se přílišné máslovosti, tu chuťově vyváží čokoládová poleva. Obávala jsem se konzistence, v receptech na kávový krém je všude instantní káva v suchém stavu, ale hanba by mě fackovala něco takového na Brewbaru prezentovat. Tyhle poměry ale fungují docela dobře, krém je po ztuhnutí dostatečně hustý a linecké dobře drží i za použití espressa. Příští várku zkusím více vyvážit ve prospěch čokolády a ubrat máslo. Potřebovat budete:

150 g másla
65 g bílé čokolády
80 g vanilkového moučkového cukru (domácí výroba)
2 espressa Doubleshot Panama Finca Emporium natural

Poleva je slabé místo. Na domácí cukroví jen rozpouštím čokoládu s máslem, ale poleva pak není lesklá. Zkoušela jsem použít na potažení dortu do čokoládové polevy třeba i kokosový panenský olej, ale kromě toho, že mění chuť, poleva nebyla podle mých představ. Mámin recept na polevu mám, ale ten počítá s nějakým děsivým ztuženým tukem, který používat nechci. Přiznávám tedy, že jsem použila koupenou polevu, se kterou mám dobré zkušenosti, s vyšším podílem kakaa, byť i v ní je rostlinný tuk, snad mi to odpustíte.

Postup je následující:

Těsto připravuju vždy den předem, do mouky nastrouhám na hrubém struhadle máslo, přidám ostatní ingredience a rukama vypracuju těsto (ale jde to i robotem :). Nechám odležet přes noc v ledničce, pak opravdu studené těsto rozválím na pomoučněné ploše a vykrajuju příslušné tvary. Chce to neválet moc na tenko a těsto musí být z ledničky, jinak se lepí. Peču na pečícím papíru na 150 - 160 stupňů asi 10-12 minut podle trouby a barvy. Linecké má zůstat světlé. Před plněním je dobré nechat upečené cukroví odležet, tentokrát to byl jen týden, ale před vánoci nechávám klidně 14 dní někde v chladu.

Na krém jsem si nejdřív připravila espresso, aby trošku vychladlo, pak jsem zas nastrouhala máslo (to je fakt dobrý trik, který doporučuju), přidala bílou čokoládu rozehřátou ve vodní lázni, cukr a nakonec espresso. Vše jsem prošlehala mixérem a zas nechala trošku ztuhnout v lednici. Linecké jsem promazala a následující den jsem zdobila polevou. Osvědčilo se mi, když je poleva řídká a cukroví se v ní dá namáčet. Ano, není to dokonale hladké, ale vypadá to dobře. Místo kapky kávy, jsem dala do rohu každého kníru zrnko Panama Finca Emporium natural od Doubleshotu, aby při konzumaci pěkně křuplo.

Tak co, líbí? Já mám z knírů obrovskou radost a doufám, že ji udělám i dalším.

Účelem tohoto příspěvku ale není prozradit vám, jak peču linecké, naopak. Nepečte je! Vyražte v tuto nebo příští sobotu (16./23.11.)


na náplavku u dejte si na Brewbaru mokávu s lineckým knírem a přispějte na dobrou věc. Pokud máte na náplavku dalekou cestu, najděte si jinou zúčastněnou kavárnu, do které to tak daleko mít nebudete. Anebo prostě jen přispějte na konto nějakého Movember teamu. Ať máme zdravé a krásné muže!

18 komentářů:

  1. Boží věc! Náplavku o víkendu asi bohužel nestihnu, ale recept určitě vyzkouším, třeba mi s kávou bude linecké konečně chutnat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), já tam normálně dávám ořechovou náplň s rumem, ta je ještě lepší, ale kávová mi přišla stylová. V případě zájmu recept na ořechovou přihodím do komentářů.

      Vymazat
    2. Prosím o tu ořechovou náplň :-)

      Vymazat
    3. Tady je: 75 g másla - ideální zas nastrouhat
      75 g cukru moučka
      75 g jemně mletých ořechů
      1 žloutek
      1 menší lžice rumu

      Všechno smíchat a je to. Množství jsem pokrátila z vánočních receptů, nejsem si jistá, že to vyjde na linecké z 500 g mouky, dvounásobek mi přijde zas moc...

      Vymazat
  2. Nikdy jsem nerozuměla tomu, proč zrovna knírky a všechno tohle kolem :D Ale vypadá to strašně moc dobře :))

    OdpovědětVymazat
  3. no, děláme velmi podobně- resp.linecké stejně (dáváme teda jen žloutky), ale hlavně stejný krém- tedy ten ořechovo rumový. Říkáme tomu "cukroví-izodor" (prostě jeho trvanlivější vánoční jednohubková forma).
    K polevovému dilematu - měla jsem na chlup to samé: čokoláda s máslem není krásně lesklá jak by se zde očekávalo, ztužený tuk jsem-s největším sebezapřením zkusila jedinkrát v životě (na tabulku čokolády jsem dala lžičku-doslova pouze lžičku) a přísahám bohu, že jsem to tam cítila takovým způsobem, že zbytek kostky toho ďáblova stvoření letěl bez milosti do koše), s olejem to jakš takš šlo ale bylo to příliš dlouho tekuté, než to zaschlo, takže většinou vizuální stránka nebyla dokonalá. Pak jsem přišla řešení- doporučuji kakaové máslo. Spolu s dalšími několika užitečnými věcmi jsem si to objednala na internetu a nemůžu si to vynachválit: stačí kousíček na celou tabulku, zádná nechutná pachuť a hlavně vlastnosti skvělé: poleva je hlaďoučká, krásně se leske, pod zuby jakoby jemně křupne ale přitom na teple nepatrně povolí, takže když jí polívám třeba řezy nebo tarteletky, nemusím se bát, že mi to při kousnutí vytlačí náplň ven. Doporučuju zkusit ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, děkuju, zvažovala jsem ho na polevu dortu v červnu, ale odrazovala mě cena a to, že by ho bylo zbytečně moc, ale pokud to máš vyzkoušené, jdu při výrobě cukroví do toho.

      Vymazat
    2. je to tak, je ho hodně (samozřejmě záleží na velikosti balení-já ho měla půl kila), ale podařilo se mi pořídit ho velmi levně. Na polevy ho stačí opravdu trocha a navíc - čokoládové polevy člověk nedělá úplně denně, takže jsem se začala pídit po dalším využití. A vzhledem j tomu, že se mi stejně neuvěřitelně podařilo sehnat prakticky za facku kotlík kokosového oleje, bylo jasno: pustila jsem se do výroby domácího " body butter" - s nějakým esenciálním aroma (citron,meduňka,máta,skořice,...) je to naprosto super. Tělová másla už nekupuju, naopak jsem si nakoupila plastové šroubovací skleničky a chystám tuhle home made kosmetiku jako vánoční dárky :) (spolu s kávovýma karamelkama ;)
      jinak- pěkný článek o kakaovém másle napsal i Viktor: používá už tedy "vyšší level" -kakaové máslo v prášku, princip ale bude asi stejný :)
      http://delikatesy.etrend.sk/delikatesy/kakaove-maslo-vie-spravit-z-jedal-delikatesy-11878

      Vymazat
    3. Díky za osvětu, jdu do toho. Já teď směřuju trošku k raw a whole food, takže kakaové máslo určitě užiju. Ale teda smažit na něm rybu by mě fakt nenapadlo :).

      Vymazat
  4. Ano ano, všichni to víme... Ehm! Proto jsem stejně letos napsala November! (Ježiš no a co! :D) Už jsem řekla, že uvažuju o tmavší barvě na vlasy?

    OdpovědětVymazat
  5. O této akci jsem vůbec netušila - a není to tak dávno, co na rakovinu varlat zemřel manžel a táta našich dvou dětí. Určitě tuto akci o víkendu podpořím. Váš blog ráda sleduji, ale tentokrát jsem napsat musela. Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi moc líto, Jano. I já mám bohužel s rakovinou osobní hodně bolestnou zkušenost, takže mě taková akce nemůže nechat chladnou, i když se to třeba někomu může zdát jen jako módní vlna. Přeju Vám hodně síly a já budu péct ostošest, abych pomohla jak umím.

      Vymazat
    2. Nevím, jestli se to tu objeví ve správné podobě, ale zkusím to:
      <3

      Vymazat
  6. Hm, tak srdíčko se neobjevilo....nefunguje to tu - škoda.
    Tak já vám ho oběma posílám slovy - berete?

    OdpovědětVymazat
  7. Movember jsem nikdy moc nedržel, protože nebylo moc, co by mi rostlo. Ale vždycky jsem aspoň něco poslal na sbírku, která se s tím pojila. Nicméně co mi začaly růst vousy tak, že nevypadám jak sňatkový podvodník, tak se zúčastňuji. Vloni jsem si dal na šatní skříňku v práci dokonce i výzvu, aby se zapojili ostatní a udělali jsme tým vousáčů, který vybíral prachy na dobrou věc. :)

    OdpovědětVymazat