neděle 19. ledna 2014

Bez péče nejsou pagáče

Tenhle příspěvek je trošku speciální, možná to bude začátek nové éry na blogu. Už jste si určitě všimli, že nejraději mám "recepty s příběhem". Takové, které vyvolávají vzpomínky a emoce a čtenář honem neví, jestli má sáhnout pro kuchařskou zástěru nebo nejdříve pro kapesník a otřít si slzu. Chtěla bych jich shromáždit co nejvíce. Vaše reakce, které vyvolal recept na šátečky z tvarohového těsta, mi udělaly velkou radost. Občas, když je mi smutno, tak si čtu příspěvek o narozeninovém dortu a to, co píšete pod ním. Znamená to, že jsme naladěni na stejnou notu. Proto mám pro vás návrh. Podělte se!


Máte nějaký rodinný recept, který by neměl upadnout v zapomnění? Třeba to není nic extra sofistikovaného, zdravého už vůbec ne, ale vy víte, že je to prostě ono? Neschovávejte si ho pro sebe a zkuste udělat radost i ostatním. Možnosti jsou dvě. Pokud se cítíte na sepsání příspěvku s receptem doplněným fotkou, pište, foťte a posílejte na kacka.zvykacka@gmail.com. Pokud máte recept-poklad, ale psaní byste nechali raději na mně, pošlete jen recept, eventuelně i fotku a já to sepíšu za vás. Co vy na to? Samozřejmě mi prosím dopřejte možnost nějaké selekce, případně editace textu. Jste pro?


Vykopávám receptem, který jsem dostala od laskavé čtenářky Lenky, která mě fotkami škvarkových pagáčků podle receptu její slovenské babičky na twitteru nalákala natolik, že jsem neodalala a poprosila ji o recept. Obratem mi ho poslala a napsala, že by babička byla ráda, kdyby věděla, že se recept na pagáčky šíří, protože babička už je bohužel neupeče a Lenka převzala štafetu po ní. Tak já přebírám štafetový kolík od Lenky. Upekla jsem je už dvakrát, recept bezvadně funguje a pagáčky všem chutnaly.


Recept od Lenky je roztomile babičkovský, obsahuje ingredience jako "sádlo o váze 2 vajec", smetana a sůl dle potřeby atd. Já tedy převádím do exaktnějších čísel a říkám, abyste si na 2 plechy opilých pagáčků podle Lenčiny babičky připravili:

500 g hladké mouky
3 vejce (babička radí použít jen žloutky) + 1 žloutek na potření
půl kostky droždí
15 g soli (sůl je potřeba poladit podle toho jak slané máte škvarky, 15 g pasuje k dost slaným škvarkům)
60 g sádla
250 - 300 g umletých škvarků (můžete je projet i foodprocessorem neboli sekáčkem)
125 ml sladké smetany nebo šlehačky
kmín na posypání.

S první větou receptu jsem měla trošku potíž: "Všetky prísady okrem škvariek dobre spracujeme do tých čais, kým sa na cestě nezačnú tvoriť pluzgierky.". To si překládám tak, že se má těsto hníst až do chvíle, kdy se na něm začnou tvořit puchířky, čili bubliny. Já jsem ho ale hnětla v robotu a puchýřky se netvořily, takže jsem prostě vyhnětla příjemné nelepivé těsto.

Těsto je dále třeba vyválet, potřít 1/3 pomletých škvarků, přeložit, znovu vyválet, znovu potřít, znovu přeložit a vyválet, znovu potřít a znovu přeložit a vyválet. Pak se nechá těsto alespoň půl hodiny kynout, když necháte hodinku, chybu neuděláte. Následně se těsto znovu vyválí, myslím, že není třeba válet zbytečně dotenka, tak na 1 cm, aby pagáčky nebyly placaté. Na vyváleném těstě se nožem udělá mřížka, to jsem trochu odflákla a pagáčky nebyly tak krásné, jak jsem chtěla. Z těsta se vykrajovátkem, skleničkou, v mém případě plechovkou od soli vykrajují kulaté pagáčky, velikost je na vás. Vykrájené pagáčky se potírají žloutkem a zdobí kmínem. Pečou se asi 30 minut na 170 stupňů, jako vždy se orientujte podle barvy.  Opilé jsou pagáčky proto, že by se při pečení měly naklonit na jednu stranu. A možná taky proto, že jsou parádní k něčemu ostřejšímu. Čerstvé, ještě teplé, jsou skvělé. Na chuti jim ale neubírá ani následující cen.

Lenky babička pekla pagáčky vždycky na vánoce. Vy ale do vánoc čekat nemusíte. Slibte mi ale, že při pečení věnujete Lenčině babičce malou vzpomínku. A co vaše babička, co nejlepšího vám pekla? Třeba by jí taky udělalo radost, kdybyste se o její recept podělili s dalšími :).

12 komentářů:

  1. A já a Adam moc děkujeme, že jsme je mohli ochutnat. Byly famózní! Jarda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Teď, co budou trhy jen na Jiřáku, je velká šance na další ochutnávku :).

      Vymazat
  2. Každý má jiné vzpomínky, já už mám takových receptů plnou knížku:
    http://vilemina.blog.cz/1204/o-cukru-na-nitku

    a taky je hodně na blogu.

    Tak ať se daří!


    OdpovědětVymazat
  3. Moje babicka nam za odmenu delavala povidlove tasticky se strouhankou (z nudloveho testa) - ty nejlepsi na svete (protoze zadne tezke bramborove nebo tvarohove testo).
    a na vanoce delala "opekance" (protoze byla ze Slovenska) - s makem nebo orechy - proste pohadka - uz zase brecim, kdyz o tom pisu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak šup sem nebo do mailu s receptem, ať si můžeme zabrečet a pochutnat hromadně :).

      Vymazat
    2. Jůů, opekanci nás naše slovenská babi na Vánoce hostila velmi často :) A skoro vždycky byly s ořechy... a pokaždé u toho měla i takovou hezkou prupovídku...asi taky budu brečet!

      Vymazat
    3. Holky nebrečte mi tady a napište některá recept :). Já si dnes vzpomněla na srnčí hřbet s jablky, ořechy a kakaem, který se jedl se šlehačkou a milovala jsem se. Najdu recept a přidám.

      Vymazat
  4. Moje babicka delavala jako prilohu knedliky, tedy velkou sisku nejakeho zarolovaneho testa. Na plat testa se nasypala oprazena strouhanka a nadrobno nakrajena, dozlatova opecena cibulka na sadle. Zarolovalo se to a po asi uvareni se to zesikma krajelo. Vubec netusim recept, pripravu:-( Nedelavate doma nekdo neco podobneho? Diky.
    A Kacce se omlouvam, ze jsem se sem vetrela s dotazem, ale treba by nekdo mohl vedet a jiste by to vyuzili i jini;-)

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je náhodou skvělá "podrubrika". U nás se tedy nic takového nedělalo, ale ochutnala bych :).

      Vymazat
  5. Kruci mně to tu letos dělá ale velikou radost! :-) A nápad je to naprosto skvělý! (a dle mě jsi první, kdo s tak bezva nápadem přišel - klobouk dolů).
    Naše babi taky pekla pagáče, bohužel jsem je nikdy nezbožňovala (to asi ta špatná škvarková zkušenost). Zato ale pamatuju zelníky (resp. slovenské kapustníky), kapustnicu se sušenými švestkami a 3 druhy masa (a přes to nejel vlak), kološvárskou kapustu (kruci, to jsme nejedli nic jiného než zelí?) - a pak hlavně to sladké. Naprostou tradicí a nejlepším koláčem co nám jako malým babi kdy servírovala byl skladaník - ten byl prostě best ever, i když to bylo sakra pracné. A pak jsem milovala tvarožník (o ten jsem se jednou s bratrem poprala a pak jsem si zbytek - aby mi ho náhodou nesnědl - odnesla do pokoje a schovala pod polštář - asi nebudu říkat, jak to dopadlo :). A na oslavy samozřejmě opilý Izidor (jak už asi víš :-) )
    A recepty moc ráda pošlu - ten skladaník jsem Ti normálně už jednou nafotila, když jsem ho pekla (kdysi jsem se tu o něm zmiňovala a nějaká taková myšlenka "ty pošli recept, já zveřejním" padla :-) jen pak jsem nějak ztratila odvahu). Pokud by nevadilo, že bych recept poslala až po 11.2. (do té doby bude můj mozek indisponován - resp. zavalen pod hromadou "nulových hypotéz", "korelačních koeficientů" a podobných nepěkností) - moc ráda to udělám. Ať se tradice neztrácejí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, pošli kdykoliv, až budeš mít čas. Do té doby, hodně štěstí u zkoušek!

      Zelníky jsem jednou měla v Plavecké Polévce, byly výborné, pracuje tam jedna Slovenka, tak byl asi její. Kdybys měla recept i na ně, budu ti zavázaná :).

      Vymazat
  6. Tohle jídlo si zamilovala naše kočka. Fakt. Nekecám. Prostě když ho peču, tak i přestože má odsud skvělé krmivo pro kočky, tak začne sama najednou skákat na linku a prostě jako kdyby byla omámená. Hloupé je, že stejné účinky to má na manžela, který chce pagáče tak jednou do měsíce. :-D

    OdpovědětVymazat