pátek 20. května 2011

Falešná Charlotta



Když jsem ani ne před měsícem gratulovala mojí čerstvě čtyřleté kamarádce Lucince k narozeninám, vykládala mi, že už měla oslavu a dostala dort, ale že já bych jí taky nějaký dort mohla upéct, když přece taky budeme mít tu oslavu. Trošku mě to zaskočilo a podezřívám jí, že to neměla ze své hlavy, ale budiž, hlavně, že oceňuje moje cukrářské umění. Její maminka doplnila požadavek o to, že dort by měl být jahodový, ale bez želatiny. Žádný takový dort v repertoáru nemám, takže jsem se rozhodla, že udělám něco jako charlottu, do které nedám ale oproti většině receptů želatinu a vůbec si jí udělám po svém tak, že bude strašně rychlá, jednoduchá a dobrá.

Trošku jsem se bála, jak to celé dopadne, že se to možná rozpadne a Lucinka bude zklamaná, tak jsem chvíli přemýšlela a pak postupovala následovně.

Nejdřív jsem upekla piškotový základ, asi tak 2 cm vysoký, podle jednoduchého receptu: na 1 celé vejce dám vždy 20 g cukru moučka a 20 g polohrubé mouky. Nejprve míchám vejce s cukrem a pak postupně přidávám mouku. Tentokrát jsem chtěla opravdu jen tenkou vrstvu těsta, takže jsem vystačila se 2 vejci a příslušným poměrem ostatních surovin. Zjednodušeně řečeno, udělejte těsto nalijte do formy tak 1 cm (trošku vyběhne) a když vám bude těsto přebývat, nějak si s ním určitě poradíte. Dortovou formu (tuším 20 cm) jsem vymazala máslem a vysypala hrubou moukou, pekla jsem kolem 15 min na 180ºC, do růžova (doporučuju průběžně kontrolovat, doba pečení může být i kratší... znáte mě, jsem holka, co dělá všechno od oka).

Po vychladnutí těsta jsem dortovou formu vyložila po stranách cukrářskými piškoty, které jsem rozpůlila tak, aby z formy koukal tak 1 cm piškotů. Na celý dort mi stačil 1 balíček.

Kritickým bodem byla náplň, která musela být dostatečně tuhá, aby dort držel pohromadě, ale zas ne zbytečně těžká. Nakonec to spravilo:

260 g smetany ke šlehání
260 g čerstvého smetanového sýry typu Philadelphia
200 g čerstvých jahod (od oka)
4 lžíce cukru moučka

Ušlehala jsem šlehačku, do ní přidala sýr a cukr a všechno vyšlehala do hladkého krému a pak už jsem jen přidávala čerstvé jahody nakrájené na menší kousky. Hotovou náplň jsem přemístila do dortové formy vyložené piškoty ze všech stran a dozdobila jahodami. A hotovka! Když nepočítám dobu nutnou pro vychladnutí piškotu, je to celé akce tak na 1/2 hod.


A protože Lucinka miluje růžovou, dala jsem jí na dort růžovou mašli a nakonec to byl velký úspěch, protože dort držel pohromadě a chutnal skvěle, což potvrzuje pravidlo, že ty nejjednodušší věci bývají nakonec nejlepší. A jelikož jahodová sezóna je za dveřmi, neváhejte tenhle recept vyzkoušet.

7 komentářů:

  1. wow! Ja jsem taky Lucinka a chci taky jahodovej dort :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ale ty už jsi velká holka, Lucinko a navíc si umíš upéct dort sama... ale dobře, když budeš hodná a nebudeš odmlouvat a zlobit, tak uvidíme, co se tím dá dělat :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je super, hledám nějaký dort co bych upekla pro přítele a tohle se mi líbí. Přemýšlela jsem jestli mám udělat kupovaný korpus, na to puding či krém, na to ovoce a zalít to želém, nebo koupit pohádku a jen na to něco připsat, ale myslím že tenhle dort vyhrál, navíc ta stužka je na tom super =) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  4. Dik za mily komentar. To piskotove testo je celkem univerzalni prave i na dorty s kremem, ovocem a zelatinou. Tenhle dort je efektni a jednoduchy, jen poradne jahody se ted uz budou shanet docela tezko. At se povede!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, tenhle dortík je fakt super. Chci ho udělat příteli k svátku, ale mám strach, že ty piškoty, co jsou vyložené kolem budou tvrdé, co myslíš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehm, kdyby byly nepříjemně tvrdé, tak by se ten dort asi leta nedělal, co myslíš? Piškoty díky náplni změknou, ale měkké být úplně nemůžou, protože dort by pak po otevření formy nedržel.

      Vymazat
  6. Moc povedená Charlotta :) Taky se na ní chystám a chtěla bych vyzkoušet i upéct svoje piškoty, tak uvidíme, zda se zdaří :P

    OdpovědětVymazat