středa 25. května 2011

Kdo nechce být mrtev... ten musí jíst mrkev :)


Pověra, že konzumace mrkve zlepšuje zrak, už je sice překonaná, ale na tom, že je mrkev dobrá se asi shodneme celkem snadno. Když jsem byla malá a nemocná, tak mi máma vždycky dělala mrkev s jablky, cukrem a citrónem a hned mi bylo o něco líp. Když mě v sobotu vytočil ten autobusák, co mě vyhodil s Bětou z vozu, tak jsem se pro spravení nálady rozhodla upéct mrkvové cupcakes a tady je tedy máte.

Recept je převzatý z Joy of baking.com a jen lehce upravený. Výsledek je opravdu fantastický, oproti mým levandulovým cupcakes je základ víc "mokrý" a řekla bych, že by také obstál ve formě bábovičky nebo muffinu, ale proč se šidit o ten krém.

Takže si na 6 cupcakes připravte:

na těsto:

85 g polohrubé mouky
1/2 lžičky jedlé sody
špetku soli
1/2 lžičky mleté skořice
2 malá vejce
65 g cukru
80 ml slunečnicového oleje
70 g najemno nastrouhané mrkve
1 menší nastrouhané jablko
20 g mletých ořechů a taky trochu na ozdobu
35 g rozinek

na krém to samé jako u levandulových cupcakes, čili:

125 g krémového sýru typu Philadelphia (zaexperimentovala jsem s Lučinou a nedoporučuju)
25 g moučkového cukru
90 ml šlehačky
(pokud ujídáte jako já, udělejte krému o trochu více, jinak vám to nevyjde)

Postup je následující: smíchejte sypké ingredience kromě cukru, tedy mouku, sodu, sůl a skořici. Dále si rozklepněte vejce, přidejte olej a cukr a začněte šlehat do hladka, postupně přisypávejte sypkou směs, a když jste spokojeni s konzistencí, vmíchejte ručně mrkev, jablka, ořechy a rozinky. Už teď se to dá jíst :). Těsto rozdělte do trojitých papírových košíčků umístěných na plechu, opravdové hospodyňky do jednoduchých košíčků umístěných ve formě na muffiny a pečte na 180ºC po dobu cca. 20 min. Těsto docela ztmavne takže upečení poznáte od oka, ale klidně do toho píchněte špejli, čistá špejle = upečený základ.

Krém připravíte ušleháním šlehačky s postupným přidáním cukru a nakonec sýra. Se zdobením vyčkejte do úplného vychladnutí těsta, to je jasnačka. Moje ponaučení je, že tátova stará hliněná zdobička zdobí mnohem, ale mnohem, lépe než můj plastový pytlík polské výroby, takže s tím musím něco udělat a vy si se zdobením určitě taky nějak poradíte. Navrchu by jistě moc dekorativně vypadaly malé marcipánové mrkvičky, ale takové se v mé domácnosti bohužel nenacházejí, takže jsem vystačila s trochou ořechů.

A na závěr cupcakové trilogie vám již brzy přichystám cuketovou variantu, tak se těšte!

5 komentářů:

  1. Lucie: Ty jsi prihlasena a mne to furt z pocitace nejde :(

    Mrkvovy jsou vazne skvely, byla jsem prekvapena jak moc.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem napekla. Upekla jsem jeden velký dort (byla jsem líná dělat minidorty) z dvojnásobné dávky a našla jsem i náhradu za sýr (není to Lučina). Je to dobrota :-)) D.

    OdpovědětVymazat
  3. To vám aj tie muffiny chutnali ? :O

    OdpovědětVymazat
  4. Chutnaly? No jo, jinak bych je sem prece nedavala. Je to snadna verze mrkvoveho dortu.

    OdpovědětVymazat