čtvrtek 12. května 2011

Radost a levandule Na Františku


Ode dneška máme v Praze nový farmářský trh, ze kterého mám velkou radost. Konat se bude každý čtvrtek od 8 do 18 hod na nábřeží Na Františku hned pod Intercontinentalem. Kromě výhledu, který oceňuji i na náplavce, je bezva, že je trh celý všední den, a že to mám kousek z práce. Stánek Doubleshotu už je jen maximálně příjemný bonus.

Od začátku. O trhu jsem se dozvěděla minulý týden na internetu, pořadatelem je občanské sdružení Archetyp, stejně jako v případě trhů na náplavce, Jiřáku a Kubáni. Čas a lokalita jsou pro mě v tomhle případě naprosto dokonalé, takže bych si přála, aby trh prosperoval, přilákal poctivé prodejce a já měla o základní nákupy a čtvrteční snídani postaráno.

Hned zkraje trhu jsem narazila na stánek Aberdeen Angus ze Soběsuk u Nepomuku, který se zaměřuje výhradně na prodej hovězího masa uvedeného plemene. Kousky masa jsou jednotlivě balené (nejspíš vakuově) a dokonale označené, včetně identifikačního čísla zvířete, data porážky a samozřejmě data spotřeby, váhy a ceny. Zaujalo mě ossobuco a vyrazila mi dech jeho cena, 180 Kč/kg je v tomhle případě skoro zadarmo, ne? Koupila jsem na zkoušku 1 velký 400 g plátek a jsem vážně zvědavá. Když se povede, tak zas nebudu jíst pomalu nic jiného. I prodávající mladík byl sympatický, pěkně jsme poklábosili a já s díky odmítla květovou špičku, protože ta mi zas za cenu kolem 500 Kč/kg přišla děsně drahá, když jí "normálně" kupuju za cenu zadního.


Po pár krocích mě čekal levandulový stánek, který úžasně voněl, já si vzpomněla na levandulové bábovičky od Kokina a toužila po troše levandule, abych se mohla pokusit je okopírovat. Tak jsem to vysvětlila panu prodavači, on mi ukázal pod pultem veliký pytel plný levandule, nabral mi velkou hrst a řekl, že mu mám přinést ochutnat a tu levanduli, že mám zadarmo. To se ví, že přinesu, když se mi povedou! Vlastně uvažuju o tom, že udělám cup cakes, protože formičky na malé bábovičky nemám. Asi je vám jasné, že mám hned mnohem lepší den. Ne, že by se mi dneska dělo něco špatného, ale takový přístup prostě udělá člověku radost.


A jestli mi k nadšení stačilo prvních pár stánků, ten Doubleshotu už mě jen utvrdil v tom, že tohle je moje místo. Za kávovarem stál Jarda Barista a konvičkou na mléko kreslila lístečky milá blonďatá slečna. Takže veřejná gratulace k 2. místu na mistrovství baristů České republiky a dík za parádní cappuccino! Příště si přinesu hrneček, mám v práci 2 originál doubleshotí.

Pokračovala jsem kolem stánků se zeleninou, koupila svazek kopru a dost drahou petržel, o které mám navíc celkem velkou pochybnost, pokud jde o původ. Na označení stánku jsem zahlédla nějaké rusky vypadající jméno. No, ponaučení pro příště.

K mání byla spousta uzenin, nejméně u 4 prodejců, tak jsem vzala na zkoušku špekáčky a slaninu. Taky jsem nepřehlédla malý stánek s chřestem z Hostína u Vojkovic, zelený byl za 74 Kč/0,4 kg a bílý za 79 Kč/0,5 kg, ale přiznávám, že se mi přinejmenším ten zelený nezdál ve 100% kondici.


Kromě stánků se sazeničkami a bylinkami tam byl také fotogenický stánek s květinami, ale tulipány byly podle nápisů jednoznačně holandské, tak úplně nechápu, proč je prodávají na farmářských trzích, zvlášť když teď je u nás tulipánů dost (teda alespoň u nás na zahradě).

V posledním stánku jsem si koupila kuře (119 Kč/kg) a vejce z volného chovu. Jenže jsem si nezapamatovala ani nezapsala odkud to všechno je, jen vím že z Královehradeckého kraje. Mrzí mě to, protože prodávající paní byly hrozně fajn, vysvětlily mi, jak je to u nich s vajíčky, že ty maličké jsou od slepic, které sotva začaly snášet, stojí 3 Kč a prý mají být nejlepší. Pak měly normálně vypadající vajíčka, tuším do váhy 60g za 5 Kč a pak veliká za 6 Kč. Nabídly mi mix maličkých a normálních, abych si doma mohla porovnat, které jsou lepší. Jsem zvědavá spíš na to kuře, protože mě vyšlo na 240 Kč. Uklidňuje mě, že čekalo v opravdové ledničce, i když v tomhle počasí už to snad ani jinak nejde.

Tak to jsou čerstvé zprávy, co vy na to, vyrazíte? Jarda Barista říkal, že je tam zatím spíš mrtvo. Já doufám, že trh získá na popularitě a bude fungovat.

P.S. Zajímavé je i to, že pro restaurace (a asi jiné větší odběratele) nabízí možnost odvozu nákupu na "nákladním" e-kole.

7 komentářů:

  1. Ahoj Klary, sdilim tvoje nadseni, dnes rano pri rannim behu na naplavce jsem byla moc prijemne prekvapena a o doubleshotu ti chtela hned reportovat. Ale tobe uz proste nic neunikne!:) Lokace na trh je komorni a ma sve kouzlo. B.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj pravidelná čtenářko B., tak když nám tam Doubleshot vydrží, dáme si tam někdy před prací snídani.

    OdpovědětVymazat
  3. souhlasim, moc rada. bb

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem rád, že jsme udělali kafčem Na Františku radost. Teď určitě 3 týdny nebudeme (Kolumbie) a potom se rozmyslíme. Přeci jenom je to tam (prozatím) hodně mrtvé ...

    OdpovědětVymazat
  5. Jarda: Dík za info, já to ve čtvrtek zase okouknu a dám už asi vědět na SCUKu.

    Užijte si Kolumbii a těším se, co tam nakoupíte.

    OdpovědětVymazat
  6. Farmu tipuju na Štěpánovsko, bývají na Jiřáku ve středu, mají kohouty, kuřata (i baby), vajíčka i od mladých slepic
    Levandulový stánek též na jiřáku,
    dv

    OdpovědětVymazat
  7. Dv: Jojo, jsou to presne oni. Bohuzel trh na Frantisku zrejme nenasel dost zakazniku a pekne upada :(

    OdpovědětVymazat