čtvrtek 4. srpna 2011

Rychlá letní inspirace


Přiznávám, že mám teď trošku honičku, a tak ty slíbené zdravé a odlehčené recepty v psané formě trošku stagnují. Ale protože se svých předsevzetí držím a chci v tom podpořit i vás, přidávám jeden sezónní tip, který jsem odkoukala u Lucie a trošku pozměnila, jak se mi to hodilo. Je to omáčka z pečených rajčat.

Jak jsem jí u Lucie viděla, věděla jsem, že jí udělám. Koncem minulého týdne přišel ten správný čas. Základní recept s postupem najdete u Lucie a já vám jen napíšu, jak jsem to upravila. Pokud jde o suroviny, nahradila jsem tymián bazalkou, čistě proto, že tymián nebyl a bazalka ano. Takže jsem dala bazalku, olej a prolisovaný česnek do mixéru a vyrobila z toho jakoby pesto, které jsem pak dala na půlky rajčat rozprostřené na plechu (ten jsem zapomněla vymazat olejem a vůbec to nevadilo, takže to berme za ušetřené kalorie). V rámci diety jsem také vynechala posypání cukrem, rajčata byla sladká dost. A jelikož času nebylo nazbyt, chtěla jsem to péct v noci, bez hlídání. Moje trouba peče bez nastavení max. 5 hodin, takže v ní občas v noci takhle něco pomalu peču a ráno je hotovo. Tentokrát jsem tedy nastavila teplotu na 80º C a pekla rozpůlená rajčata s vrstvičkou ošizeného pesta celkem 5 hodin. Ráno jsem troubu na chvilku zapla na 120 ºC, aby se rajčata pořádně prohřála před plněním do sklenic, které jsem vymyla horkou vodou a taky šoupla do trouby. Rajčat bylo necelé kilo, skleničky z toho vyšly 2, celkem tak na 4 porce. Nijak jsem to nesterizovala, protože do konce srpna budou s jistotou pryč.


Co vy na to? Rajčata, bylinky, česnek a olivový olej... dokonalá kombinace. A když k tomu přidáte čerstvé těstoviny, které se teď dají koupit v Praze na farmářských trzích od pana Blažka z Kolové u Karlových Varů, garantuju spokojenost. Parmazán navrch nedokážu vynechat, v rozumném množství ho ale povoluje i STOB, tak proč ne.


Tak poklusem v klus směr zahrada, skleník, trh, obchod! Rajčata jsou na vrcholu sezóny a pár skleniček téhle dobroty určitě užijete.

7 komentářů:

  1. Ty těstoviny jsou skvělé, škoda, že jsem je objevila až minulý týden! Jinak já opisuju hlavně u Lucie :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kačka taky Opisovačka5. srpna 2011 v 14:23

    Když u Lucie se opisuje tak dobře... :)

    Ale zrovinka jsem si přinesla z Haveláku kilo rajčat a tentokrát se nechám inspirovat Cuketkovou línou rajskou od Marcelly Hazan. Léto se zdá být bezva!

    OdpovědětVymazat
  3. Linou rajskou jsem ted delala kapele, byla tak dobra, ze jsem si prala,aby podobne znela i ta hudba:)a to jsem nemela nijak uzasna rajcata.. Proste prekvapeni, nejak jsem ji neduverovala,k dyz jsem ji v prubehu ochutnavala.. K tomu domaci gnocchi, jak bylo doporucovano a fakt super. Takze sup na to! Farfalla

    OdpovědětVymazat
  4. Farfalla: Uz je hotova a je paradni :)

    A taky se mi poprve povedly macarons, jsem nadsena !!!

    OdpovědětVymazat
  5. no jo opisování se těžko odolává.. jen je ak škoda, že pak trošku ztrácí pestrost.. ale kde je ta hranice mezi inspirací a opisováním? asi je tenká jako nudle.. a zároveň výrazná jako lahdoná chuť pečených rajčátek :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jdu na to, rajcata sedi v troube spolu s rozmarynem, tymianem, cesnekem (vyskovskym), cukrem s melasou a olejem.

    OdpovědětVymazat
  7. Kačka Žvýkačka21. srpna 2011 v 18:02

    A já akorát dorazila a mám hlad, ještě, že mám pár skleniček v ledničce :). Tak ať se povedou.

    OdpovědětVymazat