No přece briošky! Tyhle jsou výsledkem mojeho prvního pokusu, protože mi hrozně chutnaly ty v Berouně v Blackdog Cantině. Recept je naprosto výjimečně z Apetitu, který jsem si vzala na Prague Food Festivalu a funguje, protože jej časopisu předali dcery Viléma Vrabce.
Recept je na briošky s italským salátem a má být inspirací pro slavnostní snídani. No, leda tak, že byste snídali spolu s dalšími 20 lidmi, protože základem je 700 g mouky a 6 vajec. Takže já jsem ho pokrátila třemi a měla jsem šest kulaťoučkých briošek, řekněme o velikosti divčí pěsti. Pro vás dělím dvěmi, abyste měli briošky velké tak akorát na hamburgery nebo jich můžete udělat 12 maličkých a naplnit je tím italským salátem (ingredience popíšu na konci).
Čili, přichystejte si:
350 g hladké mouky (část použijete na kvásek)
125 ml mléka
50 g rozpuštěného másla
30 g cukru
3 žloutky + 1 na pomazání
25 g čerstvého droždí
Začněte přípravou kvásku z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka. Jakmile vzejde, spojte ho se vším ostatním a vypracujte těsto. Já pekla v pátek, teplota venku byla přes 30 stupňů a tomu odpovídalo i bleskové kynutí. Kvásek byl opravdu okamžitě, těsto se zpracovávalo hrozně hezky, nelepilo, bylo přiměřeně husté a hnětení bylo pěkně relaxační. Pak se těsto musí nechat odpočinout až zdvojnásobí objem, asi tak hodinu, ve vedru i méně. Z hotového těsta dělejte kuličky požadované velikosti a ty dávejte na plech vymazaný nebo vyložený pečícím papírem. Nechte ještě chvilku kynout, potřete žloutkem a šup s tím do trouby. Pekla jsem 15 min na 180 C. Dcery pana Vrabce doporučují udělat na briošce křížek jako na mazanci, ale já to schválně neudělala a žádná nepraskla. Jen se mi napovrchu udělaly z toho žloutku takové bublinky, ale nevím, jestli by to křížek zachránil.
Z briošek jsem pak uděla hamburgery, ale taky by se mi líbilo udělat z nich toasty s prosciuttem crudem a nějakým dobrým sýrem a dát si k nim cukrový meloun nebo tak něco. Děvčata Vrabcova, ale tatínek naučil dělat salát ze:
125 g šunky (dala bych od kosti)
1 jablka
150 g brambor
1/2 cibule
5 nakládaných okurek
200 g majonézy (udělala bych domácí)
vinného octa
soli, bílého pepře a worchesteru.
Holky prý musely krájet všechno na naprosto stejné kvádříky, pak to smíchaly a naplnily salátem briošky.
Vypadá to celé dost prudce jedle (-:
OdpovědětVymazatByla to dobrota a hlavně mě překvapilo, jak šly ty briošky rychle. Od teď burgery jedině do domácích briošek!
OdpovědětVymazatto se dela?! Takovy krasny kulatoucky kulisci :-)
OdpovědětVymazatUž s těma blbostma končím, slibuju. Budu na sebe taky přísná! Jen co tedy upeču ty citrónové macarons, z těch 3 bílků, co mi zbyly :).
OdpovědětVymazatBriošky jsou luxusní! Dlouho se mi něco tak krásně nepodařilo, díky :-)
OdpovědětVymazatPavli, super mám radost. Zkus i Cuketkův toastový chleba, podobná nasládlá chuť, podobně jednoduchý a je strašně dobrý. Povrch mi udělal hezčí než ty briošky.
OdpovědětVymazat