pondělí 29. srpna 2011

Sladké, kulaté, sněhulákovité, co to je?


No přece briošky! Tyhle jsou výsledkem mojeho prvního pokusu, protože mi hrozně chutnaly ty v Berouně v Blackdog Cantině. Recept je naprosto výjimečně z Apetitu, který jsem si vzala na Prague Food Festivalu a funguje, protože jej časopisu předali dcery Viléma Vrabce.

Recept je na briošky s italským salátem a má být inspirací pro slavnostní snídani. No, leda tak, že byste snídali spolu s dalšími 20 lidmi, protože základem je 700 g mouky a 6 vajec. Takže já jsem ho pokrátila třemi a měla jsem šest kulaťoučkých briošek, řekněme o velikosti divčí pěsti. Pro vás dělím dvěmi, abyste měli briošky velké tak akorát na hamburgery nebo jich můžete udělat 12 maličkých a naplnit je tím italským salátem (ingredience popíšu na konci).

Čili, přichystejte si:

350 g hladké mouky (část použijete na kvásek)
125 ml mléka
50 g rozpuštěného másla
30 g cukru
3 žloutky + 1 na pomazání
25 g čerstvého droždí

Začněte přípravou kvásku z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka. Jakmile vzejde, spojte ho se vším ostatním a vypracujte těsto. Já pekla v pátek, teplota venku byla přes 30 stupňů a tomu odpovídalo i bleskové kynutí. Kvásek byl opravdu okamžitě, těsto se zpracovávalo hrozně hezky, nelepilo, bylo přiměřeně husté a hnětení bylo pěkně relaxační. Pak se těsto musí nechat odpočinout až zdvojnásobí objem, asi tak hodinu, ve vedru i méně. Z hotového těsta dělejte kuličky požadované velikosti a ty dávejte na plech vymazaný nebo vyložený pečícím papírem. Nechte ještě chvilku kynout, potřete žloutkem a šup s tím do trouby. Pekla jsem 15 min na 180 C. Dcery pana Vrabce doporučují udělat na briošce křížek jako na mazanci, ale já to schválně neudělala a žádná nepraskla. Jen se mi napovrchu udělaly z toho žloutku takové bublinky, ale nevím, jestli by to křížek zachránil.


Z briošek jsem pak uděla hamburgery, ale taky by se mi líbilo udělat z nich toasty s prosciuttem crudem a nějakým dobrým sýrem a dát si k nim cukrový meloun nebo tak něco. Děvčata Vrabcova, ale tatínek naučil dělat salát ze:

125 g šunky (dala bych od kosti)
1 jablka
150 g brambor
1/2 cibule
5 nakládaných okurek
200 g majonézy (udělala bych domácí)
vinného octa
soli, bílého pepře a worchesteru.

Holky prý musely krájet všechno na naprosto stejné kvádříky, pak to smíchaly a naplnily salátem briošky.

6 komentářů:

  1. Vypadá to celé dost prudce jedle (-:

    OdpovědětVymazat
  2. Kačka, diety porušovačka30. srpna 2011 v 9:05

    Byla to dobrota a hlavně mě překvapilo, jak šly ty briošky rychle. Od teď burgery jedině do domácích briošek!

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie - milovnice peciva, ktereho smi snist jen jeden maly kousek denne31. srpna 2011 v 10:31

    to se dela?! Takovy krasny kulatoucky kulisci :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kačka, Lucie podporovačka31. srpna 2011 v 11:03

    Už s těma blbostma končím, slibuju. Budu na sebe taky přísná! Jen co tedy upeču ty citrónové macarons, z těch 3 bílků, co mi zbyly :).

    OdpovědětVymazat
  5. Pavli, pekařka briošek20. září 2011 v 10:09

    Briošky jsou luxusní! Dlouho se mi něco tak krásně nepodařilo, díky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Kačka už nevím co :)20. září 2011 v 14:47

    Pavli, super mám radost. Zkus i Cuketkův toastový chleba, podobná nasládlá chuť, podobně jednoduchý a je strašně dobrý. Povrch mi udělal hezčí než ty briošky.

    OdpovědětVymazat