Jaké pěkně tučné české (řízek, ehmm....) jídlo máte nejraději? Je to celkem jedno, když se vypravíte do Čakoviček do restarace Na Pekárně, kterou tam v pátek 16.9.2011 otevřel Václav Frič, máte dobrou šanci, že právě to vaše oblíbené bude k mání.
Popravdě, v sobotu při obědě Na Pekárně jsem byla dost rozrušená z faktu, že jsem tam řídlila přec celou Prahu i kousek za ní, takže jsem si nedělala žádné poznámky a moje mysl byla tak trochu zastřená. Tenhle příspěvek proto berte jen jako malé roztržité preview, které čerpá z jednoho jediného oběda v den po otevření restaurace.
Motoristické okénko: Cesta není nijak složitá a je popsaná na stránkách restaurace. Jen je potřeba v pravou chvíli odbočit doleva. Ale co, když dojedete až do Mratína, jste tam špatně a musíte se vrátit. Před restaurací se dá parkovat.
Pokud jste si představovali vesnickou restauraci, velké prostory a světlé dřevo, jsou vaše představy správné. Žádnou noblesu, naškrobené ubrusy ani obličeje obsluhy nečekejte. Čekejte naopak, že dost pravděpodobně bude plno. Místní asi nemají v okolí příliš na výběr, a kdyby měli, není moc reálné očekávat, že by se jinde najedli lépe. V sobotu byly rezervace snad úplně všude a my měli štěstí, že jsme dorazili lehce před 12 a hned první stůl u dvěří měl v moci kolega scukař Tomas, který nám laskavě přenechal 2 místa. Z toho, jak se všichni zdravili, jsem měla pocit, že se Na Pekárně sešla celá vesnice (Jsou Čakovičky vesnice, ne?).
A teď to přijde, jídlo! Jídelní lístek je superstručný a přesto jsem měla problém si vybrat, protože bych si dala všechno. Navíc denní nabídka obsahovala bůček se špenátem a br. knedlíkem a kulajdu. Tomáš lobboval pro předkrmovou játrovou paštičku s houstičkou (takhle se to jídlo fakt jmenuje, já tak opravdu nemluvím), ale můj učitel řízení si dal raději kulajdu (25 Kč) a já pečený kozí sýr na ledovém salátě s višnovou marmeládou (90 Kč). Kulajda byla hodnocena pozitivně a navíc byla ve stejných hlubokých talířích jako mám doma, takže body navíc. Kozí sýr sám o sobě byl moc dobrý, ale ležel na toastu z toho úplně obyčejného ne moc dobrého toastového chleba a na to už jsem moc mlsná. Zvlášť když už jsem 2x pekla toasťák podle instrukcí pana Cuketky. Višňová marmeláda měla konzistenci želé bez patrných kousků višní.
Hlavní chody obstarala kachna s br. knedlíkem a zelím (130 Kč) a řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem (105 Kč). Můj řízek byl smažený na sádle, mohl by být i malinko víc, ale úplně mě dostala ta kaše. Myslím, že takhle dobrou bramborovou kaši jsem ještě nikdy nejedla. Obě jídla byla poctivá, co do přípravy i velikosti porce a chutnala skvěle. Bramborové knedlíky tu dělají ve formě koulí, které jsou na talíři rozpůlené. K tomu Birell pro řidičku a točená limonáda pro pana učitele :).
Abych "recenzi" učinila zadost, dala jsem si kávu a k ní možná nejlepší chod oběda, i když ty předchozí mi chutnaly moc. Absolutní must jsou v této restauraci povidlové taštičky s ořechy a máslem (55 Kč), které jsem v rozrušení ani nevyfotila. Dokonalá sladko-kyselo-máslovo-křupavá kombinace, kterou vám rozhodně doporučuju vyzkoušet. Nemusíte se bát ani kávy, sice odpočívá pěkně nasypaná v mlýnku, ale udělat jí tu umějí překvapivě dobře, když uvážíme, že jde o vesnickou hospodu. Už někdy dostali ve vesnickém podniku cappuccino s latteartem? A neříkejte mi, že na Faře!
Sumasumárum 472 Kč za parádní oběd. Rozhodně doporučuju a nezapomeňtě na rezervaci.
Teda, díky za zprávu, nemám to daleko a teď už vím, že se nemusím bát vyrazit tam na zkoušku :)
OdpovědětVymazatEvas: Určitě to stojí za to. Tomáš navíc říkal, že večer mají i steaky a ryby, protože malé mínus vidím v tom, že přes oběd měly samá echt jídla, která bych každý den rozhodně nemohla.
OdpovědětVymazatPockam, az bude venku hnusne a pojedu si vylepsit naladu do Cakovicek :-)
OdpovědětVymazatLucie: Můj systém zvýšené fyzické zátěže tentokrát taky nezabral (ačkoliv prý se ve stresu zhubnout nedá), takže už jsem taky na dietě a myslím, že budu trpět a nebudu mít o čem psát :(. Ale v neděli na dietě nebudu!
OdpovědětVymazatNo... Mne se zda, ze to trochu zabralo, ale dnesni kurz v Prakulu tomu moc nepomohl :-D
OdpovědětVymazatLucie: jdes mi prikladem! Doufam, ze te nenaucili nic dobreho, kdyz se to stejne nesmi jist :).
OdpovědětVymazatTeda to zní fantasticky. Já teď dietu rozhodně držet nemusím, tak tam budu muset někdy zajet.
OdpovědětVymazatNo a jelikož mám domácí povidla tak bych ocenila nějaký jednoduchý recept na taštičky, co ty na to?
Hanka
Hanka: Co já na to? Že máš koukat upéct povidlové buchty :). Super recept na buchty ma na blogu Lucie: http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/12/staroceske-buchty.html, já bych to rozhodně chtěla zkusit, ale teď se budu svoje cukrářské pokusy snažit omezovat.
OdpovědětVymazatTy taštičky... byly něco jako půlkulaté ravioli, ale nejsem si jistá, jestli to těsto nebylo bramborové. Napadá mě to ošulit a zkusit to z čestvého těsta na lasagne, protože patlat se s těstem bez strojku, by se mi asi nechtělo. Pak jen rozpuštěné máslo, cukr a ořechy navrch. Já se tam ale stejně zase musím brzy vypravit, můžeme jet někdy spolu, ale s Nelou neřídím :).
Pojedu ráda. A dávám přednost taštičkám před buchtama. Prababička je dělala a říkala tomu povidlové tašky. Z jakého těsta byly jsem se nedozvěděla, neboť babičky mobil zvedl děda a ten to nejenže nevěděl, ale ani mi je nechtěl udělat :) Ale zjistím. Mám podezření, jestli to nebylo nudlové těsto. Máš ale pravdu, že je dělala výjimečně jenžto to byla piplačka.
OdpovědětVymazatHanka
Hanka: Tak to by sedělo, přišlo mi to prostě jako těsto na těstoviny. Tak to zkus u babičky vyzjistit a až bude někdy ošklivý víkend, tak to můžeme vyzkoušet. Můj nejmenovaný soused má strojek na těstoviny, tak bych ho třeba vypújčila.
OdpovědětVymazatHa, zítra jedu do vedlejších Kojetic na fotbal! Díky za tip.
OdpovědětVymazatSklenička: A byl jste? Užijte si Itálii s Lukášem, Vítkem a Ivem... trošku vám závidím.
OdpovědětVymazatSuper recenze, za dva tydny tam jedeme! diky
OdpovědětVymazatTaky díky. Doporučení rezervace stále platí, Čakovičky jsou pořád v módě.
VymazatVčera 6.4. jsme navštívíli tuto restauraci,dali jsme si vepřové na houbách.Maso silně zavánělo,rýže byla rozvařená,jídlo přesolené,zřejmě kvůli zapáchajícímu masu. Velké zklamání, pan šéfkuchař by měl místo bodrého žertování ochutnat co jeho podřízení vaří. Už tam nepůjdeme, byl to hnus,velké zklamání. Kučerovi.
VymazatTo je mi lito, doufam, ze jste si stezovali primo v restauraci. Ja jsem tam byla opakovane a byla jsem spokojena. Ani od pratel jsem zatim zadnou stiznost neslysela.
VymazatNás to taky mrzelo,protože nám byla restaurace doporučena.Měli jsme smůlu,nebo se jim zrovna zkazilo maso a přece to nevyhodí. Lépe a levnějí jsme se najedli v Neratovicích na stojáka v bufetu Kohout a synové na třídě Edvarda Beneše.To mám už mockrát ověřeno.Na pekárnu už nepůjdu a nebudu ji doporučovat.
VymazatV tomhle teple tak maximálně ten salát. Nebýt klimatizace, tak se snad rozteču. Kolikrát se sám musím přemlouvat, abych si dal alespoň jednou za den teplé jídlo a nebyl jen na salátech. :D Protože jíst cokoliv tučnějšího, tak to se mnou škrábne snad ještě ve firemní kantýně. A to bych teda určitě nechtěl. :D
OdpovědětVymazat