sobota 15. října 2011

Kam na kávu? Do Berlína!


A myslím to vážně. Berlínské kavárny nemají do těch londýnských vůbec daleko. Nejlepší by bylo nějak teleportovat jejich mix do Prahy. Z těch berlínských bych tu určitě chtěla: The Barn, CK Kafé, Bonanza Coffee Heroes a No Fire No Glory.


Kavárna The Barn dostala jednoznačné doporučení od Jardy Baristy Tučka, takže byla první na seznamu. Je to kavárna hodně londýnského střihu, poměrně malý prostor, jednoduše, ale stylově zařízený, se sezením u malých stolků, parapetů i před kavárnou. Když není venku hezky, je počet míst dost omezený. The Barn najdete v Mitte, pěkné čtvrti plné činžáků uprostřed Berlína. Je to přesně ten typ kavárny, kterou bych chtěla mít u domu a ráno nebo po práci se tam stavit na rychlou kávu a trochu poklábosit. A kdybych nespěchala a venku bylo hezky, dala bych si tam snídani a pak bych se měla celý den dobře. Připravují zde výběrovou kávu, v době naší návštěvy byla od Square Mile Coffee Roasters, ale můžete natrefit i na kávu ze severu Evropy. A kdybych si musela vybrat, tak bych řekla, že zdejší káva mi chutnala v Berlíně asi úplně nejvíc. Recenze je tu.


Kavárna, kterou jsem si hodně zamilovala je CK Kafé. Podrobnou recenzi na ní už najdete na SCUKu a kavárnu samotnou pak na Prenzlauer Bergu, který se stal mojí nejoblíbenější berlínskou čtvrtí. Učarovala mi tu zahrádka, bar, barista a tmavomodrá plátěnka s logem kavárny, kterou jsem tam nemohla nechat. Kromě espressa si tu můžete dát kávu i z frenchpressu, přivenou aeropressem nebo na Hario dripu. Mají tu taky spoustu dobrot a je otevřeno i o víkendu, takže CK je ideální podnik na línou víkendovou snídani (památky vám vážně neutečou, věřte mi).


Nedělní snídani jsme absolvovaly v Bonanza Coffee Heroes, taky na Prenzlu, ale trochu jinde než je CK, kousek od Bernauer Str., kudy vedla zeď a dnes je tam památník a úžasný moderní kostel, takže tady můžete spojit kávovou turistiku s tou opravdovou. Prostředím je Bonanza trošku blízká The Barn, je malinká, velkou část zabírají 2 pražičky a káva a dobroty se za hezkého počasí konzumují hlavně venku. Kávu si tu praží sami, takže suvenýry z Berlína nakoupíte snadno. I když uznávám, že sněžící koule (vlastně magnetická polokoule) s Braniborskou bránou má taky něco do sebe, ale Zuzka mi zakázala jí naší společné kamarádce Magdě koupit... přitom by se jí určitě moc líbila. Jo a dejte si tu cheesecake, když bude, je NY style, domácí a fantastický.


Kde jinde než na Prenzlu je i No Fire No Glory, kavárna s parádní zahrádkou, na které je i houpačka (taková ta velká zahradní, ale moc hezká) a ještě hezčím interiérem. Kávu tu mají dánskou od The Coffee Collective z Kodaně (Chci tam!) a taky tu mají nádherné dorty, brownies atd. atd.. Nebýt to naše poslední zastávka v Berlíně, dala bych si snad všechno, ale po 4 projedených dnech už jsem prostě neměla sílu. Ale já se vrátím!

To je "ve stručnosti" z Berlína vše. Tahle místa radím opravdu nevynechat a jak mi to čas dovolí, budu recenze doplňovat na SCUK, takže bděte a čtěte!

5 komentářů:

  1. Lucie - milovnice kavy predavkovana kofeinem17. října 2011 v 15:15

    Oukej, jdu planovat dalsi vylet do Berlina... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Lucie: ja uz planuju taky :), vzdyt je to takovy kousek! Kdyztak muzu predat kontakt na ten byt.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak já dostala chuť na pořádný kafi!! Myslím si, že kolem Vánoc si udělám výlet :)

    http://paninky.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. jéééé, já chci také do Berlína nebo kamkoliv,kde to není kávový středověk :(. Jen jedna otázka, jak jsou na tom v Berlíně s alternativními metodami?

    OdpovědětVymazat
  5. Kačka Žvýkačka24. října 2011 v 16:08

    Vašek: S alternativními metodami jsou na tom dobře :). Určitě v The Barn a v CK, taky v No Fire No Glory. Berlín je ráj! Škoda, že se tam navíc nemluví italsky, to bych se stěhovala.

    OdpovědětVymazat