... pekla samozřejmě moje máma. Jakkoli se považuju za celkem tolerantní děvče, polemiku na tohle téma v komentářích nepřipouštím. A protože je čas dávat, dám vám na ně recept.
U rohlíčků je zásadní jestli se dělají z mandlí nebo z ořechů. Ty naše zásadně z mandlí a zásadně z másla a ne nějakého ztuženého tuku. Takže si nachystejte:
7 dkg cukru moučka
7 dkg mletých mandlí
28 dkg hladké mouky
20 dkg povoleného másla
cukr moučka s vanilkou nebo vanilkovým cukrem na obalování
Všechny ingredience smíchejte dohromady a zpracovávejte rukama tak dlouho, až vznikne nelepivé jednolité těsto. Těsto nechávám vždy přes noc v ledničce, zabalené v papíru od másla. Jestli to má hlubší význam nevím, ale máma to tak dělala, tak já to dělám taky tak. Chvilku před tím, než začnu válet rohlíčky si těsto vyndám, aby trochu povolilo.
Válení je děsně důležité, ale trošku špatně se popisuje. Jak na to? Ukrojím si z těsta plátek, promnu pořádně rukama a válím na pracovní desce do válečku, který se nerozpadá (alespoň ne moc) a má v průměru řekněme 2 cm. Z toho pak odkrajuju malé kousky, které rozválím nejdřív dlaní a pak jen ukazováčkem na tenký váleček, řekněme 5 mm v průměru a 4 cm do délky a ten zahnu do tvaru rohlíčku a dám na nevymazaný, papírem nevyložený plech. Možná se vám zdají malé, ale já peču rohlíčky, ne bagety (Viď, Zuzko!). Rohlíčky musí být malé, krásné a jeden jako druhý!
Pečou se v předehřáté troubě na cca. 180 C asi 7-8 minut, až zrůžovějí, ale nemají tmavé konečky. Nechají se maličko vychladnout a pak se obalují v moučkovém cukru s pravou vanilkou nebo třeba opravdovým vanilkovým cukrem z DM, který si nachystáte alespoň pár dní předem, aby se provoněl.
Říkáte si: "triviální, takové děláme doma taky", no možná jo, možná ne. Já vím, že rohlíčky, stejně jako bábovka a kdoví, co ještě, chutnají nejlépe od mámy nebo od babičky. Ale pokud ten svůj osvědčený recept nemáte, zkuste tenhle. Moje máma si ho vyprosila na sousedce paní Jarošové dřív, než jsem se narodila, a od té doby s u nás doma nedělaly jiné. Vždycky, když je dělám, vzpomenu si na to, jak mě máma hubovala, že dělám právě bagety, a že nejsou jeden jako druhý a stejně teď hubuju Zuzku, a ta pak raději dělá linecké a já zas všechny rohlíčky. Vánoční tradice, jsou prostě vánoční tradice.
Recepty na vaše nejlepší cukroví samozřejmě beru v komentářích.
Tyhle jsou skoro tak pěkné jako ty naše :) Což je opravdu pochvala, protože mně se nikdy cizí rohlíčky moc nelíbily, o chuti ani nemluvě (ale pak jsem zjistila, že je skoro nikdo nedělá z mandlí, ale z ořechů, tak není divu!)
OdpovědětVymazatÁja: Tak já si pochvaly opravdu vážím. Jedině mandle!
OdpovědětVymazatTaky dělávám vaniláčky s mandlemi a chutbnají mi mnohem víc než rohlíčky z vlašáků. Jenom ty mandle před umeltím (rozmixováním) nasucho opražím v troubě, krásně se prohloubí jejich chuť vůně. Jinak závidím tak výstavní rohlíčky, ty moje vždycky vypadají jako z chráněné dílny, jedny velké, jiné malé, další tlusté, další tenké, chtěla bych je mít tak krásné, al eto mi holt nebylo zhůry dáno :-)
OdpovědětVymazatMadlo: Ja bych te vytrenovala :). Chce to delat jen ukazovackem a vubec netlacit, jde to i dlani, ale tam je to s tim netlacenim jeste horsi. Dik za typ s mandlema.
OdpovědětVymazatTak jsem chtěla, aby se Pepa zeptal přes tátu, zda tam nechybí vejce nebo aspoň žloutek a bylo mi řečeno, že se mám zeptat raději takhle. Tak se ptám - nechybí tam vejce?
OdpovědětVymazatKdysi jsem měla všechny vaše vánoční recepty, ale předala jsem je mamce a asi budou někde u ní. Jinak špičkové je mámino těsto na ořechy. Děláme ho podle ní aspoň 20 let, ale stejně se vždycky každý rok zeptám, zda je těsto na ořechy dle vašeho receptu, to pro jistotu, kdyby náhodou ne :-)) Díky za odpověď, dj.
Ahoj Dito: recept je správně, žádné vejce žádný žloutek. Já mám právě ty máminy recepty, co kdysi psala pro vás kamarádky z práce. Ofotím a pošlu přes tátu po Pepovi, mám je tu na stole :).
OdpovědětVymazatDíky. Jo, to je přesně to lejstro, které jsem včera hledala a jak jsem listovala ve své ruční kuchařce, tak jsem zjistila, že mám od mámy docela hodně receptů. Padl mi zrak na vaječňák, který jsme pily při práci :-)) a pamatuju se, že byl výbornej. Tak ho asi konečně zkusím. dj
OdpovědětVymazatDitta: Vajecnak je osvedceny recept nasi tety, dela ho letaletouci porad stejne a porad je dobry :)
OdpovědětVymazatPo ochutnávce musím (a to prosím naprosto bez nucení) potvrdit, že jsou to bezkonkurenčně ty nejlepší vanilkové rohlíčky, které jsem v životě jedl a pokud máte vanilkové věci rádi, musíte je zkusit. Ale já jsem prostě čokoládosaurus, takže pracny jsou pracny.
OdpovědětVymazatPochvalosaurus: dekuju, jsem dojata.
OdpovědětVymazatTak receptové lejstro bylo předáno "po drátech" a dorazilo vpořádku. Díky. dj
OdpovědětVymazatMáme identický recept, takto je dělá Pavlova maminka, u nás se dělaly z lískáčů a když jsem ochutnala tyhle, musela jsem dát muži za pravdu, že u nich pečou lepší. A tak děláme mandlové, já je ráda hodně aromatické, takže vanilkou fakt nešetřím, dávám i do těsta zrníčka z lusku.
OdpovědětVymazatKatka: tak to mate taky nejlepsi vanilkove rohlicky :)
OdpovědětVymazatOdhalil jsem hlubokomyslný důvod balení do obalu od másla. Recept jsem dnes využil a těsto udělal. Do obalu od másla nezabalil, za a je malý a za b mi to přišlo jak v tom vtipu se štrúdlem. Do půl hodiny po vložení do ledničky bylo těsto zabalené. Ptáte se proč? Protože jinak bych ho celé snědl! Naštěstí je to vybalování a opětovné balení moc práce, takže se kus těsta zítřka asi dožije :)
OdpovědětVymazatMilá Kačko, moc děkuju za tenhle recept.. již x let po sobě testuji různé poměry surovin.. a konečně mám doma ty nejjemnější a nejkřehčí a nejlepší vanilkové rohlíčky, jaké jsem kdy ochutnala! A to jsem prosím ještě těsto rozpůlila a jednu část udělala mandlovou a druhou z vlašských ořechů, takže pořád se dohadujeme jaké jsou lepší, ale základ zůstane už napořád stejný :)
OdpovědětVymazatLiiba: Mam vazne radost. Dejte vedet, jestli vyhraly orechy nebo mandle, mozna se necham zvyklat a ty orechove nekdy v prubehu roku vyzkousim.
OdpovědětVymazatKlasika, já kopu za mandle, přítel za vlašský (ty se totiž ještě lépe rozplývají na jazyku)
OdpovědětVymazatLiiba: Tak já je teda vyzkouším i s ořechy, ale někdy v létě "mimo soutěž".
OdpovědětVymazatLetos určitě udělám. Ten tip s papírem od másla je super, čtu poprvé...
OdpovědětVymazatVeselé pečení!
Lenka
Díky, no fakt je ten, že do toho papíru se to nevejde, tak já přesto dávám stejně i kus fólie, ale máma jí nedávala.
VymazatTak jsem napekla a jsou výborné! Použila jsem mandlovou mouku, co mi vozí ségra z Francie. A ten papír od másla: měla jsem dva, stačily tak tak, a přes ně folii. Techniku válení jsem vypěstovala jinou, v dlani mi to nešlo, takže jsem si odkrojek dala na vál a válela prsty, které jsem roztahovala od sebe a k sobě, aby to bylo rovnoměrné, a celkem to šlo. Delší "výsledek" jsem případně rozdělila na menší.
VymazatMoje rohlíky už se válejí v krabici ( tajně jsem je už i snídala ). Byla jsem taky zarytá mandlařka, ale letos jsem se nechala zlákat. Teda úplně moc riskovat jsem nechtěla, takže mám jednu dávku z mandlí a jednu z vlašáků. A musim říct, malinko nerada, že ty z vlašáků jsou.. Jsou prostě boží! Mnohem rafinovanější chuť. Mandlový jsou klasicky jemňoučký a voňavoučký, když ho dáš do pusy, usměješ se. Tak je dobrej. Ořechový jsou intenzivní a sexy. Když ho dáš do pusy, přimhouříš oči ;)
OdpovědětVymazatLidičky, jsem z nich nešťastná. Něco jsem musela pořádně zvrzat, ale nevím co. Mandle jsem namlela uplně na mouku, máslo jihočeské, moučkový cukr extra jemný. Lžičkou jsem z těsta uždibávala stejně velké kousky a rohlíčky dělala ručně, jeden po druhém. Než jsem vytáhla z trouby, byla jsem s nimi zcela spokojená. Až na to, že mi pořád ne a ne růžovět (ani po 12minutách), tak mě nenapadlo nic lepšího než zapnout větráček, takže jsem je trošku přičmoudla. Ale problém nastal v okamžiku, kdy jsem je chtěla obalit. Jakoby se tuk odděloval od rohlíčků a cukr do něj vsakoval. Prostě slabá vrstvička se vsákla a víc už neulpělo nic, snažila jsem se fakt urputně, nakonec jsem to i štětečkem zkoušela, ale říct si prostě nedaly.. :( Chuťově jsou výborné, to, že se nerozplývají přičítám dlouhé době pečení. Je možné, že cukr nezůstává na povrchu proto, že je to ten extra jemný?
OdpovědětVymazatObvykle se tohle stava, kdyz jsou moc vychladle. Chce to obalovat jeste za tepla.
OdpovědětVymazatTak tak, musí se obalovat rychle, teplé.
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat