pondělí 9. ledna 2012

Já vám teda něco povím, jo?


S tou italskou kávou, která už na první benzínce za hranicema chutná tak skvěle, že lepší si u nás nedáte, jsou to jenom kecy. A platí to čím dál tím víc. Je pravda, že jsem se kávu naučila pít v Itálii. Chodila jsem na italský gympl a do Itálie jezdila několikrát ročně, takže se tomu nešlo vyhnout. Pak jsem chodila s Italem, do Itálie jezdila ještě častěji a pak jsem tam studovala a stala se cappuccino addict. Kvalita běžně podávané kávy se podle mě za tu dobu v Itálii zhoršila a já se navíc kávově vzdělala. Co z toho plyne? Že za tři dny v Miláně jsem měla několik nepitelných káv, jednu opravdu dobrou a několik fajn, v kavárně blízko hotelu, kterou už znám roky.

O to víc mě teď štvou maloměšťácké kecy v internetových a jiných diskuzích o tom, jak všude jinde je všechno lepší. Česká republika má mnohem menší kávový potenciál než Itálie a přitom tu už máme x pražíren, které to s kávou myslí více méně vážně a snaží se posunout naše kávové obzory o něco dál. A teď nebudu dělat reklamu té mojí nejoblíbenější, jen bych chtěla, abychom si toho my všichni začali trošku víc vážit, trošku míň kecat a trošku víc něco dělat. Teda kromě mě, samozřejmě, protože já si toho vážím už teď a kecání je moje práce :).

Každoroční slevový výlet do Milána byl skvělý. Koupila jsem si spoustu výhodných a potřebných věcí. Namátkou: maličkaté cibulky na glazování, neskutečně drahou pancettu (nějak jsem si nespočetla, že stojí víc než solidní svíčková), pár kilo těstovin (pochopitelně tažených v bronzu), trochu parmazánu, kousek špeku (lardo v bylinkách), hodně salsiccie... no zkrátka, co si tam tak člověk může koupit. A žádnou kávu!


Domů jsem se nijak zvlášť netěšila, ale do Šálku, Cafetera nebo Lounge jsem se těšila moc. A taky zas musím do Galerijní kavárny v Lidické, hlavně proto, abych podpořila Yakimu... a s tím souvisí moje jediné novoroční předsevzetí: víc se věnovat alternativním metodám přípravy kávy a bojkotovat hnusy, které se tu prezentují jako nejlepší italské a jiné značky. Možná tu nemáme takovou kávovou tradici jako v Itálii, a pan Dadák, zakladatel pražení v Čechách, se teď díky televizní reklamě může zdát spíš jako legrační figurka, ale i díky jemu tu máme pár lidí, kteří umějí upražit skvělou kávu a taky pár těch, kteří jí umějí připravit a já je obdivuju a děkuju jim za kávovou jistotu v tomhle nejistém světě.

Nepřidáte se ke mně? Co se vykašlat na špatně připravenou Lavazzu, bez ohledu na přípravu odporné Segafredo, nic moc Bristot atd. a objednat si nějakou dobrou výběrovou kávu a udělat si jí doma metodou, na kterou máte to správné náčiní.

Zkuste třeba Doubleshot, La Bohéme, Yakima Coffee, Coffee Source ... výběr je čistě náhodný, co znám a co mě zrovna napadlo.

29 komentářů:

  1. Už v tom jedu! Jednorázová investice do ručního mlýnku a pak už stačí jen postupně dokupovat rozbité frenchpressy či jiná udělátka. Sednout si doma, mlýt o všem možným a do toho mlýt svoji kávičku. Vymazlený kapůčo si doma neudělám, ale ta vůně kávy je prostě nenahraditelná a chuť je... prostě se nedá jinak :) h.

    OdpovědětVymazat
  2. No ono po absolvovani ZBK v doubleshotu, zakoupeni propriet na filtr a spravnem vytvoreni cerstve mlete kavy zpracovane napr. metodou natural je latka hooodne vysoko, ze? :) mnaam! LD

    OdpovědětVymazat
  3. H.: Tak tak, ja teď nově jedu v clever dripperu a je to bezva.

    LD: No popravdě, Doubleshot je opravdu hlavní příčinou mojeho kávového fouňovství. Dřív jsem občas pila skvělou kávu v Londýně a věděla, že mezi ní a tou , co piju normálně je rozdíl (a to mluvím o "surovině" ne o přípravě), ale celý loňský rok jsem se snažila pít jenom výběrovou kávu a teď už mám docela vážný kávový problém... skoro nikde mi káva nechutná. Tak ještě, že jsou na světě nějaké ty kávové jistoty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vitej mezi nas zmlsane.

    OdpovědětVymazat
  5. Asi Ti rozumí víc lidí, než si myslíš ;) Jsem taky kafíčkově rozmazlená. Na druhou stranu, vždy zachovávám tvář, dostanu-li od starších příbuzných pytlík Jihlavanky nebo Thchibo family, abych do té Prahy nejela s prázdnou :) L.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem stejně postižený už několik let. Nedávno jsem dostal neodbytnou chuť na kávu v Hořicích a po hodině hledání mě zase přešla. Tak že sem si dal až večer tu svou oblíbenou doma. Petr :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Clever Drip nemá chybu, od té doby co ho používáme, tak se na frenčpres práší....je to lahoda.

    OdpovědětVymazat
  8. velké pravdy! a obzvlášť se mi líbí slevový výlet, ze kterého přijdeš s jednou kapsou prázdnou, druhou... musíme taky brzy někam vyjet, vyplatí se to;)
    Ale myslím, že většina těch, co to tu čtou, už v tom kávofetišismu s tebou jedou (a je to fajn).

    OdpovědětVymazat
  9. Já si už asi dva měsíce frčím na Aeropressu. Do práce ideální (lehký, téměř nerozbytný a po použití stačí vyklepnout a opláchnout) a dá se ovlivnit hodně faktorů. Chytráčka jsem dostal k Vánocům a chystám se ho pořádně proklepnout.

    OdpovědětVymazat
  10. Všichni: Jsem ráda, že mí čtenáři mi rozumějí :).
    Julka: Tentokrát jsem fakt přepálila všechny limity, byť teda nejen za nákup jídla a příští víkend Drážďany... ještě, že už nic nepotřebuju!

    OdpovědětVymazat
  11. Drazdanosaurus9. ledna 2012 v 18:52

    Hm, to jja bych potreboval. Novej blesk, budu se muset do Drazdan nekdy vypravit.

    OdpovědětVymazat
  12. Hm, hezky napsaný článek, mluví mi to z duše.
    Nesnáším, když se pouze stále omýlá že "tady je všechno na hovno", " v zahraničí mají všechno lepší a všichni se mají líp", "my jsme největší chudáci..." a přitom lidi chodí s rukamav kapse či dokonce k tomu stavu docela aktivně přispívají.
    Pokud je kvalita potravin v Česku naprd, boj proti tomu vypadá tak, že prostě ty šmejdy nebudu kupovat. Pokud neprodaji, nebudou nabizet. Prostě nabídka určuje poptávvku, to vždycky platilo. A Bůh žehnej těm, kteří jenom nenaříkali a rozhodli se s tím něco dělat, ať už to jsou pražírny, biofarmy, pěstitelé nevím čeho, výrobci těstovin, chlebů atd atd.
    A doufám, že ten čichatelný trend, který jde v poslední době snad už mnohem lépe vycítit, bude úspěšně pokračovat, držím jim všem pěsti.
    A na nás ostatní, kteří se třeba v tomto businessu nepohybujeme profesně a povolání máme odlišná, tak na nás zbyla jedna moc příjemná povinnost. Prostě je v tom podporovat, kupovat jejich výrobky, rozšiřovat to mezi další lidi. A pak se možná něco stane:)

    Btw, přeji pěkný výlet do Drážďan. A nezapomeň. Hlavně žádná kuřata:)(no, další příklad toho, že ani v zahraničí není všechnoo tak super, jak se na první pohled zdá:)

    OdpovědětVymazat
  13. Dovolím si svůj první příspěvek zde. Mám stejný problém - kávu pijeme jen z doubleshotu a mamacoffee. Připravujeme ji ve frenchpressu, clever dripperu nebo v Bialetti Express (ježíšek byl letos štědrý :) ) a rozmazlili jsme se strašně. Že mají Lavazza v obyč cukrárně u nás na náměstí, kam stejně nechodíme, ještě překousnu ... ale že se jí chlubí i palačinkárna kam chodím na oblíbené polévky, mi dost vadí. Jitka

    OdpovědětVymazat
  14. Kačko, souhlas. Já tomu říkám princip konstruktivní kritiky-aby kritika měla smysl, musí obsahovat i návod na změnu k lepšímu.
    Jinak si myslím, že poptávka a nabídka jsou spojené nádoby a teorie co utváří co jsou legrační.
    Ondřej Chutný

    OdpovědětVymazat
  15. Arion, Jitka, Ondrej: Presne tak, nabidka urcuje poptavku a jsem rozhodnuta byt mnohem duslednejsi! Vubec nechapu tu rezignaci na hnusnou kavu v restauracich, ktera dokaze totalne zkazit zazitek z jidla.

    OdpovědětVymazat
  16. co bys rekla clever-viet-dripperu a mnam mnam vietnamske robuste z dalatu ? gerbill

    OdpovědětVymazat
  17. Vitej v klubu zmlsanych. Super clanek, ktery mluvi z duse snad kazdeho kavomilce. Restaurace resp.restaurateri totalne rezignovali v otazce kavy. Temer vsude dostanete kybl plny vody a nazvoslovi co je espresso apod.to je kapitola sama pro sebe. I podniky tvarici se jako luxusni,maji ty sama sragory jako ostatni. A pritom je na snade otazka Proc? Z vlastni zkusenosti vim, ze je poptavka po kvalitni kave a lide radi zkousi novinky jako je vacuum pot, je to pro ne show a jeste k tomu si potom pochutnaji na vynikajici kave. Postupne se to zlepsuje, tak snad budeme mit za chvili vsichni kam chodit na dobre kaficko :)

    OdpovědětVymazat
  18. David: O vietnamske robuste se salkem mi ted ani nemluv, mam od vcerejska brutalni strevni chripku a jen ta predstava mi pritizila... Ale musim do Statlu, kdyz ted mate Cattaniho a Franze a tak, tak me treba obratis na viru. Jenze ja jsem fakt presvedcena, ze mi ta robusta nedela dobre na zaludek. Kazdopadne uz se tesim na vypraveni!

    Vasek: Dik a naprosty souhlas.

    OdpovědětVymazat
  19. ...s většinou věcí souhlasím, i když jak to tak čtu pro většinu z vás budu fosilie, propadlá kouzlu espressa. Opravdu jsem vyzkoušel většinu dostupných alternativních příprav kávy, ale moje Cimbali dvoupáka prostě vede:-) Naprosto souhlasím, že je u nás kávová kultura na relativně vysoké úrovni, ale bohužel spíše v soukromém segmentu, než v pohostinství a rozhodně je mnoho možností, k vyzkoušení různých odrůd,zemí a způsobů pražení. Vždyť už dobře před deseti lety bylo možné si najít tu svou cestu třeba ve Vescovi na Újezdě. Nicméně bych nehanil stálice kávového trhu jako je Lavazza, protože, i když jsem už v životě vyzkoušel spoustu zajímavých káv, nedá se upřít, že Lavazza top class je jednou z nejvyváženějších káv pro přípravu espressa a hlavně je kvalita paradoxne,přesto jaký je to gigant kontinuální, což většina velkých výrobců,ale mnohdy ani malé pražírny nedokáží zajistit.

    OdpovědětVymazat
  20. Riesling: Vubec ne, alespon ja jsem velka fanynka espressa, jenomze mist, kde si ho muzu bez obav v Praze dat je mozna 10. Na doma a na cesty jsou alternativni metody a maly rucni mlynek idealni. Priprava espressa doma je proste narocna na finance i zkusenosti, dvojpaka Cimbali je otazka desitek tisic, i kdyby byla z druhe ruky+to chce nejakou praxi. Ja mam starsi Francis Francis a cim vic toho o kave vim, tim vic si uvedomuju jeho limity. No a ta Lavazza top class... cerstve prazene vyberove kave se podle me nemuze rovnat, navic kavarny i restaurace vetsinou neberou drazsi rady. Krom toho, me bavi zkouset ruzne jednodruhovky, sklizne, metody zpracovani. Coz ale neznamena, ze by nemohla strcit do kapsy spoustu blbe uprazenych a skladovanych kav z malych praziren. Jde spis o to najit si svoji cestu, duveryhodny zdroj kavy a delat to dobre :)

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem dlouho kávu nepila, protože mi nechutnala. Pak jsem si koupila kafe z jedné české pražírny (byla v nádherné piksličce a na to jsem úchyl:-). Abych si ji připravila, musela jsem si koupit french press. Když jsem měla french press, potřebovala jsem mlýnek. A tak v tom taky lítám :-) Ukázalo se totiž, že ta pachuť, která mi vadila, není kávě vlastní. Nechápu, proč víc podniků alternativní přípravu nenabízí. Konkrétně ten french press je levný a zvládne ho připravit i cvičená opice.
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju někdy zkusit i clever dripper nebo Hario V-60, přijdou mi lepší než french press, protože se přes papírový filtr nedostane do kávy, ani ten nejjemnější prach. A s těma podnikama... vůbec neví, že něco takového existuje, neví, že káva, kterou dělají je hnusná, nezajímá je to a nechtějí utratit ani korunu navíc. Naštěstí jsou světlé progresivní výjimky, třeba Mitte v Brně to teď parádně rozjíždí :)

      Vymazat
    2. vacuum pot je také vyniakající. A ohledně restaurací. Také je maličko chyba v nás, zákazníkách. Dokud nebude více lidí vracet špatně připravenou kávu, tak se to nezlepší, bohužel :(

      Vymazat
    3. S tím vracením je to samozřejmě pravda, ale musím se přiznat, že jsem příliš zbabělá :-( Už jsem si zvykla, že jsem všeobecně považována za prudiče (a někteří známí se za mě i stydí) jen kvůli tomu, že požaduju nechlazené pití (zejména v létě), předem se ptám, zda dezert podávají se šlehačkou ze spreje, zda uváděné krabí maso je opravdu krabí (jasně, že za tu cenu nemůže být) apod. Ale mám strach, že kávě nerozumím natolik, abych dokázala při vrácení dostatečně argumentovat...
      slečna Barbora

      Vymazat
    4. Ono je to s tou kávou taky trochu tak, že v průměru 40 Kč mi často nestojí za nepříjemnou debatu s personálem a vysvětlování, co že je na tom vlastně špatně. U jídla za 300 Kč už se na to koukám jinak.

      Vymazat
    5. Já si dovolím doporučit zase moka konvičku :) k tomu pořádný mlýnek od Haria http://www.kafemleti.cz/rucni-mlynek-na-kavu-hario-skerton/ a máte výbornou chuť zaručenu!

      Vymazat
  22. Dneska jsem dostala degustacNi baleni od doubleshot uz se tesim az to vyzkousime:)

    OdpovědětVymazat
  23. Taky holduju hlavně french pressu, protože ta příprava je neskutečně jednoduchá. Baví mě i chemex ale trochu mi vadí nutnost používat filtry.

    OdpovědětVymazat
  24. Já jsem chodila hrozně ráda do kaváren na Caffe latte a byla jsem zklamaná, když káva nebyla dobrá. Stalo se mi to několikrát. Manžel pak přišel s tím, že bychom si mohli koupit domů kávovar z Cesk a od té doby, co ho máme, tak si děláme výbornou kávu doma a do žádné kavárny jsem tak už potom nešla :-) .

    OdpovědětVymazat