pondělí 27. února 2012

Greta Garbo a já...

Hádejte, co máme společného! Samozřejmě kromě nevšední krásy a talentu (pokus o vtip). Nebudu vás napínat a prozradím rovnou, abych měla o čem psát. Je to losos. Greta prý měla ráda lososa na všechny možné způsoby a já taky. Někde jsem četla, že měla nejraději marinovaného syrového lososa "gravad lax" nebo taky "gravlax". Tak proč se na chvilku necítit jako ona.

Myšlenkou připravit tuhle pochoutku jsem se nikdy seriózně nezabývala. Přivedl mě na ní až kamarád scukař Kytka, který nejenže lososa namarinoval, ale taky mi kousek dal a tak způsobil mojí novou malou posedlost. Momentálně jedu na vlně krmení kvásku, pečení chleba a vynalézání nejvhodnější kombinace ingrediencí na marinování lososa a jeho následného upotřebení. Kytkův losos byl skvělý, prý tam dal cukr, sůl, citronovou a pomerančovou šťávu a pochopitelně kopr. Recepty, které jsem našla na internetu většinou operovaly s vodkou. No proč ne.

Pokud se budete chtít po Kytkovi a po mně opičit, budete potřebovat především krásného čerstvého lososa. Já vím o 2 místech, kde ho sehnat. Jedním z nich je Makro (čerstvé ryby, pokud vím, naváží 3x týdně, tak to chce vychytat kdy). Druhým místem, které vřele doporučuji jsou cerstveryby.cz. Tahle internetová prodejna funguje podle mých zkušeností i podle ohlasů na SCUKu dokonale, takže pokud bydlíte/pracujete v dosahu jejich rozvozu, nemáte nad čím váhat. Já jsem kolem páté večerní objednala a druhý den v poledne jsem měla ukázkový filet lososa kolem 1 kg.

Pak už jen stačilo nachystat:

sůl - hrubou mořskou, ideálně nejodovanou
cukr krystal
pomeranč
citrón
panáka vodky
1 lžíci bílého pepře, který jsem nadrtila v hmoždíři
velký svazek kopru
a k tomu všemu samosebou tu rybu i s kůží.

Postup přípravy vám stručně popíšu a vy se podíváte na fotky švédské foodblogerky Anne a uvidíte, že se vám budou líbit i další příspěvky na jejím blogu.


Čili, lososa pěkně prohmatejte prsty, jestli v něm nezůstaly nějaké kosti. Do misky nalejte vodku, pomerančovou a citronovou šťávu, tak z půlky každého plodu a snažte, aby co nejvíce této tekutiny ulpělo na rybě (dost vám toho zbyde, nelekejte se jen nevím, jak popsat množství). Smíchejte sůl a cukr v poměru 1:2, řekněme 1 a půl pol. lžíce soli a 3 lžíce cukru a tuhle směs pak vetřete do ryby. Nakonec lososa posypte drceným bílým pepřem. Já drtila v hmoždíři, měl by být spíše nahrubo. Pak filet přeřízněte na půl, na jednu půlku rozložte celý svazek kopru bez stonků a druhou půlkou to přiklopte. Pevně všechno omotejte několika vrstvami potravinářské fólie a uložte to ledničky na 2-3 dny. Každé ráno a každý večer balíček otočte, ať se losos marinuje rovnoměrně. Pak už jen stačí tajemný balíček rozbalit. Vyteče z něj tekutina, kterou vytáhla sůl s cukrem. Odstranit kopr a rybu omýt nebo otřít od všeho, co na ní ulpělo.

Následujete hamletovská otázka: "Mrazit či nemrazit?". Anne říká, že před nebo po marinování je dobré dát rybu na 3 dny do mrazáku, čímž se mají zahubit všechny nechtěné organismy. Nevím jestli to funguje a jestli to není škoda. Takže v tomhle bodu nechávám postup na vás.


Další otázka je, co s ním? Všelicos, nakrájený na tenké plátky se dá jíst samotný, s nějakým dobrým chlebem, v salátu, s pomeranči a kdoví jak ještě. Tradičně se podává s hořčičnou omáčkou. Dá se koupit v IKEA nebo snadno vyrobit z: 15 ml švédské hořčice, 5 ml dijonské hořčice, 30 ml cukru, 22 ml červeného vinného octa, soli, pepře, 2 dl oleje - ne olivového, nasekaného kopru (švédská hořčice je taky ke koupi v IKEA, ale já ji nahradím medovou a tímto děkuju Katce Kočičkové za recept).

Mě zatím nejvíc nadchla kombinace s červeným sicilským pomerančem. Koupila jsem v Tescu mix baby salátů (špenát, rukola + něco dalšího) pokladla lososem a pomerančem a zakápla datlovým balsamicem s Vom Fass a olivovým olejem. Jinak jsem zkoušela "pomerančovo-lososové carpaccio", jednou s řepou a jednou s fenyklem. Zálivku jsem udělala z pomerančové šťávy, olivového oleje, medové hořčice a kopru. Nakonec mi fenykl i řepa byly trošku na obtíž, protože jejich chuť je prostě příliš výrazná. Ale experimentujte dle libosti a neváhejte mě informovat v komentářích. Já jsem  připravená vynalézat ještě lepší marinádu. Pavli říká, že tam dala z citrusů i kůru, tak to zkusím.

8 komentářů:

  1. Minulý týden jsem koupila hrubou mořskou sůl a přítel se mě ptal proč. A já mu řekla, že nevím, ale že jsem ji vždycky chtěla ;) Tak teď už vím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mořská sůl se vždycky hodí. Taky na kváskový chleba s máslem, do vinaigrette (mám ráda jak to křupe), až budou nové brambory... Mě si kamarádi dobírají, kolik mám doma různých solí.

      Vymazat
  2. uplne chapem tvoje nadsenie, ja som sa tiez uplne zamilovala do marinovaneho lososa. laska na cely zivot:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera, pro mě ideální večeře. Pak neměla být Garbo tak štíhlá! Mořsky teď solím zn.Maldon,fascinují mě ty malé krystalky ve tvaru pyramidek.

    OdpovědětVymazat
  4. musím vyzkoušet, zní to velice dobře :)

    OdpovědětVymazat