neděle 12. února 2012

Jak dvě buchty pekly buchty...

... ale ne ledajaké, plněné a se šodó. Vlastně se šodó i vanilkovým krémem.
A  s povidly i s mákem.



Sobotní plány jsem vám nastínila už v minulém příspěvku. Ráno jsem vstala a místo toho, abych se opařila čajem, jsem dala dělat kvásek a připravila těsto na buchtičky podle již několikrát zmiňovaných Pokladů klasické české kuchyně od Romana Vaňka. Oproti svým zvyklostem jsem se receptu držela poměrně striktně, takže jsem:

Udělala kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru krystal a 14 g čerstvého droždí.

Než kvásek vzešel, smíchala jsem sypké ingredience na těsto, a to 330 g hladké mouky +100 g cukru krystal.

Lehce jsem ohřála 160 ml mléka, nechala v něm rozpustit 100 g másla a nakonec přidala hotový kvásek.

Do mouky s cukrem jsem udělala důlek, do něj klepla 1 vejce, přidala špetku soli a přilila mléko s máslem a kváskem. Těsto jsem nechala pořádně prohníst robotem do hladka, lehce poprášila moukou, přikryla čistou utěrkou a vyrazila na snídani do Café Lounge.
  
V Café Lounge jsem se sešla s Chez Lucií a naším společným life koučem alias učitelem řízení, všichni tři jsme nezávisle na sobě projevili radost z toho, že neobsluhoval náš neoblíbený číšník a dali si kávu od Has Bean Coffee. Nevím přesně, co za kávu to bylo, ale určitě to byla káva s nejvýraznější aciditou, co jsem kdy pila.

Po snídani jsme se vypravili ke mně, zkontrolovat těsto, rozbít a spravit mlýnek na mák a udělat konečně ty buchtičky. Chválíme kouče, mlýnek sice nespravil, ale mák namlel. Těsto vypadalo i chutnalo dobře, ale oproti tomu na opravdické buchty, které jsem dělala podle Lucie, nešlo moc vyválet a dost se lepilo. Neplněné buchtičky by z něj určitě udělat šly, stačilo by dělat kuličky, my ale potřebovaly čtverečky, abychom doprostřed daly náplň a pak vytvarovaly buchtičku. Nebudu vás napínat, přidala jsem trochu mouky, rozehřála sádlo, kterým jsme si pak pomazaly ruce a šlo to jedna báseň. Táta mi půjčil krásný litinový pekáč, který Lucie vymazala sádlem a pak už jsme do něj sázely jednu buchtičku za druhou. Já ještě svařila mák s trochou mléka a mezi povidlové buchtičky ukryla i pár makových. Pekáč plný buchet jsme ještě potřely sádlem, nechaly půl hodiny dokynout a pekly 20 minut na 160 stupňů.


Mezitím Lucie připravila opravdové vinné šodó podle receptu ze stránek pana Cuketky:

Připravila si vodní lázeň, nad hrnec s horkou vodou dala nerezovou misku a v ní prošlehala 125 ml vína s 30 g cukru (lžíce a půl), přidala 2 žloutky a pár střiků citronové šťávy. Šlehala a šlehala, vůbec si nestěžovala, že jí bolí ruka, až měla krásné šodó si silnou vinnou chutí.

Na vedlejší plotýnce jsem mezitím já připravovala vanilkový krém podle Pokladů. Nesvařovala jsem ale šlehačku s vanilkovým luskem, ale rovnou jsem použila domácí vanilkový cukr. Vzala jsem tedy 1 kelímek šlehačky (200 g), nalila do rendlíku a dala na mírný plamen. Ke 2 žloutkům jsem přidala 30 g domácího vanilkového cukru, prošlehala, nalila směs do lehce ohřáté smetany ke šlehání, přidala špetku cukru a šlehala a šlehala. 

Pak jsem metličku předala Lucii, vyndala buchty z trouby, potřela je směsí sádla a tuzemského rumu, ve kterém dlouhodobě louhuji vanilkové lusky a bylo to. Každý jsme zkoušeli makové i povidlové, šodó i vanilkový krém a všechno nám chutnalo, i když za vítěze by se asi daly prohlásit povidlové buchtičky se šodó. Ta navinulá chuť šodó v kombinaci s kyselejšími plumlovskými povidly nepřipomínala školní jídelnu opravdu v ničem. Asi jste si všimli, že používám jak termín buchty, tak termín buchtičky. Představujte si něco mezi. Jako jo, šly by udělat i trošku menší, ale takhle se tam zase vešlo víc náplně.

Příště ovšem, budeme učit vařit kouče, protože já už řídit umím, zatímco on nám neuvařil ještě ani čaj :).

25 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. No to teda! Já dneska ráno ještě upekla holčičkám buchty podle tebe, a protože tu jsou furt povidla a taky tvaroh, tak možná budou i příští víkend :).

      Vymazat
  2. Plněné buchtičky s krémem se u nás dělaly, co se pamatuji,je to mamky specialita. Jaké bylo moje rozčarování, když jsem je jedla prvně ve školní jídelně a marně hledala náplň. Přišla jsem domů a povídala, že to v té jídelně pěkně ošidili a mamka mi řekla, že běžně se plněné nedělají :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pak se kdekdo diví, kde se berou mlsné holky :). U nás doma se nedělaly, ve školní jídelně mi chutnaly i tak, ale teď teprve vidím, jaká to může být doopravdy dobrota.

      Vymazat
  3. Ani jsem to celé nečetla (za což se omluovám), ale právě jsem se vrátila od kamaráda, se kterým jsem pekla buchty (povidlové) :) (a taky do mě nalil litr vína, za což se také omlouvám :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za víno se neomlouvej, taky jsme trosku popijeli, ale přečíst celé to musíš, to zas jo :)

      Vymazat
    2. Dočteno! Každopádně my doma těsto na buchty nikdy neváleli, vždycky se vykrajovaly lžící bochánky a ty se pak ručně zpracovaly na placku a zadělala se do něj náplň. Včera mi to šlo bezvadně, a první pekáč vůbec nevytekl :)

      Vymazat
    3. :), chválím. My nakonec uždibovaly kousky, z nich udělaly placky (díky sádlu se to nelepilo) a ty plnily. Slíbila jsem plněné buchtičky se šodó kamarádce k narozeninám, tak je zkusím podle Luciina receptu na buchty.

      Vymazat
    4. Je fakt, že to sádlo mě docela překvapilo, nikdy jsem to nezkoušela. Sražené šodó je jedním s mých prvních příspěvků na blogu, měla bych to zase někdy napravit a vyzkoušet, pravda :))

      Vymazat
    5. Chce to vodní lázeň a zběsile míchat, Lucie je ho udělala fakt úžasné. Jinak to sádlo je must, dodává buchtám parádní chuť, bez něj ani ránu!

      Vymazat
  4. Až teď jsem se připojil z Gordona, Belkar mi pořád nekomentí. Všechny čtyři kombinace byly super, ale kdybych si měl jednu z nich vybrat, tak makové se šodó (-;

    OdpovědětVymazat
  5. Já chci příště taky pár kousků, jsou moc pěkné! dám vám za ně kus chleba:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš jedinečnou příležitost, protože v sobotu budu péct ze zbylých povidel + tvarohu další várku klasických buchet podle Lucie. Kamarádka si je přála k narozeninám. Ale nevím, jak to udělat s předáním? Když se dostavíš, pár kousků je tvých :).

      Vymazat
    2. Nééé, v sobotu brzy ráno odjíždím na Slovensko. Co naplat, příště, začátek věty mě tak potěšil a v setině přišlo zklamání, ale stejně moc díky:) Někdy musíme provést nějaké hromadné výměny:)

      Vymazat
    3. Neboj, neboj, nějak to vymyslíme. Začínám si pohrávat s myšlenkou SCUK pikniků, určitě by se nám tam sešly samé dobroty :). Buchty mě chytly hned při prvním pečení na cider akci, takže budu péct častěji.

      Vymazat
  6. No tak to je neuvěřitelný. Sbíhají se mi sliny a nevím, co s tím. Jeste ze jsem udelala dneska aspon nepeceny dort. Na nic jineho večer nezbývá energie :) Ha

    OdpovědětVymazat
  7. Tý jo, já teda na plněný buchty nikdy nebyla (dělala je moje babi a byly takový suchý a bez chuti), ale tyhle vypadají moc sympaticky a byla bych hrozná ostuda, kdybych takovouhle českou klasiku neupekla.A šodó taky určitě vyzkouším, to bude super! Holky, já bych vás chtěla do kuchyně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já původně taky nebyla buchtová, kvůli tomu, že byly buchty vždycky suché, ale se sádlem nejsou :). Do toho!

      Vymazat
  8. Ad Has Bean Coffee: To byla asi jejich Tapped and Packed Awesome Espresso směs, měl jsem ji během týdne anglických pražíren v Cefé Mitte a bylo to opravdu hodně kyselý. A nebo je výrazná acidita jejich specialita ( ;

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ve vyspělém kávovém světě obecně frčí vyšší acidita, ale tohle byl fakt mazec. Dost možná to byla tahle káva, dříve jsem měla od Has Bean kávy, které mi připadaly o moc vyváženější. Ale docela ráda jsem jí ochutnala, jen si nedovedu představit, že by to měl být můj každodenní šálek.

      Vymazat
  9. Jó, ty staročeské podle Lucie, to už je skoro vysoká cukrářská buchta, lepší jak dort, křehká a voňavá. Sádlo v sladkém pečení dělá divy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla hrozně překvapená, jak jsou buchty vlastně snadné, když jsem je poprvé pekla, ten recept je fakt super.

      Vymazat
  10. Tak mise splněna! Dneska jsem upekla své první plněné buchty podle Lucie (upravila jsem trošku recept teda, poměry surovin jsem nechala, ale dávala jsem půl na půl celozrnnou a hladkou mouku a půl na půl sádlo a máslo a cukr jen domácí vanilkový) a lepší buchty jsem teda ještě nejedla.
    Zatím jsem vždycky narazila na nechutné a suché buchty, ale tyhle jsou úžasné, lehké a ndýchané, voňavé po vanilce a citrónu, prostě mazec. Dokonce i naše dítko, které sladké nijak nejí, s prominutím sežralo tři velké buchty, což je poklona největší.
    Tak se chci zeptat, jestli můžu na svůj blog uveřejnit svou upraenou verzi, samozřejmě s odkazem na Lucčin původní recept a s odkazem na tvůj čánek, který mě ke splnění mise poňoukl :-)
    (PS:Lucii už jsem o svlení psala)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima, že se povedly a změnil se tvůj pohled na buchotvý svět :). Myslím, že při uvedení zdroje žádat o souhlas netřeba.

      Vymazat