pondělí 2. dubna 2012

Koleda, koleda, frajeři...

... ať máte co k večeři.


Velikonoce se blíží, vajíček je málo, a když už vůbec jsou, tak jsou děsně drahá. Co s tím? Co takhle podarovat koledníky nečím originálnějším, trvanlivějším a třeba i lepším (i když já vajíčka opravdu tuze ráda)?Inspirace v podobě konfitu z červené cibule je tu.

Recept na tuhle dobrotu mám vystřižený z páteční přílohy hospodářek už doslova nějaký ten pátek a teď na něj přišel ten správný čas. Konfit se doporučuje konzumovat k sýrům, třeba kozím, ale dovedu si ho představit i ke grilovanému masu.


Na jeho přípravu budete potřebovat:

2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
800 g červené cibule
5 snítek tyminiánu
2 bobkové listy
3 lžíce třtinového cukru
6 lžic švestkových povidel
šťávu z 1 pomeranče
5 lžic balsamica
200 ml portského (já jsem ho nahradila sherry)
sůl, pepř

Vyberte si nějakou větší hlubší pánev nebo hrnec se silnějším dnem, rozpusťte v něm máslo se lžící ol. oleje, přidejte cibuli nakrájenou na na tenčí kolečka a nechte 10 min dusit. Občas na to koukněte a zamíchejte. Pak přidejte koření, cukr trochu soli a pepře a nechte vařit bez pokličky dalších 20 min až bude cibule měkká a opět občas promíchejte. Pak přidejte povidla, šťávu z pomeranče, balsamico a portské nebo sherry a nechte dusit pod pokličkou dalších 30 min. Ke konci přidejte poslední lžíci olivového oleje, přidejte případně pepř a sůl a je hotovo. Plnila jsem to ještě horké do sklenic, aby se víčko zatáhlo. Původní recept udává trvanlivost asi 1 měsíc.


Výsledný výrobek má krásnou barvu, je slaďoučký a děsně dobrý. Doporučuju vyzkoušet a zařadit kromě velikonoční výslužky třeba i na seznam jedlých vánočních dárků (z téhle dávky uděláte 4-5 malých skleniček).

4 komentáře:

  1. Krásné, efektní a myslím, že koledníci (alespon labužníci ) si užijí daleko víc :)

    OdpovědětVymazat
  2. nádhera, musím hned vyzkoušet. Myslíš že můžu místo portskýho dát nějaký červený víno? Nebo čím bys to nahradila? přítel říká dobrý červený víno a dát tam panáka brandy, co myslíš? Musím vyzkoušet! Super nápad! Hned nakoupím a uvařím pro koledníky (taťku, přítele ;-) ) a k tomu sýr;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Fungovat by to mohlo, ale bude to chutnat jinak, protože portské, v mém případě sherry, tomu dává dost zásadní chuť a sladkost.

      Vymazat