pondělí 25. června 2012

Příspěvek, který tu neměl být...

... a není vlastně adresován čtenářům tohoto blogu aneb používejte prosím mozek.


Byli jste na Apetit pikniku? Viděli jsme se? Ochutnali jste něco od Lucie?

Já tam byla. Od 7.40 jsem netrpělivě stepovala u stánku Chez Lucie a čekala až Lucie s Honzou přivezou ledničku, 520 Ks macarons a 13 cheesecaků, které Lucie posledních 14 dní pekla (macarons s předstihem, cheesecaky těsně před). Pak jsme všechno vynosili, a my holky začaly chystat prodej na stánku, na který pražilo sluníčko. Asi si dovedete představit, jaký to mělo na dorty vliv. Začínaly jsme v menším stresu a netrpělivé nakupující jsme se snažili kolem deváté slušně odmítat s tím, že prodej začíná v 10.00, jak bylo stanoveno a avizováno.

Přiznávám lehkou nervozitu. Nechtěla jsem Lucii udělat ostudu ani manko. Bála jsem se přívalu nakupujících i toho, že nevydržím hodiny stát, usmívat se a správně počítat peníze. Nakonec bylo všechno jinak. Stánek byl od 10 v obležení a kamarádi nám hlásili, jak máme dlouhou frontu, prý nejdelší ze všech. Zajímavé, že všichni, kdo u nás nakupovali, byli hrozně milí. Nikdo se nepohoršoval nad cenami, nikomu nepřišlo, že krájíme, nandaváme a kasírujeme příliš pomalu. Doteď jsem z toho v šoku. Kolem 11.30 bylo téměř vše pryč. Lucie měla schované miniporce pro kamarády, kteří nakonec přišli zkrátka, protože nám bylo trapné zklamat ty, co stáli ve frontě. Nakonec jsme daly do placu zdarma i dort, který nebyl 100% povedený. Překvapila mě vstřícnost nakupujících, jejich trpělivost i ochota utrácet. Mám pocit, že bych tam stála klidně celý den a po celou dobu by mě to bavilo.

Ale na rozdíl od těch, co si teď hlasitě stěžují na FB chápu že:

1. Upéct 1 cheesecake trvá 1 hod a 15 min čistého času v troubě. Pokud používáte větší formy, vejde se do klasické trouby jen jedna. I když máte celý den dovolenou, neupečete jich víc jak 7 za den, protože i beze spánku potřebujete další čas na přípravu a následné zdobení. Aby byly dorty čerstvé, nejde je péct déle než 2 dny předem.

2. Upéct v jedné osobě víc než 500 ks macarons, t.j. víc jak 1000 skořápek v domácích podmínkách, je nadlidský úkol. Kdo to někdy zkoušel, dovede si představit i to, kolik jich při pečení popraská, kolik se jich poničí při skladování a při převozu. Skořápky je třeba plnit 1 den předem. Ano, ten den, co pečete dorty, aby byly čerstvé. Náplně musíte míchat stejným robotem jako těsto na dorty, případně ručně. Doteď nechápu, jak to Lucie zvládla.

Proto mě neskutečně štve, že musím číst kecy o tom, jak "kulináři" podcenili přípravu a neodhadli množství výrobků. Článek od "inteligentního muže" o tom, že ti inteligentnější si dojeli pro další zásoby, kterých měli logicky plný byt, sklep, dům, velkovýrobnu, ve které mají asi tak 50 trub a 100 ukrajinských brigádníků...

Je mi líto Lucie, která je natolik poctivá, že mi nedovolila ani plnit macarons, prostě aby byly od ní, když kvůli ní spousta lidí na piknik šlo. Celé noci nespala a týdny předem chystala plány, seznamy zboží, systém výpůjčky dortových forem, sháněla ledničku, která nakonec stejně vybouchla atd.

Je mi jasné, že brečím na špatném hrobě, spousta z vás nám udělala obrovskou radost, když jste nás přišli povzbudit nákupem i slovy. Díky za to.

Ty chytráky na FB, kteří si ráno udělali pohodičku, aby si pak mohli vylít vztek, že už na ně nic nezbylo, lituju taky. Luciiny dorty i makrónky byly skvělé, po zmrzlině od Tří kopečků se zaprášilo tak, že nezbyla ani na nás, i když jsme s Katkou kamarádky a měly jsme stánky hned vedle sebe, po bůčkové paštice od Tomáše marně toužím, krekry od Áji jsem alespoň viděla, i když neochutnala... Smůla, měli jste přijít včas, už jen z respektu k těm, kteří se snažili týdny předem. Měli jste si přečíst zkušenosti z loňského pikniku, Lucie toho udělala 3x tolik, ale prodalo se to stejně rychle. Víc prostě není ve fyzických silách 1 člověka ani v technických silách 1 kuchyně. Dáváte přednost profíkům, kteří dokáží zásobovat piknik celé odpoledne? Měli jste možnost nakupovat třeba u pana Kšáni a dalších. 

Pokud chcete něco od extra, od někoho, kdo chodí do práce stejně jako vy, a přesto dokáže něco, co vy ne (a možná proto čtete celý rok jeho blog, který ve volném čase píše), tak se přemozte a přijďte včas. A ano, budete stát frontu a ano, možná se na vás nedostane. Pokud to chcete bez fronty a pořád, skočte si do sámošky a pak sjeďte prodavačku, že jim něco došlo.

Všichni amatéři, kteří se na piknik přihlásili a podnikli něco podobného jako Lucie, mají můj obrovský obdiv, já bych to nedokázala. Na to jsem příliš pohodlná, málo organizovaná a soustředěná.

48 komentářů:

  1. Já myslím, že to tady klidně být může. Je to tvůj blog a tvoje myšlenky - a máš pravdu :-) Ano, přiznávám se, byla jsem jedna z těch kteří uremcli, že nezbylo. Ale zároveň si plně uvědomuju, jak neskutečně náročné to muselo být a že všichni, co jste se do toho takhle úžasně obuli a stvořili tolik báječných dobrot, jste si v uplynulých dnech sáhli na dno sil. Sama peču ráda a často, ale toho, čeho vy, bych nebyla schopná, ani kdybych na to měla půl roku a k dispozici lednice, kde by dorty vydržely mimo čas a prostor několik týdnů. A abych to uvedla na pravou míru... Uremcla jsem jenom proto, že jsem byla zklamaná, protože jsem se strašně moc těšila, ale bohužel to vyšlo tak hloupě, že jsem musela být do tří v práci. A bylo mi jasné, že utřu a bylo mi to líto. Ale to je taky všechno (a už za to bych si dala facku). Na rozdíl od "pana chytrého" si nedokážu představit, co byste mohli udělat víc. Doufám, že vám tyhle řeči nezkazí pocit z toho, co jste dokázali a kolik lidí díky vám mělo radost a pochutnalo si :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jakkoliv já jsem na tom přesně jako ty, jen jsem pomáhala prodávat. Sama bych nebyla ochotná dělat to, co dělali všichni ti, co se pikniku zúčastnili jako prodávající a za to je obdivuju. Navíc je rozdíl mezi povzdechnutím a lítostí nad tím, že nic nezbylo a kritikou na profilu pikniku i Apetitu. Myslím, že spoustu prodávajících to nakoplo do dalších akcí a utvrdili se v tom, že má smysl se dál snažit, takže třeba nebudou jejich výrobky tak vzácné.

      Vymazat
  2. Popravdě, já bych na takové kometáře asi ani nereagovala, je mnoho lidí, kteří nemají zpětnou vazbu a v čemkoli pozitivním najdou vždycky to negativní. S tím se ale musí počítat, takže bych se nad to povznesla, naopak by mě strašně těšilo to, co právě popisuješ - stovky nadšenců, kterým stání ve frontě nevadilo a odměňovalo vás pochvalou a úsměvy. Abyste si zbytečně nezkazili ten úžasný zážitek, který, objektivním pohledem, je ze všech stran hodnocen jako vyvedený. Prostě aby se vám nestalo to, co těm frflalům - že se kvůli nim budete zbytečně užírat, ne si to užívat. Že pár blbů má pokřivené vidění světa, závidí nebo si něco kompenzují, no co už, to je prostě život :)
    Nebyla jsem na Apetit pikniku, ale z fotek to vypadá na parádní akci, takže gratulace ( jen si teď připadám po přečtení tohohle článku trochu vinna, že su blb čtoucí tyto blogy, protože nedokážu něco, co oni ano, a ještě nejsem schopna trochu se přemoci, abych mohla jejich dílo ochutnat :) jasně, že tak to (snad:) myšleno nebylo, jen jsem se po prvním přečtení docela vyděsila:) po pár dalších už to bylo lepší, ale ten počáteční šok :)
    A asi to opravdu nebude článek adresovaný úplně tak čtenářům těchto blogů - ti asi moc dobře ví, co za takovým dílem stojí práce :)
    Takže se nad tím netrapte a naopak, užívejte si úspěchu!! Nas.ání přenechte zakomplexovaným hňupům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, tak to myšleno vážně nebylo. Chci tím říct, že tam byla spousta lidí, co něco umí, píšou o tom (samozřejmě zadarmo a zadarmo odpovídají na všelijaké otázky, co chodí mailem atd.), a pak na rozdíl ode mě a většiny ostatních, mají navíc dost odvahy jít s kůží na trh a odhodlání, aby zvládli napéct, namrazit, uvařit... A ve výsledku se dozví, že jsou neschopný, že si nedokázali spočítat, že toho mají udělat víc. Bylo tam hodně lidí okolo SCUKu a teď je mi hrozně líto, když vidím jak jsou unavení a zklamaní a mám potřebu se jich zastat...

      Vymazat
    2. Já vím, jak to bylo myšleno, a plně to chápu. Jen bych vás ráda podpořila v tom, že nemá cenu se trápit kvůli pár blbům. Takže snad pomůže množství pozitivních ohlasů. Děláte dobrou věc, tak se nenechte odradit. Vám všem palce nahoru, do boje za kvalitní jídlo! - proti lidské blbosti se bojovat nedá :)

      Vymazat
  3. Mně se ten post líbí. My jsme šly s kamarádkou kvůli Lucii, Kopečkům a Piece of Cake. Než jsme vystály frontu na Lucii a PoC, tak na nás žádná zajímavá příchuť od Kopečků nezůstala. Ale zašly jsme k ofiko prodcentům, daly si jahodové pivo, true tea a nějaké pečivo, sedly na deku a bylo nám fajn. :P Příští půlrok zase!

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem taky ta, která napsala Lucii, že se na mě nedostalo... Ale šlo spíš o zklamání, jelikož je moje skoro guru a ráda zkouším její recepty... Celou dobu jsem mamku i přítele hnala, že potřebuju hlavně stánek Chez Lucie (PoC kupuju v klídečku na Jiřáku)... Bohužel jsme byli poprvé, hned na 10tou, ale jako první jsme byli nezkušeně v části s farmáři, do "vaší" části jsme se dokopali až v 11:30 a bylo pozdě. Jenom mě mrzelo, že jsem nemohla zjistit, zda ty moje dorty chutnají tak jako originál :) Samozřejmě chápu to, že Lucie není profi pekárna... Držím palce a příště budu už v 10 ve frontě :D Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, už vymýšlíme systém, jak to zefektivnit. Možná se zapojím do pečení, protože mi už Lucie prozradila kouzlo dokonalého cheesecaku, možná budu dávat předem do krabiček to, co upeče a shánět ledničky do výpůjčky, uvidíme. Jenom doufám, že se nenechá těmi řečmi odradit, byla by to škoda pro vás i pro ní... a taky pro mě, protože mě to hrozně bavilo.

      Vymazat
  5. Já bych tenhle pocit přirovnala ke kocovině...Na stánku to byla krása - všichni na nás byli milí, nikdo neremcal, že je to drahé, byli jsme tři a jeli jako fretky, kamarádka brala peníze, Pavel vyndaval z mrazáku, já balila, dávala lžičky, doporučovala..Byli jsme opravdu hodně rychlí. Někteří tu frontu dokonce vystáli dvakrát, hodně nás chválili.. Pak se člověk dozví, jak jsme nic nezvládli. Zmrzlina má tu výhodu, že jde připravit více dopředu, ale aby byla domácí a čerstvá, taky to nejde déle než 14 dnů, většina směsí se vaří, zpracovává se hodně ovoce..Udělali jsme 40 litrů (500 kelímků), víc se prostě nevešlo do půjčeného mrazáku, který nám zabíral v našem malém bytě fakt dost místa. Dali jsme si práci s balením každého kelímku, s přípravou toho, aby to bylo všechno hezký..Rovněž jsme nikomu neschovali, ač jsme slibovali - při pohledu na lidi ve frontě to prostě nešlo..Popravdě u nás ani neměla nic redakce Apetitu. Bylo to celé hodně na doraz, oba chodím do práce, máme melé dítě, já jsem v pátém měsíci těhotenství..nemá smysl se asi už tím zabývat, už mě i unavuje se pořád obhajovat - prostě kdo to nezkusil. může trousit rozumy, jak jsme akci nezvládli..Vždycky se najdou nespokojenci, chytráci...Ale s tím přijít včas bych byla trochu opatrná - letos taky došlo vše stejně jak loni proto, že si lidi "přivstali" a nakupovat začali už v půl desáté..Tohle nějak funčně vymyslet je ale na organizátorech, prodejci-amatéři prostě nikdy neudělají tisíce kusů zboží. Btw - podle organizátorů přilo deset tisíc lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas samozřejmě ve všem. Jinak my před 10 neprodávaly, nepřišlo nám to fér, ani jsme to nestíhaly, ale když budou všichni vědět, že prodají, tak nebudou mít důvod prodávat dřív. Alespoň se tím vyhne konfliktům. Jsem zvědavá, jestli budou nějaké změny. Tolik lidí je mazec, to snad není ani možné, já vlastně viděla jen Luciinu frontu :).

      Vymazat
  6. Určitě se nenechte odradit nějakými "kecy". Byl jsem a ... bohužel se na mě také nedostalo. To není stížnost, jen povzdechnutí. Vydal jsem se na piknik z ČB, že ochutnám "vyhlášené" makronky, skvělý cheesecake a domácí zmrzlinu a ... Vlak měl zpoždění 1,5 hodiny, takže jsem dorazil kolem 12. hodiny. Po zmrzlině už nebylo ani vidu ani slechu, Chez Lucie také vyprodaná. No, stalo se. Ochutnal jsem jiné věci, jak už psal někdo přede mnou a bylo také fajn. Nenapadlo by mě si stěžovat, nebo remcat. Spíš obdivuju odvahu všech, kteří se na něco takového dali a na koleně vyprodukovali to množství dobrot. A ještě - tipnul bych si, že z foodie komunity ti remcalové nejsou. Většinou se do debat nezapojuji (chyba, vím!), ale tentokrát mi nedalo, abych nereagoval. Rád si (nejen) tady čtu, tak bych o to nerad přišel :-) Držím palce a těším se na příště. viP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, máte můj obdiv, že jste se vypravil na piknik z takové dálky, je fakt smůla, že se na vás nedostalo. Doufám, že jste si alespoň skočil na kávu do Šálku. A máte samozřejmě pravdu, píšu to i v úvodu, tenhle článek není vlastně určený pro pravidelné čtenáře tohohle blogu. Chtěla jsem ho přidat ke kritikám na profilu Apetitu a říct prostě, že mě mrzí, co se udělalo z akce, která byla hrozně fajn. Příště to bude samozřejmě vychytanější :)

      Vymazat
  7. Já nesnášim davy, tak sem to vzdala předem. Propagace byla dost masivní a počasí přálo, tak sem radši s rodinou prchla na chatu, ikdyž bych ráda ochutnala všechno od Lucie a od Kopečků, jen kvůli nim sem tam chtěla jít a nechat se pak překvapit ještě něčím dalším.
    Je nějaký způsob jak nasytit větší zástupy? Ještě více stánků? Stejně budou u Lucie největší fronty a za rok to může být jak lístky na Cimrmana, fronta se bude formovat od předešlého večera :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že pokud má piknik zůstat amatérskou akcí, tak jiný způsob spíš není. Jeden člověk prostě zvládne jen omezené množství a pokud si najme přístroje a pomocníky, už to zas nejsou výrobky od něj, na které se většina lidí těší. Řešení nevidím ani v tom, že by se piknik konal se stejnými prodejci častěji, spousta lidí si na to brala dovolenou a byly to opravdu nervy, takže pochybuju, že by to chtěli opakovat víc jak 2x ročně. Myslím, že by stačilo brát to trošku s lehkostí, kdo neochutnal, mohl se alespoň seznámit, třeba se i domluvit na soukromé objednávce atd. a prostě si užít hezký den, dát si skleničku cideru a pak kávu v Šálku... Kopečky mají každopádně v plánu částečnou profesionalizaci.

      Vymazat
    2. Trochu peču a vařím a tak taky ze své zkušenosti vím, že když je to pro větší bandu lidí (a že já sem spíš maximalista co do množství a plánuji nasytit dvojnásobek ať je jakýkoli), tak je čas a možnosti prostě omezené, pokud má být vše čerstvé atd. Takže toto naprosto chápu. Varianta vícero podobných akcí mne také napadla, ale zavrhla jsem jí právě z těch důvodů co píšete, nerada bych, aby se na tom někdo vyšťavil a seknul s tím úplně. Jestli je vůle pro vytvoření soukromé objednávky, jsem nadšená! A vy brblaly berte pozitivně, prostě jsou smutní, že neochutnali, horší by bylo, kdyby ochutnali a pak brblali, že to za to nestálo a takový nebyl nikdo, ne? Takže úspěšnost maximální, lidi vám málem utrhaly ruce, co víc si přát! Když mi to vyjde příště, budu trhat i já :o) A na recepty se těším, "podle Lucie" vařím již dlouho a láká mě i ta Kopečková zmrzlina, moc.

      Vymazat
  8. Na FB jsem tedy osobne nepsala a ani necetla, ale klikla a dostala se sem a rada bych poznamenala, ze moc nechapu ten zly odstavec "Pokud chcete něco od extra, od někoho, kdo chodí do práce stejně jako vy, a přesto dokáže něco, co vy ne (a možná proto čtete celý rok jeho blog, který ve volném čase píše), tak se přemozte a přijďte včas" - me to prijde doslova jako urazka ctenaru teto stranky. Prece neni vubec zadna zasluzna cinnost dvakrat za tyden napsat par odstavcu ktere si jsou podobne jako vejce vejci o tom, co vas stve a pak aby byli ostatni automaticky vdecni. To snad ne prece. Ale asi jsem to jen blbe pochopila. Nevim jaka kritika tam byla, ale kritika je casto dobra a dulezita a je jasne, ze kamaradi nic takoveho neudelaji a tedy se ani neposunete dal a lze se z ni poucit. Prece bud to delejte dobre nebo si vyposlechnete co se ostatnim nelibilo a zkuste zlepsit anebo to proste nedelejte vubec. Ale s jednim musim souhlasit s ostatnimi kritiky a to ze jste pusobily velmi "nasrane", nebo aspon pani brigadnice... Ale je to jen postreh a treba to do priste vychytate a to budu drzet palce protoze dva lide co mi to pak rikali pani lucii docela chvalili! Jinak zmrzlinky, pasticky, apod vynikajici, to velky klobouk dolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě se nechápeme vzájemně. Z té věty vyplývá, že jsou tací, jako Lucie, Tři Kopečky, Ája, Tomáš z Foodissima, kteří déle či krátce píší blogy, které čte spousta lidí, které jejich články zajímají, vaří, pečou podle nich a chtějí výrobky autorů blogů ochutnat. Ti autoři pak obětují svůj volný čas, aby připravili, co je v jejich silách, a nakonec se dozví, že toho udělali málo, protože když si někdo přispal a přišel ve 12, tak holt nic nezbylo, protože ti, co přišli včas to vykoupili. Jinak asi chápete na jakém principu fungují noviny a časopisy... nejen, že za ně platíte, ale ještě jsou plné reklamy. Takže považuji za záslužné, když někdo ve svém volném čase píše o tom, co mě zajímá a dělá to jen pro radost ostatním a sobě. Když mě něco nezajímá, třeba stále stejné články, kde si někdo na něco stěžuje, čímž tedy asi myslíte můj blog, tak je nečtu, protože je to ztráta času. Nám si naštěstí nikdo nestěžoval, ono totiž obsloužit stovky lidí není pro někoho, kdo normálně prosedí den v kanceláři, úplně snadné, takže ať vaši informátoři přijmou omluvu od paní brigádnice, což jsem asi já.

      Vymazat
  9. Kačko, (a vzkaž to prosím i dalším), máte můj obdiv. To, co jste tam předvedli je obdivuhodné a zaslouží si jen a jen velké DĚKUJI! Obohatili jste nejen můj žaludek (a další orgány, které se moc často neozývají), ale hlavně můj pohled na svět. V tom, že jde občas udělat něco navíc. Nejen pro sebe, ale i pro ostatní. Takže já MOC DĚKUJI a se mnou dalších 7 účastníků.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem pročetla tady ty komenty, mrkla na FB a myslím, že ty stížnosti nejsou tak strašné. Nemá cenu zaobírat se "frfláním" lidí, kteří buď nevědí, KDO prodavači na pikniku jsou (a tím pádem jaké jsou jejich možnosti) anebo v životě neupekli ani bublaninu (takže naprosto nemohou tušit, kolik práce je za jediným cheesecakem).
    Já jsem to sledovala z brněnského povzdálí, kvůli práci nemohla dorazit a tak jen tak poslintávám - z fotek to vypadá naprosto božsky! Čtu ráda tento blog i Chez Lucie a myslím, že se nemusíte trápit, holky, zachovejte si dobrou náladu a hlavně chuť do vaření a pečení, jaká z vašich příspěvků pokaždé sálá =D
    Moc vám oběma fandím a držím palce (a stejně by mě zajímalo, co vlastně děláte za práci či studium, že máte tolik času na kuchařinu a focení a psání a blogování - já vás skoro nestíhám číst, natož že bych si měla představit mít svůj blog, příp. se účastnit nějaké takové akce jako byl Piknik =)))
    Těším se na Piknikové recepty!!!
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  11. je pravda, že by to chtělo trochu zlepšit tu organizaci, "pouštět" lidi dovnitř až vážně v deset atd. ale to už je na pořadatelích. A to bohužel většina těch co si stěžují nevidí :(.
    Prodávající odvedli skvělou práci, všechny obdivuji, že toho stihli sami tolik vyrobit. Pro mě osobně to byl skvělý zážitek a těším se na další :)
    Jinak děkuji za doporučení macarons se špetkou soli, byly bezkonkurenčně nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymům bych neodpovídala, opravdu bych velice uvítala, kdyby lidi zase začali používat selský rozum a uvědomili si, že za peníze si opravdu všechno nekoupíš. Nejsme snad malé děti, abychom plakaly, že na nás nezbyla zmrzlina. Také se těším, že Chez Lucie zveřejní recepty, protože její výtvory mě dostali. Přemýšlela jsem nad jejím pečícím maratonem, makronek 500 ks! Musí být zručná jako profík, co mě jenom dá práce vánoční cukroví, které není tak rizikové.

    OdpovědětVymazat
  13. Add článek inteligetního mláděte :-D, kde mě jeho názory pobavily (třeba mi z něho vyplynulo, že se štítí dětí, psů, možná starých lidí), stačilo přejít ulici na farmářské trhy, koupit si třeba ořechový chléb, řecké olivy a sklenici vína a poobědvat ve stínu karlínského kostela. Nebo čerstvého, grilovaného lososa, krevety, dary moře, ale servírovali na plastový tácek, to by asi nešlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bojim se, ze to by mu nepomohlo, na Karlinskych jsme meli davy z Apetitu take, jestli se stiti deti, tak tam byl'detsky koutek a psu tam take jako obvykle peknych par proslo. (-; Ale mohl by zkusit ziskat od nas s Qertym dvojite karamelove latte bez kofeinu se sojovym mlekem, podle clanku to vypada,ze by si neco takoveho urcite rad dal, a nas by to asi donutilo par tech deti zakousnou, detsky koutek mivame primo pred stankem (-;

      Vymazat
  14. Škoda těch negativních odezev. Letos jsem nebyla (loni bylo větší množství sladkého, což jsem letos čekala taky, a momentálně ho mám zakázané, pít taky nemůžu, co tam:) ), a kdybych přišla "pozdě", na jednu stranu bych samozřejmě byla rozmrzelá - na stranu druhou, na trh se taky chodí ráno. Kdo nevstane, dostane oschlou mrkvičku, nebo ostrouhá úplně, a nemůže se divit:c))

    Na druhou stranu by tohle možná šlo částečně vyřešit - jak navrhoval někdo na FB - tím, že by se prodejci vystřídali, ale to je spíš na zamyšlení pro organizátory, ne pro prodejce, nu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Prodejců asi není dost na to, aby se vystřídali, Apetit žádnou ostrou selekci nedělal. Navíc každý dělá něco jiného a třeba zrovna po tom "jeho" všichni touží. Zmrzlinu jako od 3 kopečků, zkrátka jinde neochutnáte atd. Asi měl Apetit v pozvánce výslovně upozornit na to, že jde o čistě amatérskou akci a zásoby budou tudíž hodně omezemé. Já jsem si myslela, že je to zřejmé, ale asi nebylo...

      Vymazat
    2. Já jsem z toho pochopila, že s tím byl problém dost všeobecně - jasně že Chez Lucie může mít vyprodáno o hodinu dřív než někdo jiný, ale o to mi nejde. Jen jsem si zapřemítala nad tím, jak to vyřešit - zvětšit zásoby (logicky) nelze, zrovna na tom FB se pár lidí hlásilo, že by do toho taky šli... Nemusejí se "protočit" všechny stánky, ale řekněme, že na základě poptávky z letoška by se dalo čekat, že odpoledne bude polovina prázdná, a tam by nějaký prostor byl. Ale to jsou v zásadě nepodstatné úvahy, které by měl řešit organizátor, ne sami prodejci. Ostatně, stačí napsat "koná se 10-14, vstup na vlastní nebezpečí", a bude taky vymalováno:c))

      Vymazat
  15. Nadhled, je myslím, přesně to, co chybí spoustě lidí. Jak Scukařům, tak ostatním. Přehnaný hype ze strany Apetitu zapříčinil totální převis poptávky, kterou nebyli prodejci schopni uspokojit. Takže si myslím, že kritika směřující na organizátory je oprávněná. Kritika na výrobce je nefér. Rád bych ovšem podotkl, že Vy a potažmo Scukaři ve svých úvahách, blogpostech a hodnoceních, také vždy nepostupujete zrovna fér a s nadhledem (nemyslím, že úmyslně, ale spíš z nedostatku pochopení)... Ono se to tak snadno kritizuje....

    Třeba se příště zapojí víc nadšenců a bude větší nabídka. A těch pár remcalů, kteří nevidí rozdíl mezi nabídkou běžných producentů, kteří jsou schopni vyrábět na veliko a nabídkou malých producentů, případně domácích výrobců a nadšenců, nejspíš nedorazí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé... podle mě je těžké mít při hodnocení podniků nadhled, pokud výsledkem má být nějaká míra objektivity doplněná o subjektivní názor recenzenta, protože recenze zákonitě subjektivní jsou. Pokud jde o mě, byla jsem opakovaně kritizována za to, že moje recenze jsou málo kritické... nejde holt vyhovět všem. Vůbec bych do toho nesměšovala, co je a není fér. Dát někomu hnusné kafe nebo jídlo a chtít za to zaplatit, mi fér nepřipadá, přesto platím a pak alespoň občas vyjádřím názor a pochopení proto fakt nemám. Mně za polovičatou práci taky nikdo neplatí a nechválí mě a neprojevuje pochopení pro mé soukromé problémy, které do práce nepatří.
      Ale určitě uvítám konkrétní příklady, zpětná vazba mě zajímá. Díky za názor.

      Vymazat
  16. Ahoj, tak já jsem na AP byla, v 10:05 už u vás stála frontu a dostalo se na mne, jupííí! Ochutnali jsme čokoládový a levandulový cheesecake a od všech makronek a byla jsem nadšená!!! (a trochu přeslazená) Obsluha mi přišla milá a rychlá.
    A komentáře tohohle typu na fb jsem čekala předem, prostě někdo nechápe, co je člověk sám schopen připravit - a Lucii bezmezně obdivuju, chápu, že vás to s..., ale vůbec bych si nad tím nelámala hlavu, takový blbi tu budou vždy. Prostě přišla spousta lidí a člověk nemůže mít všechno.
    My jsme měli štěstí a ochutnali i skvělé zmrzliny Tři kopečky a Apetit piknik jsme si parádně užili :-). Holky díky!

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý večer,
    Kačko děkuji, je to perfektně napsané. Jako prodejce jsem byla poprvé. A neskutečně mi přišlo líto reakce některých lidí, kteří se následně vyjadřovali na FB. Prodávala jsem mimo jiné zdobené Cupcakes. Přičemž jeden dortík se zdobí cca 20 min. K prodeji jsem jich měla 56 ks. Když se spočítá čas, vyjde něco přes 18hodin zdobení dortíků!! Taktéž Pop Cakes. Udělat těsto – upéct – namrazit – našpejlovat - … obalit čokoládou. Cca 6 hodin čisté práce. Nespala jsem téměř 48 hodin. Jela jsem téměř do padnutí asi jako většina prodejců. Ale vyráběla jsem vše s láskou a maximální poctivostí. Snad se ti lidé chytnou za hlavu a někdy zjistí, co vlastně napsali.

    S pozdravem Veronika Ertlová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Veroniko. Vaše cupcakes byly nádherné. Cakepop přinesla Lucii Hana Rowlings a moc vás chválila :). Já jsem ochutnat nestačila, ale příště si to vynhradím. Nenechte se odradit!

      Vymazat
  18. Holky, máte můj bezmezný obdiv! jak už jsem psala u Lucie, z remcalů, co přišli pozdě a pak si stěžovali, že na ně nevyšlo, si nic nedělejte, kdo pozdě chodí, sám sobě škodí :-)
    A inteligentní muž je kapitola sama pro sebe, nejspíš sám neupekl ani bábovku, ale remcání mu jde. Přeci si takovým (doplň vhodné sprosté slovo) nebbudete s Lucií kazit náladu!
    Jste skvělé a já naprosot nechápu, jak toho mohla Lucie tolik napéct, má můj neskonalý obdiv!
    Příští rok přijedu až z našeho dalekého moravského zapadákova, takže se inteligentní muž má na co těšit, protože s sebou budeme mít dvě malé děti (a možná si kvůli němu pořídíme i psa :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Madlo, psa si do té doby pořídím já, tak stačí, když vezmete děti :).

      Vymazat
  19. Kacko, Lucko, Veroniko a vsichni prodejci "amateri" mate vsechny muj obdiv, vsechno jsem ochutnala a bylo to dokonale! Dekuji, ze jste pro nas travily tydny v kuchyni, sama vim, jak moc pak boli vsechny svaly, o kterych jsem ani nevedela, ze mam, a za ochotu obetovat takovy piknik pro nas, protoze mi je jasne, ze byste si ho jinak mohly uzit jako my; na dece s tacky plnych dobrot, salkem dobre kavy a jiste mnoho kopecku zmrzliny :) proto aspon ten jeden Cake Pop :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Nechápu, jak může někdo být tak pitomý. Zase pár lidí, kteří dříve mluví než myslí. Možná by si měli do jednoho zkusit nějaký ten dortíček upéct. Já to zkoušela. O tom, jak dlouho mi trvala příprava, pečení a následný úklid nebudu radši ani mluvit. Nechápu, jak to Lucie mohla dát. Nečekala jsem, že toho oproti loňsku připraví tolik. Klobouk dolů jí i všem, kteří ji pomáhali...usměvavé tváře spokojených zákazníků jí to doufám vynahradily......:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. Nám přišel piknik super, jak píšu, hrozně mě překvapila ta trpělivost nakupujících, kteří stáli dlouho ve frontě a pak měli pochopení třebas i pro pomalejší servírování. Moc mě to bavilo a myslím, že i Lucie je už nakloněná tomu zúčastnit se příště zas :).

      Vymazat
  21. CHA! Přítel měl pocit, že je pořád dost času a že není potřeba být tam včas a tak jsem utřela s dobrotami od Lucie nos :-(( Ale obdivuju všechny, kteří do toho šli, o tom se mě může jenom zdát, protože jsem (zatím??) moc velkej kuchař amatér na to, abych se do něčeho takovýho pustila a lidem to chutnalo :) Ale pokud takhle akce bude i příští rok (a já doufám že jo), tak rozhodně přijdu s předstihem i kdybych měla jít sama!! ;-)

    Terez z Food positive

    OdpovědětVymazat
  22. Nu, ale to opravdu byla akce nepodařená, to přeci nemůžete popřít. Nota benne bych očekával od účastnic a účastníků spíš přátelskou omluvu, než nabubřelé: "měli ste přijít dřív!". Pokud se sejdnou kamarádi a každý něco doma umatlá a na někoho nezbude, je to něco jiného a těžko si to vzájemně vyčítat. Pokud uděláte akci pro širší veřejnost, včetně přiměřené propagace, a plánovaného času akce od-do, pak je v pořádku předpokládat, že účastníci (tedy ti prodávající) budou mít takové zásoby, aby obsloužili nakupující po otrčitou předem určenou dobu.
    Mám tu čest podílet se na organizaci podobné akci ve Francii (městečko Clichy, okraj Paříže) a jedna z podmínek (krom domácí výroby, správného skladování, případně váhy...atd.) je to že prodávající musí být schopen nabídnout nejméně 60% sortimentu (kdo nabízí deset typů cupcakes, tak to znamená šest typů) po dobu nejméně pěti hodin od otevření prodejního místa. Pokud to někdo nezvládne, dáváme šanci ještě jednou a pak už k nám nesmí. K čemu je akce pro lidi, když pozdnější návštěvníci nemají co nakupovat?? Destr (český email: dan.straka@post.cz - abych nebyl "anonymní")

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není reakce rok poté trošku pozdě? Organizátoři i prodávající se poučili a letos, pokud vím, si nestěžoval vůbec nikdo. Nevím, jak to máte ve Francii, ale tohle je akce pro amatéry, kteří prostě nemůžou fungovat jako profesionálové a plnit normy, protože k tomu nemají profesionální podmínky, čas, rozpočet atd. atd.

      Vymazat
  23. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat