středa 19. září 2012

Blíží se topné období...


přichází různé choroby a všechny možné splíny (parafráze na text mé oblíbené sezónní písně Topné období od Z. Svěráka a J. Uhlíře). Je třeba se připravit na to šedivější a zeleninově i jinak méně pestré období roku. Pomůžu vám s tím. Mně pomáhají knihy, nejen ty zábavné a poučné, ale taky kuchařky (ačkoliv ty, co si kupuju, jsou z principu věci zábavné a poučné v jednom). Ve Veg every day jsem objevila recept na lehký salát z pečené řepy s ořechy a jogurtem. Ještě trošku jsem ho odlehčila, přecejen občas stále svítí sluníčko, a místo červené jsem tam dala řepu žlutou - maličkou, kulatou, slaďoučkou.


Předejdu rovnou otázce, kde takovou řepu sehnat. A nezlobte se, že radím jen Pražákům, zkrátka tu bydlím. Kupuju jí u stánku Šťastná zelenina paní Šťastné v sobotu na Náplavce. A ne, že mi to tam všechno vykoupíte, beztak je tam vždycky šílená fronta. Je to můj nejoblíbenější zeleninový stánek, je u něj k dostání i koriandr s kořínky (které se hodí na spoustu věcí, fakt) a při troše štěstí i žlutá mrkev, která rozzáří podzimní tafelspitz.

Na salát pro dva budete potřebovat:

500 g malé řepy, na barvu nehleďte
2 nevyloupané stroužky česneku
pár snítek tymiánu
2 bobkové listy
3 lžíce olivového oleje
40 g vlašských ořechů
šťávu z půlky citrónu
sůl, pepř

a na dressing:

3 lžíce plnotučného, nejlépe domácího, jogurtu
(Hugh Fearnley-Whittingstall je dává jogurt a zakysanou smetanu v poměru 2:1)
malý stroužek česneku utřený s hrubší solí
kopr nebo pažitku na posypání (vynechala jsem, váhala jsem nad koriandrem a pak jsem si řekla, že ho nebudu cpát do všeho)


Na postupu je zdlouhavé jen pečení řepy, ostatní je hračka. Tady přiznávám odchylku od původního receptu. Hugh peče řepu neoloupanou, pouze očištěnou, Já ji oloupala rovnou, protože jsem měla za to, že se tak do ní víc dostane vůně a chuť česneku, tymiánu a bobkového listu. Zvažte to a pořádně si očistěte řepu, nechte v celku (pokud je malá), oloupejte nebo ne, dejte ji do pekáčku, přidejte tymián, bobkový list a česnek rozmáčknutý nožem, zakápněte 2 lžícemi oleje. Pečte do měkka na 200 stupňů, podle velikosti řepy by to mělo trvat 40 - 60 minut (prostě do ní píchněte nožem a uvidíte). Upečenou řepu vyndejte z trouby, teplotu pečení snižte na 180 a dejte do trouby trošku opražit ořechy. Já 3 minuty pekla a další 3 minuty jsem je nechala ve vypnuté troubě. Chce to kontrolovat, aby se nespálily. Pokud pečete řepu neoloupanou, nechte jí maličko vychladnout a oloupejte. Pak řepu nakrájejte na čtvrtiny a ještě teplou dochuťte olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Na dressing jednoduše smíchejte jogurt s česnekem a solí. Dressing přidejte k řepě, pořádně promíchejte, ať jsou všechny kousky "obalené", posypte bylinkami a ořechy. That´s it.


Trošku lituju, že jsem salát neudělala dvoubarevný z červené a žluté, ale co není, může být. Žlutá řepa je sladší, ne tak "řepová", spíš jde chuťově trošku do mrkve. Vyzkoušejte, myslím, že si pochutnáte.



11 komentářů:

  1. Veg every day je fakt príma - je tam hodně podzimních repeptů. Tenhle recept jsem ještě nezkoušela, ale mám ho v plánu. Na náplavku chodím každou sobotu a žlutou řepu jsem nezahlédla! Asi přes tu frontu :) Zbystřím svůj pohled! Co se vlašáků týče, tak ráda je nakupuju u oříškového stánku, čerstvé..stejně jako všechny oříšky. Hrozně se těším na dýně i řepu, které v postupujícím podzimu/zime/předjaří už nemůžu ani vidět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, oříškový stánek je taky na Náplavce? Teď docela zoufale sháním ořechy, loňské už nemám, nové v Plumlově ještě nejsou a já je potřebuju každý týden do chleba... S dýní a řepou se chci ještě taky krotit, dokud jsou dostupné další věci, ale na rozdíl od dýně se mi řepa moc nepřejídá, mám založených spoustu receptů k vyzkoušení.

      Vymazat
  2. Dik za tip ma tu repu a zlutou mrkev. Patram po nich uz dlouho.

    Tomas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řepu teď mají pravidelně, ale chce to přijít brzy (bývají přes týden i na Jiřáku). Tu mrkev teď neměli, ale mohla by být tuhle sobotu.

      Vymazat
  3. hned jsem vyzkoušela k večeři, díky za tip, pochutnala jsem si.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky už jsem řepné období zahájila. U mě tedy s tím rozdílem, že jsem ho zahájila prvně. Díky za další inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jsi prostě zlato! Řepa a ořechy. Zrovna včera mamka volala, co s tím budem dělat! Dík moc!

    OdpovědětVymazat
  6. Zlutou repu jsem dneska koupila i v zelenine z Tisic na Jiraku, smutne se tam jeden svazek krcil a vzpomnela jsem si na tebe. A roztomile dost palive zlute redkvicky, jen ta mrkev mi chybi:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mrkev číhej, paní Šťastná říkala, že doroste v půlce září. V sobotu nebyla, tak jí čekám teď.

      Vymazat
  7. Jo jo, jsou na Náplavce - řekla bych, že lepší zboží než Diana, svět oříšků ( ikdyž teda pínie neriskuju jinak než v originálním balení u Italů) .

    OdpovědětVymazat
  8. Já už řepila dokonce i na sladko: http://madlinakuchyne.blog.cz/1209/cemu-se-tak-repis
    Ale takhle jednoduše je řepa stejně nejlepší! Jen škoda, že u nás na malém městě na žlutou řepu nenarazím. Ale na jaře koupím semínka apřemluvím mámu, ať mi zasadí i tu žlutou :-)

    OdpovědětVymazat