čtvrtek 13. září 2012

Je podzim, nedá se svítit.

Vlastně, musí se svítit. Na kole to už děsně fouká do uší, a když se jedete projet večer, vracíte se za tmy. Když si nevezmete do bot ponožky a večer se zapomenete někde venku, budete ráno smrkat. Při ranním běhu jde pára od pusy, pokud se vůbec přemluvíte vylézt z postele. Ale jsou švestky a já je mám strašně ráda.

Povidla už mám navařená, těším se, až budu péct buchty a dělat povidlové taštičky. A co s tím zbytkem? Nabízí se crumble, jasně ten udělám taky, když mám konečně zapojenou troubu. Snažila jsem se najít nějaký opravdu zajímavý recept. Hledala jsem všude, u Lebovitze, na Joy of Baking, BBC food ... chtěla jsem něco jedinečného. Nakonec mě napadlo udělat něco jednoduchého, dokonalého, našeho, dětského a zkrátka dobrého - švestkové knedlíky z bramborového těsta s mákem. Podzimní jídlo se vším všudy. Nedáte si taky?
Sáhla jsem do Pokladů klasické české kuchyně pro osvědčený recept a jen jsem zredukovala množství surovin, abych nebyla zasypaná knedlíky na věky.


Myslím, že pro 2 osoby vystačíte s:

330 g brambor
100 g hrubé mouky
1 vejcem
špetkou soli
asi tak 8 švestkami
trochou rozpuštěného sádla nebo másla
pár lžícemi mletého máku a moučkového cukru
(+ moje máma někdy schovávala do ovoce půl kostky cukru a v Pokladech to také zmiňují)


Brambory ještě ve slupce uvařte, ale nerozvařte. Dejte si vařit vodu na knedlíky. Oloupejte brambory a ještě vlažné najemno nastrouhejte. Do mísy k nastrouhaným bramborám přidejte mouku, vejce a špetku soli a rukama vypracujte těsto. Pokud máte málo moučné brambory, nebojte se přidat lžičku solamylu. Těsto se maličko lepí, ale pracuje se s ním docela dobře, nejhůř přidejte mouku. Z vypracovaného těsta si dělám váleček a z toho krájím plátky, do kterých schvovávám vypeckované švestky, zkuste to taky. Pěkně to zašoulejte, ať není nikde ani skulinka. Těsto má tendenci vlhnout, takže pracujte rychle, nekoukejte na telktu, ani nečvaňhejte na telefonu. Pak by to byl pěkně lepkavý vopruz. Hotové knedlíky vložte do horké vody a vařte 8 minut. Z dobu vaření si akorát stihnete umlít mák, pokud už nekupujete rovnou mletý. Mně se nakonec nejvíc osvědčilo přidělat prastarý mlýnek na prastaré žehlící prkno, drží skvěle a mele. Mák smíchejte s moučkovým cukrem, vylovte knedlíky, rozkrojte, posypejte směsí cukru a máku, přelejte rozpuštěným sádlem nebo máslem (sádlo se ale hodí víc), dejte si do nosu a radujte se z toho, že i podzim je krásný.

Nastává čas velkého vaření, dušení a dlouhého pečení. Jsem melancholické děvče, podzim mám ráda a těším se na víkendové dlouhé obědy nebo večeře, jídla která budou hřát a recepty které objevím, při prohlížení kuchařek za dlouhých večerů. Když na vás přijde podzimní splín, uvařte si něco dobrého!

Kačka pseudoPsycholožka

18 komentářů:

  1. Já tvůj styl psaní prostě miluju:-) A hned jsem dostala na knedle takovou chuť, že asi dojde na večerní šoulání:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Kynuté s borůvkami a tvarohem a bramborové se švestkami a mákem. To je pro mě "comfort food", geniální,přitom prosté,nenahraditelné. A miluju podzim právě kvůli těmhle teplým, vypiplaným jídlům, dlouhým inspirativním večerům v bačkorách u krbu se svařákem/punčem v ruce, pozorujíc ten nečas venku s vědomím, že já jsem v bezpečí doma, prohlížení si starých knih a kuchařkek, diskutování s dědou o nesmrtelnosti chrousta. A kaštany. A dýně. A skořice. A čokoláda. Hodně čokolády. Kotel čokolády. Vlastně se hrozně těším na podzim...;)
    P.S. " na padlo"...? ale to bude asi jen překlep ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, překlep opraven. A hezký podzim přeju.

      Vymazat
  3. Jé, chtěla jsem zítra uvařit jablkobé knedle se skořicí, ale budou tyhle, bramborové se švestkami a mákem, už jsem neměla snad sto let! Jen mám dotaz, rozpis ingrediencí je asi tak na kolik porcí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud čtu správně, tak pro 2 osoby :)

      Vymazat
    2. Jojo, jak píšu, tak pro 2 osoby. Podle velikosti švestek to vychází tak na 7-8 knedlíků, pro mě jsou 3 tak akorát. Poklady uvádějí trojnásobné množství pro 4-6 osob.

      Vymazat
    3. Ježiš já su slepoň, promiň, to bude akorát, jdu se na ně vrhnout!

      Vymazat
  4. Passard má v kuchařce moc pěkný švestkový kompot a ne ledajaký, mám vyfotit? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ví, prosím. Švestky jsou teď všude skoro zadarmo.

      Vymazat
  5. Tak uhňácáno, uvařeno, snědeno a super! Moje první švestkové knedlíky se díky vám podařily na jedničku! Akorát já jsem jich teda měla z uvedené dávky těsta 15 kusů :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Madlo, tedy mozne je vsechno, ale tohle mi pripada neuveritelne. Ja je dnes delala zas, mela jsem par gramu brambor navic a vyslo z toho rovnych 8 kousku s milimetrovou vrstvou testa. Mate nejake mrnave svestky?

    OdpovědětVymazat
  7. Švestky jsou naprosto luxusní! Poslední dobou nejím nic jiného :D. Já se teda na povidla těšila celé léto a ještě je nemám napečené :-/ hrůza, snad co nejdříve napravím. Tou fotkou jsi mi udělala chutě! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud máš rum, není nic ztracené. V Praze se teď prodávají švestky za méně než 20 Kč/kg, tak mám furt cukání s nima ještě něco dělat. Do toho!

    OdpovědětVymazat
  9. Dneska jsem koupila 10 krásných velkých švestek, že budou knedle (dávala bych po půlce, byly dost velké), ale synátor to snědl (všecko na jednou, omg), tak zkusíme zítra koupit další, ale asi 20 radši.

    OdpovědětVymazat
  10. Dík moc za skvělý recept! Včera jsem si z návštěvy vesničanů přivezla vlastnoručně natřesené, ale sršně je nechtěly dát jen tak.

    OdpovědětVymazat
  11. Ha, dala jsem si na ne jeste lzici plumlovskych povidel a mam se desne dobre :-) Diky za recepis

    OdpovědětVymazat