úterý 2. října 2012

Esenciální esence ...

aneb prohibice nikdy více!

Mě tedy nijak citelně nezasáhla, za dobročinné právní služby jsem těsně před jejím vypuknutím dostala 2 lahve ginu a za to, že jsem, jsem dostala 2 řádně okolkované lahve vodky Amundsen, z toho jednu dokonce broskvovou, abych mohla seriózně zavzpomínat na mládí, které voní a chutná jako "hopsinka"? Zavřete oči, napijte se a rázem jste o 15-20 let zpět. Jen při těch dnešních zkušenostech, to asi nebude tak přehánět, že? Ostatně do 11 doma být už asi nemusíte, takže není třeba to do sebe nějak lámat.
 
 
No, gin ještě mám, ale s  čistou vodkou jsem naložila tak, že jsem naložila ... levanduli, vanilku a rozmarýn. Recept na mé tajné esence na mě dyndá spousta lidí a přitom je není ani trochu složité, takže tady je. Ať žijí levandulové cheesecaky, pralinky s rozmarýnovou ganache (které máme s Lucií v plánu a když se povedou, s někým se podělíme o čokoládu, s někým o recept) a vanilkové cokoliv, protože vanilkové esence není nikdy dost.

Co je potřeba? Jen odhodlání, trpělivost, vodka a to, z čeho chcete esenci vyrábět + vhodné skleničky. Já začínala s vanilkovou esencí asi tak před rokem a od té doby jsem louhovala kde co. Mimo jiné i levanduli v ginu a můj levandulový gintonic už si vysloužil docela renomé.
 
Ale nenabádám vás k alkoholismu, nabádám vás k cukrařině. Základ je tedy jednoznačně vanilková esence, jejíž příprava zabere také nejvíc času.

 
Vanilkou nešetřete, čím víc vanilky, tím výraznější esence a tím méně jí potom budete muset přidávat. Použijte určitě nejméně 1 lusk na 1 dc vodky, ale raději klidně 2. Lusky podélně rozřízněte, vložte do vhodné sklenice (klidně je můžete i krátit podle výšky sklenice, to se ví) a pořádně protřepejte. Uložte do ledničky, první týden protřepávejte klidně několikrát za den, prostě když otevřete ledničku a s postupem času můžete protřepávání omezit na jednou týdně. Esence bude postupně tmavnout od světlé až do tmavohnědé. Vydržte alespoň měsíc, ale ještě lépe 2, bude fantastická. Tuhle na fotce už mám v ledničce pár měsíců.
 
Hned po obdržení Amundsen dárku, jsem naložila levanduli na cheesecaky, sušenky, bábovičky & spol. a taky rozmarýn z terasy s trochu nejasným úmyslem, ale zdálo se mi, že to bude fungovat a taky, že jo (moc se mi neosvědčila máta, esence rychle ztmavla, ale byla slabá).
 
 
U levandule naopak s množstvím spíš nepřehánějte, stačí 1 polévková lžíce na 1 dc vodky. Rozmarýn je taky aromatický až až, tak to nějak odhadněte. Postup je stejný jako s vanilkou, ale esence jsou hotové o poznání dřív, za 14 je hotovo, ale klidně louhujte i déle.
 
Co vy na to? Ještě troška mi zbývá, co mám louhovat teď? Asi si dám pro inspiraci panáka broskvové :).
 
Nějaké recepty s použitím esence budou samozřejmě následovat.

24 komentářů:

  1. Tak to je paráda! Jdu na to, všechno mám, konečně nějaký využití pro vodku, kterou nepiju... díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Ja od te doby co jsem v Provence louhuji kde co, a to ve velkem, demizonky se mi to tu jen hemzi ;-)
    Osobne si vodku nechavam na michani koktejlu - jako (byvala) Newyorcanka co se respektuje nedam na girls' party bez Cosmo' ani ranu ;-) Louhuji tedy ve specialnim alkoholu pro nakladani ovoce/bylin na vyrobu aperitivu (nema zadnou chut ani aroma, 40%). Obcas zpestrim louhovanim v konzumnim lihu 90%, ktery si dovezu z Cech (ve Fr je prodej konzumniho lihu jiz zakazan :-( Skvele treba na Limoncello. Ted jsem cerstve stocila domaci broskovici ;-) a stale se louhuje aperitif z fiku a digestif ze sporyse (verveine). Z neho jsem delala i silnejsi varku v sirupu k pouziti do zavarenin a dezertu. Takze z vlastni zkusenosti mohu prohlasit, ze se da nakladat a louhovat snad vsechno - i lupeni z broskvoni a slupky z orechu :-)
    Nicmene mam na tebe otazku: proc louhujes vanilku ? Tedy proc i vyuziti bych asi vedela, zajima me proc nepouzijes primo vanilkovy lusk ?
    Diky za odpoved a ... na zdravi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za parádní inspirativní komentář. Mě k louhování ve vodce přivedlo právě to, že jsem měla roky čistou vodku a neměla pro ní využití, protože jsem hlavně ginová a zároveň jsem dostala větší množství vanilky, která časem vysychá a tudíž ztrácí na kvalitě. Vanilkový extrakt (asi je to přesnější než esence) používám proto, že je hodně koncentrovaný, do těsta ho stačí trošička a při důkladném míchání se do těsta dostane rovnoměrně. Řekla bych, že je to oproti používání čerstvých lusků, které nemusí být vždycky po ruce, i úspornější varianta. Jinak pár lusků louhuju standardně i v tuzemáku, třeba do buchet.

      Vymazat
  3. Velmi inspirativní článek. Třeba se taky odhodlám k nějakému podobnému výkonu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jděte do toho, je to snadné, zábavné a překvapivně efektivní.

      Vymazat
  4. Super! Jde se louhovat. Myslíte, že by stejným způsobem šla udělat i mandlová esence? (Té mám nějak velkou spotřebu :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, mělo by to fungovat stejně, recepty na internetu se liší jen v použití sladký a hořkých mandlí, ale jinak zalít vodkou a louhovat 2 měsíce (a občas protřepat).

      Vymazat
  5. Vanilkovou esenci jsem poprve zkusila pred 2 roky a nacpala do ni extremni mnozstvi lusku...oproti extraktu z M a S, ktery jsem do te doby pouzivala, je to neporovnatelne, nemluve o tom skvelem pocitu z vlastniho vyrobku:)
    Priste asi zkusim pridat kapku oleje, udajne se nektere slouceniny ve vanilce rozpousteji jen tucich. Mam dojem, ze receptura s olejem byla nekde ve ctenarskych prispevcich na cuketce.

    Pridam jeden snad uzitecny tip - pokud v extraktech nechavate louhovane suroviny a bojite se, ze by se s poklesem hladiny mohly kazit (i kdyz vzhledem k maceraci v alkoholu to neni pravdepodobne), poridte si male laboratorni sklenene kulicky a postupne je pridavejte do lahvicky - udrzite si tak hladinku:)

    OdpovědětVymazat
  6. Chápu tedy dobře, že se suroviny po vylouhování nevyndavají?
    Děkuji, Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zalezi na vas, resp. na tom, jak silny chcete vysledek. Vanilku nikdy nevyndavam, levanduli ano, rozmaryn jsem tam nechala. Principielne, by se nalozene ingredience nemely zkazit jak pise yannka.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. To je náhoda, zrovna před týdnem jsem dělala svůj první vanilkový extrakt :). Levanduli mám nasušenou tak se do extraktu z ní také pustím. Bezva článek!

    OdpovědětVymazat
  9. Na vanilkový extrakt sa mi dobre osvedčil rakúsky rum z Lidla, ktorý sľubuje až 80% alkoholu - keď je alpský týždeň, neváham :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tady se netroškaří :). Já někde četla, že ideální obsah alkoholu je 30-40%, proto ta vodka.

      Vymazat
  10. Chci se zeptat, kde kupujete vanilkové lusky? v běžných řetezcích jsem viděla 1 lusk za cca 50 kč, což je dost hrozné. Nemáte nějaké tipy, kde je sehnat levněji?

    OdpovědětVymazat
  11. Mna zaujala ta levandula, dava sa luhovat kvitnuci kvet alebo nieco ine? U rozmarinu je to asi jedno ako je aromaticky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám sušený levandulový květ, který se prodává v lékárnách.

      Vymazat
    2. Vdaka za odpoved. Uz len jedna otazka - natrafil som na vas kavovy liker :) A nemam vanilkovu esenciu a do vianoc uz ani nestihnem pripravit (kedze aspon 2 tyzdne priprav). Cim sa to da nahradit?

      Vymazat
    3. Můžete jí vynechat nebo tam vyškrábnout vanolkový lusk, myslím,že se rozleźí i v likéru. Ale nebojte,bude dobrý i bez vanilky.

      Vymazat
  12. Já zase louhuju užitečný hřebíček, je dobrý taky na ledacos. Zde více, trochu chaoticky, ale celkem prakticky co s ním http://www.celostnimedicina.cz/hrebicek.htm?utm_medium=email&utm_source=em-prozdravi&utm_campaign=1000795
    Už ho mám v drsnější vodce, co nikomu moc nejela;-)Bos.

    OdpovědětVymazat