neděle 11. listopadu 2012

Poveď se mi bábovičko, jinak víš co...

 
Těsně před smrtí přejezením (svatomartinskou husou) vám prozradím poslední recept, který se mi podařilo vymyslet a zrealizovat. Je sezónní, původní, snadný a fakt dobrý. Přidám taky cennou radu: jedna pětikilová husa pro 7 lidí úplně stačí, věpřové koleno k ní opravdu přidávat nemusíte, zbyde vám a bude vás strašit ze sna (stejně jako ta hlava se zobákem, kterou jsem našla uvnitř husy). Pokud máte ještě myšlenky na jídlo a dýni ve špajzu, můžete začít s přípravou dýňového pyré. Na dýňové bábovičky ho totiž budete potřebovat.


Přípravu pyré už jsem jednou popisovala, podívejte se prosím na můj starší dýňový příspěvek, ostatní už je brnkačka.
 
Potřebovat budete:
 
formu na bábovičky (mám krásnou z IKEA za cenu kolem stovky na 12 báboviček, doporučuju, ale vystačíte třeba i s formou na muffiny)
150 g špaldové mouky
125 g cukru krupice nebo třeba i světlého třtinového
35 g oleje z lískových oříšků (kupuju v M&S, je strašně dobrý)
2 malá vejce
2 lžíce rozinek v rumu
40 g čokolády (dávám hořkou, alespoň 50 % kakaa)
1 lžičku skořice
1 lžičku prášku do pečiva
cukr moučka na pocukrování
 
Nejprve jsem šlehala vejce s cukrem, přidala jsem dýňové pyré, pak postupně mouku s práškem do pečiva a průběžně jsem přilévala olej. Nakonec jsem přidala skořici a rozinky i s troškou rumu (mám je naložené dlouho, rum je pak skoro jako sladký sirup a při pečení se často hodí) a na kousíčky nalámanou čokoládu. Nebojte se přidat víc skořice nebo třeba i perníkové koření. Pokud vám nejedou rozinky, dejte tam ořechy a místo oříškového oleje zas vystačíte se slunečnicovým, ale počítejte s tím, že to nebude tak dobré.
 
 
Pekla jsem 20 minut na 180 stupňů.
 
Až na třetí pokus jsem přišla na to, jak docílit toho, aby se bábovičky při pečení nevyboulily a po upečení tak pěkně stály. Prostě jsem formu naplnila těstem, na jednu bábovičku mi vyšla jedna vrchovatá lžíce těsta, a na formu jsem položila pekáček z té kontaktní strany pomazaný máslem. Osvědčilo se mi také formu lehce vymazat olejem, použila jsem zas ten oříškový, bábovičky šly pak mnohem lépe ven.
 
Do moučkovéhu cukru, který jsem bábovičky cukrovala, jsem přidala taky trochu skořice
 
A teď už se konečně můžu odkutálet do postele.
 
P.S. Vlastně, ještě dík Lucii, že fotila, zatímco já udila slaninu.
 
 
 

10 komentářů:

  1. Míša : Hurá, konečně vím kam s dýní, která se mi válí notný čas v kuchyni. Můžu dát místo špaldové mouky tu obyčejnou?

    OdpovědětVymazat
  2. Už dlouho toužím po plechu s bábovičkami, tak jsem jela do Ikea, ale nic podobného nebylo k dostání....Je to nějaký starší model? Holt i nadále budou jen muffiny. Olga

    OdpovědětVymazat
  3. Nene, maji to, ale neni to plech, je to silikonova forma, maji cervenou a cernou, myslim, ze stala 99 Kc nebo 119 Kc, kupovala jsem ji nedavno

    OdpovědětVymazat
  4. Jo a na Zlicine tu formu maji v oddeleni kuchyni, ne dole v domacich potrebach.

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych raději tu husu, rposím:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Na Zličíně je kousek od metra profi cukrářská prodejna Fiala, tam mají skoro všechno :) Jinak u nás dýňové sušenky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, jenže ty formy u Fialy jsou hrozně drahé, akorát jsme tam před týdnem byly. Ale včera jsem byla v Ikea, formy mají a stojí 99 Kč :).

      Vymazat
  7. Míša: O víkendu jsem zaběhla do Ikea a mám formu za 99,- , jsou dole u ostatních pečících věcí. Jinak bábovičky jsou famozní. Proč jen nemám víc dýní.

    OdpovědětVymazat