Vyzkoušela jsem několik receptů, nakonec jsem se ustálila na tom, který vám tu dnes předkládám. Výslednou sladkost lze eventuelně poladit množstvím přidaného alkoholu. Mátou nešetřete, v zásadě čím víc, tím líp. A když vám přece jen nebude chutnat, pošlete ji dál.
Kromě trochy trpělivosti nebudete potřebovat skoro nic, jen:
1/2 vody
40 dkg cukru krystal
mátu - řekněme velkou hrst nebo malý svazek, ale jak píšu, čím víc, tím líp
1/2 vodky
Vodu je třeba svařit s cukrem do konzistence sirupu, hustotu zvažte sami a počítejte s tím, že sirup se bude dále ředit vodkou. Já raději likéry hustší. Po vychladnutí vložte do cukrového sirupu mátu, uzavřete ve sklenici a uložte na 3 týdny do lednice k louhování. Po uplynutí tří týdnů sceďte sirup, přilijte vodku a chcete-li, přidejte dekorativní snítku máty.
Výsledná zelená samozřejmě nebude tak jedovatě zelená, jako ta kupovaná. Chuťově bude ale mnohem lepší. Až ji vytáhnete někde na vodě, kumpáni se vám asi budou nejdřív trochu posmívat, pak se ale budou sápat po lahvi a tiše závidět.
Užijte si léto a prosím vás, nekupujte si po bazarech kradená kola, mohli byste si koupit to moje. A koho na něm uvidím, toho vlastnoručně přizabiju. Domluvila jsem.
Kde jsou ty roky co jsme chodili s pullitrovkou zelene do parku :) Co za vodku jsi pozila?
OdpovědětVymazatPožila nebo použila :), vlastně obojí. Stylově vodku Koskenkorva, aby to pasovalo k té hopsince.
VymazatMelo tam byt "pouzila". Spis me zajimalo jestli to nebyl nejaky low cost :) Ja preferuju Ruskij Standart
OdpovědětVymazatNejsem žádný vodkový expert, kupuju známé značky, víceméně co mají v Makru v akci. Teď jsem dělala pár likérů z bílého rumu (Bacardi), docela mě to nadchlo.
VymazatTak to je to na co jsem čekala! Mám doma všechny potřebné ingredience :). Hned zítra na to vlítnu :) díky ti
OdpovědětVymazatTakové komentáře mi dělají největší radost :). Ať se povede!
VymazatMáta už se louhuje..bude to dobrota. Ještě mám velkou zásobu tymiánu, tak si říkám, že z toho udělám aspoň sirup.
VymazatBezva. Já mám tymián hrozne ráda, hlavně teda ke kuřeti a citrónu :), ale letos jsem ho přidávala třeba k bezu. Moc fajn recept na limonáda s citrónem a tymiánem má Dita P. v Deníku.
VymazatJá jsem teda u Dity v deníčku našla citronádu s rozmarýnem :), nevermind, tymián se k tomu taky hodí :). Jsem zvědavá jak se mi to všechno podaří. Jen těch sklenic mám málo :D a už je nemám kam dávat.
VymazatJaj, to je možný, ale tymián k tomu půjde skvěle.
VymazatKačko, dík za inspiraci. Nemám moc ráda vodku, myslíš, že když se doplní rumem (Bacardi, Havanou...), tak bude dobrý? Dík
OdpovědětVymazatMyslím, že jo, ale za výhodu vodky považuju to, že je chuťově celkem neutrální, narozdíl od rumu. Co teda zkusit líh (s úspěchem kupuju v Makru i s rodným listem)? Bude chuťově neutrální a navíc zelenou tolik nenaředí.
VymazatNikdy by me nenapadlo, ze si muzu udelat domaci zelenou :) Znami ji piji na litry, tak mam alespon tip na darek. Jak dlouho myslite, ze to vydrzi? Jeste jsem se chtela zeptat, kde kupujete ty pekne lahvicky, at uz na zelenou, nebo kavovy liker apod. Chtela bych sehnat vice kusu na ochuceny olej. Diky Marcela
OdpovědětVymazatMyslím, že vydrží v podstatě neomezeně, není tam, co by se zkazilo (alespoň co tak píšou u různých likérů na internetu, osobní zkušenost nemám). Ta lahvička na fotce je od nějakých bonbónů z Německa, ale na různé dárky kupuju lahvičky ve Vom Fass, ty obyč menší stojí 16 Kč, pak mají i všelijaké opravdu hezké. Jinak prostě sbírám, co mi někde přijde pod ruku.
VymazatPrávě jsem zavřela mátu naloženou v cukerném roztoku do ledničky :-) A jsem zvědavá. Akorát když jsem svařila ten cukr, tak jsem našla na netu návod, jak se vaří cukr (od "na nit" po "karamel") a nemam dojem, ze by neco z toho bylo to, co se událo mne v hrnci s vodou a cukrem....no tak uvidíme.
Vymazat