Ne, bohužel jsem nebyla na dovolené v Barceloně, i když bych vážně ráda. Barcelona je jedno z mých nejmilejších měst a vrátila bych se tam kdykoliv. Myslím, že je to jedno z míst, kde bych mohla docela dobře i žít, pokud bych měla klimatizaci a oprostila se od nějakých ekologických ideálů spojených s jejím používáním. Protože jestli je vám vedro, tak vězte, že tam je takovéhle počasí docela normálka. Ale zas je tam moře, taky moře sangríi a tapas a taky ...
Dneska to ovšem nebude o tom, co by, kdyby, ale o "pan tumaca". Podle zdrojů má pan tumaca původ v Katalánsku (proto ta Barcelona), ale prý s ním Katalánce seznámili hoši z Andalusie. Mě s ním taky seznámil hoch z Andalusie, měl mě přečtenou, takže ho nachystal k naší první společné snídani. No nic nebudu se dojímat vzpomínkami na to, co bylo víc jak před 10 lety, o tom to dneska taky nebude. Bude to prostě o bílém chlebu s rajčaty, olivovým olejem a ideálně i sušenou šunkou.
Na pan tumaca jsem si vzpomněla dnes ráno v bazéně, sotva pár temp od smíchovského Wine Food Marketu. Takže to říkám na rovinu, tohle je vlastně pan tumaca v italské verzi, protože šunka je italská, olej je italský, dokonce i ten chleba jsem tam koupila. Jen rajčata jsou česká. Ale vy můžete být důslednější, koupit si jamón serrano nebo ibérico, španělský olej, na španělská rajčata se vyprdněte a chleba si můžete upéct. Chleba musí být bílý, čistě pšeničný, tak to prostě má být. Alespoň mně to tak říkali. Zrovna mi jeden kyne v ledničce. Když se povede, dám sem recept. Tentokrát žádný kvásek, jenom droždí.
Potřebovat budete:
bilý chléb
voňavá zralá rajčata
ten nejlepší olivový olej, co máte doma
sušenou šunku - jamón serrano/ibérico, prosciutto crudo/Parma/San Daniele - no však vy víte
eventuelně česnek a trochu soli
Přípravu zvládnete levačkou i v polospánku. Možná se vám to nezdá jako ideální snídaňové jídlo, ale ve Španělsku se fakt jí pan tumaca k snídani. Ale přiznejme si to, večer k vínu je taky bezva. Čili, chleba nakrájejte na plátky a dejte opéct do topinkovače nebo kam je libo. Pokud dáváte přednost česneku před svěžím dechem, potřete opečený chleba česnekem stejně jako běžnou topinku. My to jedli bez česneku a já tuhle tradici držím. Pak rozkrojte rajče na půl a celou půlku (tou stranou na řezu) rozpatlejte na chleba. To se rozumí samo sebou, že jen ten vnitřek, zbytek snězte jen tak. Zakápněte olivovým olejem a základ je hotový, můžete ještě posolit nebo přidat nějakou bylinku. To je pan tumaca. Ale proč zůstat jen u toho. Máte-li, obložte chleba ještě plátkem sušené šunky. A rychle to snězte, než se chleba pod nánosem rajčat a oleje rozmočí nebo vám ho sní někdo jiný.
A teď bych si dala tu sangriu, svěží vánek, pláž a o 10 let míň.
Smíchovský WFM je nejkrásnější obchod s jídlem co znám :)) A díky za recept, takový jednoduchý tip se hodí!
OdpovědětVymazatVážně? Mě dost vytáčejí ty ceny, které jsou u řady položek trošku mimo (když tedy člověk zná italskou realitu). Dneska mě ale moc překvapilo, že prodávají maso od Real Meat... to je zas pro mě jeden z nejhezčích obchodů, co znám.
Vymazattohle jsem snídala každé ráno, když jsem pracovala na Ibize, ale místo jamon serrano jsem si tam dávala manchego syr. Luxus na entou. WMF je předražený, s tím souhlasím...občas se ale dá. Též jsem tam minule kupovala maso od RMS, náhodou je to super tah :-)
OdpovědětVymazatMňam! Po svém ročním pobytu v Barceloně si dovolím tvrdit, že česnek k tradici určitě patří. Já ho měla nejraději s čerstvým sýrem, který se po odstranění ťuplíku na dně plastové krabičky vyklopí a krájí jako puding. U nás k vidění moc nebývá kromě jedné vyjímky - když jsou španělské týdny v Lidlu. A ty začínají právě dnes! Omluvte mne, musím běžet.. :)
OdpovědětVymazat:), taky se musím do Lidlu vypravit. Ten sýr jsem nikdy neměla, ale kouknu po něm.
VymazatTak tento "recept" měl v pořadu Babica a je to jediný recept, který jsem podle něj kdy zkusila a...opravdu je to výborné :), asi pro to, že zkazit se nedá :). Díky za připomenutí.
OdpovědětVymazatJá a Jirka, no :).
Vymazat♥ :D
VymazatTak teď jenom silně doufám, že nám nějaká rajčata na zahrádce už dozrála a že je nezničily kroupy... :)
OdpovědětVymazat