sobota 11. ledna 2014

Nebuď jak malá!


Ale já chci a chci a chci! Kromě sofistikovaných moderních jídel, dokonalých dezertů a superpotravin někdy prostě zatoužím přesně po tom, co jsem jedla jako malá. Ne vždycky se to ale podaří trefit. Tentokrát to vyšlo na jedničku, i díky Kateřině a Arion, které mi v komentářích ke kdysi publikovaném příspěvku o skvělém těstě na štrůdl připomněly tvarohové těsto na šátečky, které nám pekla máma, když jsme byli s bratrem opravdu malí. Dost možná najdete recept v receptovém notýsku vašich maminek nebo babiček, ale určitě neuškodí si ho tu připomenout.



Máma plnila šátečky většinou jahodovou nebo rybízovou marmeládou, která z nich leckdy vytekla. Poučila jsem se a zvolila jsem na první pokus povidla. Švestková opravdu hustá a na zkoušku i hrušková, která mám řidší. Vyšlo to s oběma. Náplň je každopádně třeba volit hustou, může být třeba i ořechová nebo tvarohová, jako do buchet.

Recept je úžasně jednoduchý, stačí jen:
1 tvaroh (250 g), ideálně v papíru 
1 máslo (250 g) - povolené
250 g hladké nebo poluhrubé mouky - já použila hladkou
náplň dle vaší volby
cukr moučka na pocukrování


Vše smíchejte dohromady ručně nebo v robotu až vznikne hedvábné těsto, se kterým se krásně pracuje. Těsto vyválejte dotenka na pomoučněné ploše, rozkrájejte na čtverce, doprostřed dejte náplň, přehněte do trojúhelníku a okraje pořádně přitiskněte k sobě. Hotové šátečky před pečením potřete vajíčkem a pak dejte do vyhřáté trouby a pečte asi na 180 stupňů až budou mít pěknou barvu, řekněme 25 minut, ale opravdu se orientujte podle barvy. Ještě teplé šátečky pocukrujte.

Když jsem je vyndala z trouby a jeden ještě teplý ochutnala, byla jsem dojatá. Ke štěstí opravdu někdy stačí máslo - kostka másla, tvaroh a trocha mouky.

Zkuste je, třeba se vám taky něco hezkého vybaví.

37 komentářů:

  1. Kačko, díky, už vím, co bude na mém pečícím programu příští týden. Ani nevím, kdy jsem je měla naposled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já marně vzpomínám, máma pak začala dělat jablkové šátečky, takže je možné, že jsem je neměla klidně 20 let.

      Vymazat
  2. Jéééé, ty jsem zbožňovala ve školní jídelně! Díky za retro vzpomínku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, my měli v jídelně pořád perník a JoVo koktejl :).

      Vymazat
  3. Vzpomínám si vzpomínám! :-) Mamka nám je taky dělávala.
    Moc děkuju za připomenutí. Už se těším na zítřek, určitě je upeču a budu doufat, že i mým dětem budou chutnat jako kdysi mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co, jak to dopadlo? Já je dávala ochutnat svým víkendovým dětským návštěvám a měly úspěch. Samozřejmě bylo potřeba nejdřív pořádně slízat cukr a pak se teprve mohly zakousnout :).

      Vymazat
  4. Ó, tyhle šátečky miluju, pekla je často babička. Teď už nepeče, tak se toho ujmu já. Děkuju za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Stačí, že čtu a cítím na jazyku tu chuť, díky

    OdpovědětVymazat
  6. tak tohle je ženiální! Já je dělala minulý týden - potřebovala jsem nutně něco "srdového", sladkého a voňavého (prostě narvat tam povidla za každou cenu) a jelikož jsem neměla moc času, skladaník padl a dělala jsem přesně tohle. Jen teda dělám tvar "obálek" (šátečků jinak....nebo jak to kruci nazvat ;)
    Do těsta dávám ještě mletou vanilku, ale nezbytnost to opravdu není (babi to bezpochyby taky nedělala :-)
    a mé tužby jsou na slovo ty samé - chci jíst "moderně", "nápaditě", "stylově", "pestře", "chutně" a nevím jak ještě, ale v pravidelných nostalgických náporech podléhám nutkání vracet se "zpět" (a v zimě nějak moc často...hm hm, tak jednou do týdne...no co už)
    Dneska to tedy byly zelníky z kysaného zelí.
    Takže tyto tužby více než schvaluji! (tzn. i potvrzuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sranda. U nás to bylo tak, že když jsme byli fakt malí, máma pekle tyhle šátečky, ale opravdu si pamatuju spoustu vytečené marmelády. Potom začala péct taky "obálkové" šátečky, ale ty byly z listového těsta a plnily se jablky s ořechy a rozinkami, takže to byly vlastně takové miništrůdly. Já jsem jeden taky naplnila zbytkem marmelády z lineckého a taky vytekla přesto, že jsem to umačkala fakt pořádně, takže povidla se zdají být ideální.

      Vymazat
  7. bozi! myslela jsem, ze o vikendu spacham buchty, ale chyba lavky, budou satecky! a klidne s ritkou marmeladou, mam rada, jak se ta vytekla a pripecena lepi na zuby

    OdpovědětVymazat
  8. Miluji tento recept!! Delam je v takovem tom udelatku na satecky.

    A dobry je to taky na slano...treba tycky...vyvalet, radylkem udelat tycky, potrit vajickem a posypat (sezam, mak, kmin...).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec nevím, že existuje udělátko na šátečky, to jsou věci. Slané tyčky dělala teta, možná byly vážně z tohohle těsta, musím jí hned brnknout, díky.

      Vymazat
  9. s ničím jiným než pořádně kyselou rybízovkou nemůžou být!!! bez kroucení "pantů" v puse z té kyselosti to není ono :-D jo, a neříkejte, že vám ta vyteklá spálená marmeláda nechutná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, ta marmeláda mi chutnala, jak jsem ji seškrabávala z plechu, ale pak zas ty prázdné šátečky...

      Vymazat
  10. Díky moc za recept! Kolik zhruba je jich prosím z uvedeného množství surovin?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě k tomu počtu a velikosti. Je třeba je dělat tak velké, aby šly okraje pořádně přitisknout k sobě, jinak náplň vyteče. Stranu základového čtverce jsem měla min. 5 cm nebo delší.

      Vymazat
    2. Díky. Přeju pěknou neděli (u nás bude šátečková :) )

      Vymazat
  11. Počet záleží na tom, jestli se vám chce patlat s jednohubkami nebo ne. Jednohubek (cca 3 cm) je mnohem víc :)
    Tenhle recept znám od své pratety Majky (ročník 1901), která strašně nerada vařila a pekla pouze tuto jedinou věc, a to výhradně, když přišly na návštěvu nějaké děti. Rozdíl v receptu je, že se miniaturky nepotírají vejcem a rovnou z plechu se obalí ve vanilkovém cukru jako vanilkové rohlíčky. Mastné těsto krásně vsákne ten cukr a když si řeknete, že ty šátečky jsou vlastně maličké, tak je to skoro i dietní :)
    Slané tyčinky z tohoto těsta peču taky, ale tam je naopak záhodno, aby těsto nebylo zcela homogenní - vychlazené máslo nastrouhám na hrubém struhadle, rychle rukou zpracuji. Těsto trochu "vyskočí", chová se trochu jako lístkové. Tyčinky samozřejmě mašluji vejcem, jinak by nedržel posyp. Pokud vyrábíte několik dávek tyčinek na velký mejdan, lze máslo nahradit Herou (na mejdanu to nikdo nepozná). U sladké varianty nenahrazuji nikdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zapomněla říct, že Hera je na blogu zakázané slovo, pokud je míněno vážně. Věřte nebo ne, ale já Heru v těstě poznám a kvůli ušetřeným 15 Kč na kostce mi to fakt nestojí za to.

      Vymazat
  12. U nás jsem tradici tohoto receptu zařídila až já, z dětství jej neznám. Našla jsem jej před lety v Apetitu jako Prezidentské šátečky na kterých si prý pochutnával i pan prezident Masaryk. My si pochutnáváme též a velmi, nejvíce na povidlových. Zkoušela jsem i meruňkovou marmeládu, kterou jinak miluju, ale byla tam nevýrazná, takže jsem se vrátila k povidlům. Rybízová by mohla dodat potřebný kontrast, jen ta moje není tak hustá jako povidla a bála bych se že mi to taky všechno vyteče. No nic, včera sem vyndala máslo z mrazáku, tak se jdu na ně vrhnout, holky budou nadšené. Jo a nejlepší jsou čerstvé (nikdy neodolám a spálím si jazyk), druhý den už to není ono - vyzkoušeno při upečení dvojnásobné dávky.

    OdpovědětVymazat
  13. U nás se z toho nejvíce dělalo slané, občas štrůdl. Seventies in my heart :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), štrůdl už dělám jedině podle toho odkazovaného receptu, ale ty slané tyčky ještě musím zkusit, to je taky vzpomínka z hlubokého dětství, A díky za připomenutí tohohle receptu.

      Vymazat
  14. Tvarohové těsto patří k oblíbeným a spolehlivým retro receptům, určitě třeba s trochou nostalgie zaslouží, abychom se k němu vrqaceli.

    Mám je ráda i s rybízem a la brusinky, ale povidla jsou dobrá volba. Těsto používám i na slané koláče ve stylu quiche, vynikající se vším možným (miluji špenát a syrečky:))
    Znám i ty tyčinky nebo pagáčky, ale tvarohové těsto není už tak dobré další den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tedy nepřišlo, že by druhý den šátečky nebyly dobré. Pekla jsem večer a snědly se následující den.

      Každopádně na pagáčky jsem dostala od jedné milé čtenářky osvědčený rodinný recept po babičce a když vše dobře dopadne, objeví se tu už o/po víkendu.

      Vymazat
  15. aky tvaroh mam pouzit? obycajny hrudkovy alebo skor taky ten na sposob riccoty? som pekar zaciatocnik, dakujem za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měkký tvaroh, lepší je v papíru než ve vaničce. Z tvrdého tvarohu se nepeče, nevím, co přesně myslíte hrudkovým, ale pak by byly v těstě hrudky.

      Vymazat
    2. V čem přesně je lepší tvaroh v papíru než ve vaničce?

      Vymazat
    3. Je v něm méně "vody", resp. to, co z tvarohu vytéká je spíš syrovátka. Tvaroh v papíru je kompaktnější.

      Vymazat
  16. Tak jsem se taky odhodlala, první pokus nedopadl nijak geniálně - válela jsem asi moc na tenko a chuť na povidla byla tak velká, že jsem šátečky možná trochu přeplnila. každopádně chutnají bezva, tak se zase někdy nechám inspirovat! hezký víkend:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povidel dávám tak lžičku, aby se dobře vešla a šátečky šly zavřít.

      Vymazat
  17. Vyskusane cez vikend, plnila som domacim slivkovym lekvarom a ine zase tvarohom. Vyborne! Aj na druhy den,urcite som nerobila naposledy. Dakujem za super blog a chutne recepty:)

    OdpovědětVymazat