úterý 3. května 2011

Co nového v tomto Týdnu?

Stává se ze mě slavná holka! Hlavním tématem aktuálního vydání zpravodajského týdeníku Týden jsou farmářské trhy, resp. farmářské triky a hádejte koho tam na str. 35 citují. Tedy citují... teď chápu, jak je těžké být celebrita :). Odkazují na zdroj, čili tenhle blog, a dávají do uvozovek něco podobného, co jsem napsala, ale ne tak docela. No, je to samozřejmě dobrá reklama, autorským právem, jako oborem, jsem dosud spíše opovrhovala, ale asi se přece jen budu muset trošku dovzdělat a ohradit. Možná bych jim odpustila Kačku Žvýkačku s malým "ž", i to, že místo "out" napsali "mimo", ale brutálně zkracovat a šidit čtenáře o nejvtipnější části mých vět, to přece nejde, když je to celé v uvozovkách. Navíc autoři článku sice taktéž komentují prodej sýru Gran Moravia a másla, a to ne zrovna v pozitivním kontextu, ale neváhají použít označení parmazán, a to mi prostě pije krev. Bude to můj první dopis do nějakého periodika, tak si dám záležet.

Ještě si to rozmyslím, asi nabídnu Týdnu své služby, spíše ty rádoby novinářské než právní. Psát o jídle místo psaní žalob, to by byl splněný sen (a taky by mi určitě dávali ke článkům profi fotky :). Vás tímto vyzývám ke koupi posledního čísla Týdne. Ten článek je totiž jinak opravdu zajímavý, mimo jiné se tam dozvíte jak je to doopravdy s vejci v holešovické hale č. 22.

Ale jo, mám vážně radost, že o mně vůbec napsali, takže autorům díky za zmínku a za ponouknutí k tomu, abych se tím "autorem" začala trošku zabývat.

P.S. Přidala jsem do profilu e-mail: kacka.zvykacka@gmail.com, pokud budete chtít něco z blogu citovat nebo mě upozornit na nepřesnosti nebo mi nabídnout nějakou psací práci, napište!

10 komentářů:

  1. Gratuluju!
    A jinak se obávám, že honorář by v Týdnu nepokryl ani náklady na recenzi, natož obživu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dík! Já bych to zatím měla jen jako hobby, než si u nás začnou recenzenty považovat jako v Americe :)... ale to je jen takové zbožné přání.
    A taky by to chtělo nějakou recenzetsko-novinářskou nástavbu.

    OdpovědětVymazat
  3. Koupila jsem si Týden minulý týdena usoudila, že mi to zase na půl roku stačí. Teď si ho ale budu muset koupit, ty vajíčka z Holešovic, co mě zajímá!

    OdpovědětVymazat
  4. Žirafka: S těma vajíčkama už to vlastně poodhalil Kytka jinde v komentářích. Jsou od slepic z klecového chovu prý z drůbežárny v Cíťově u Mělníka. Zárověň, ale provozovatel stánku přiznává, že část prodávaných vajec je z Polska a Holandska. Tak, co si o tom asi myslet, když má nad stánkem nápis "Čerstvá česká vejce"?

    OdpovědětVymazat
  5. A to je ještě pokrok, dřív tam bylo "čerstvá DOMÁCÍ vejce". Dneka jsem se tam cestou od doktorky stavoval a koukal na to.

    Jinak myslím, že novinářsko-recenzentskou nástavbu nepotřebuješ, recenze umíš a novinařinu jak je vidět taky (ještě tam ani neděláš a už bys jim chtěla zvýšit čtenost a to je to jediné, co novinář dneska potřebuje umět (((-;)

    OdpovědětVymazat
  6. Kytka: Dík :), já ale "trpím pocitem", že by člověk měl mít na recenze nějaký teoretický a praktický backround, když je za to placený ... ve smyslu, že každé práci by měl mít každý příslušné vzdělání, a proto se mi vlastně taky spousta recenzí, které v tisku vychází, nelíbí. Ale makám na tom, čtu, jím, chodím na scuky a jsem strašně napnutá, jak dopadnou Valtice ... :)

    OdpovědětVymazat
  7. sežralo mi to komentář, ach. taky se těším na valtice a z mé pozice té, která si alespoň teoretické psací superpozadí užívá, dodávám, že u toho bohužel nestíhám vydělávat dost peněz na (jídelní) zkušenosti, tudíž jsem ve výsledku spíš pozadu. a ty se máš:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Farfalla: No v tom je právě tak trochu zakopaný pes, když pracuješ od rána do večera, tak máš sice peníze na to jít potom na večeři, ale zas nemáš čas věnovat se tomu, čemu by ses opravdu věnovat chtěla... Myslím, že na to jdeš dobře, dokud máš čas, věnuj se teorii, až budeš pracovat, bude ta správná chvíle na praxi :)

    OdpovědětVymazat