úterý 10. května 2011

Koupím paruku a falešný knír!

Tak nám konečně otevřeli u Anděla kavárnu s dobrou kávou a galerií. Najdete jí v Lidické 22 a poznáte podle nápisu Kavárna a Galerie. Podle všeho (nebo spíše podle drbů na SCUKu :) se jedná počin pražírny Yakima Coffee, jejíž kávu jste mohli ochutnat třeba v Al Cafeteru.

Minulý čtvrtek jsem se vypravila na průzkum, protože nikdo, ani Lukáš, nevěděl, jestli už je otevřeno. Otevřeno bylo, na dveřích byl nápis, že kavárna je v zaváděcím provozu. Hned za dveřmi je chladící vitrína se zákusky a v ní jsem hned zaměřila největší větrník na světě. Než jsem dosedla na tmavou tonetku, už byl u mě šikovný pan barista (víte, co se myslí na Moravě termínem šikovný ;) s dotazem, co si dám. Na improvizaci nebyl čas, tak jsem si dala cappuccino a ten větrník.

Než dorazila objednávka rozhlédla jsem se kolem a došla k závěru, že tohle galerijní nekavárenské prostředí je podniku dost na škodu, nemluvě o tom, že vystavené obrazy jsou hodně v kontrastu s mým osobním vkusem. Ani samotné umístění s výlohou do Lidické není úplně nejšťastnější. A je to škoda, protože cappuccino bylo ukázkově připravené z brazilské kávy Pereira Estate, která má nízkou aciditu a takovou populární sladkou chuť. I větrník hodnotím pozitivně, i když na ten z Café Savoy, potažmo totožný z prodejny Dolce Vita, neměl. Potíž je taky v tom, že je vážně obrovský, takže jsem ho nezvládla sníst, což je v mém případě celkem mimořádné. Když se ukázalo, že stojí 70 Kč, tak mi to bylo trošku líto. Jsem tedy raději pro o trošku menší větrníky s osvědčenou kvalitou, které mají v Dolce Vita za 30 Kč, takže i tak by marže zůstala slušná.

Nad barovým pultem se skvěly 2 chemexy a 2 vacuum poty, a tak jsem se neubránila otázce, jestli je možné dát si kávu připravenou v nich a je! Vedle baru je pak prosklená vitrína, kde mají cca. 5 druhů jednodruhové kávy, je tedy z čeho vybírat. I "standardní" káva na mlýnku se mění, takže ani espresso či cappuccino nebudou vždycky stejné.

Dala jsem se šikovným panem baristou trošku do řeči, abych se dozvěděla co a jak, abych si nakonec poslechla včera v Cafeteru: "Jé, tak to jste byla určitě vy, on říkal, že tam byla nějaká zvědavá slečna, a že byla jistě od Cuketky, podle toho jak se vyptávala." Tak jó, jsem zvědavá a vyptávala jsem se, ale z čistě osobního zájmu, protože bych si přála mít v blízkosti svého bydliště kavárnu, kde s jistotou dostanu dobrou kávu a v ideálním případě si tam budu mít i s kým o kávě popovídat. Do Cafetera daleko, do karlínského Šálku taky, takže ta Lidická by se mi moc hodila. Jen nevím, jestli od teďka nebudu muset chodit v převleku, když už si o mě páni baristé takhle vyprávějí.

Každopádně, budete-li mít cestu kolem a chuť na kávu, rozhodně to vyzkoušejte. Osobně mám problém s tím prostředím, které mě prostě neláká k tomu tam hodiny vysedávat, ale na dobře připravenou kávu se po ránu nebo cestou z práce ráda stavím. Myslím, že je to vhodné místo i na krátkou pracovní schůzku.

P.S. Kavárna je poměrně malá, tak jsem se styděla dělat fotky, abych nebyla v podezření, že chystám nějakou recenzi :).

P.P.S. Lidická je tragická! Kavárna začátkem roku 2012 změnila majitele a připravila mi jeden z nejotřesnějších kávových zážitků letošního roku. Takže never more a příspěvěk berte jen jako nostalgickou vzpomínku.

8 komentářů:

  1. Ty to můžeš řešit parukou, ale jak to mám udělat já? Budu asi muset sehnat ty speciální tabletky, co měl Nick Carter v Adéle, když potřeboval namaskovat komisaře Ledvinu za sebe. (-;

    OdpovědětVymazat
  2. Kytka: Teď jsi mě fakt pobavil, tady je opravdu každá rada drahá :)

    OdpovědětVymazat
  3. šikovný znamená pěkný, nebo jsem opravdu moc z Prahy?:-)mám to taky velice velmi blízko, zdá se mi navíc, že to nahradilo populární baštu ezoteriků, Modrou bránu.

    OdpovědětVymazat
  4. Farfalla: Ty víš zkrátka všechno :), ale on byl šikovný i při přípravě kávy, fakt! Běž to omrknout, umělecká výzdoba působí dosti ezotericky i teď.

    OdpovědětVymazat
  5. A víš jeho jméno?

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní:Jako koho, toho baristy? To nevím, seznamovačka neproběhla a dneska přišel o mou milou navštěvu, když měli kolem 11 komplet zavřeno, i když podle cedule mají mít otevřeno od 8.30... trošku zklamání.

    OdpovědětVymazat
  7. ASI MUSEL NĚCO ZAŘÍDIT, JSOU PŘECI TEPRVE NOVĚ OTEVŘENÍ :)))) A POKUD JE TO VYSOKÝ SKORO HOLOHLAVÝ POHLEDNÝ MUŽ TAK JEJ ZNÁM......

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní: Tak stačilo napsat na dveře od tolika do tolika z provozních důvodů zavřeno nebo tak něco, aby tam člověk nečekal jak debil, jestli náhodou za 5 min neotevřou. Právě proto, že jsou teprvě nově otevření, by si měli dávat pozor, aby takhle nepřišli o hosty. Ale podle toho jak to vypadalo uvnitř, soudím, že bylo zavřeno od rána, ne že si odběhl.

    Každodádně skoroholohlavý nebyl, naopak měl hnědé vlnité vlasy.

    OdpovědětVymazat