neděle 31. července 2011

Jak pejsek s kočičkou dělali fresh rolls

Jednou se pejsek s kočičkou rozhodli, že si udělají čerstvé nesmažené závitky, jaké jsou k dostání třeba ve Pho Vietnam na Jiřáku nebo v relativně novém a ultradoporučeníhodném vietnamském bistru RedHotChilli v Karlíně. Ale protože měli v čerstvé paměti zahradní posezení s pejskaři, kočkaři a scukaři  u Cuketků, které bylo hodně v Momofuku stylu, řekli si, že prostě splácají dohromady to, co do závitků patří a taky něco, co tam úplně nepatří, ale je to děsně dobré (nakládanou zeleninu).


A tak si pejsek s kočičkou s časovým předstihem připravili všelijakou nakládanou zeleninu, tak jak to popisuje pan Cuketka v případě okurek u svého zabijáckého receptu na bochánky s vepřovým. Jednoduše nakrájeli na tenké plátky salátovou okurku, mrkev a ředkvičky na proužky a naložili každý druh zeleniny zvlášt do nálevu z 1 šálku horké vody, 1/2 šálku rýžového octa, 6 lžic cukru a 2 lžiček soli a šoupli to na pár hodin (dnů) do ledničky. Jak to postupně z ledničky ujídali, zjistili, že je to strašně dobré a rozhodli se, že to do závitků prostě dají, i když normálně tam patří zelenina čerstvá.

Kdyby se pejsek s kočičkou zrovna nesnažili shodit nějaké to kilo, určitě by si do závitků udělali i ten pečený bůček ze zmíněného receptu. Bůček totiž do závitků fakt patří. Ale takhle si ho odepřeli a připravili si na pánvičce kuřecí prso z kuřete z volného výběho z farmy Štepánovsko, které koupili na Jiřáku na středečním trhu. Aby to nebylo fádní, nakrájeli kuřecí maso na malé kousky, trošku posolili, osmahli na pánvičce a přidali trochu Hoisin omáčky z M&S, která tomu dodala takový pěkně nasládlý nádech. Zatímco připravovali kuře, uvařili si vedle v hrnci trochu rýžových nudlí a udělali vaječnou omeletu.

To hlavní měli hotové, tak si připravili ostatní suroviny, čili pár krevetek, pár lístků salátu nakrájeného na proužky, koriandr, thajskou bazalku, perilu (exotické bylinky, které si pěstují za oknem) a hlavně rýžový papír na závitky a misku s vodou, ve které před tím rozmíchali trochu cukru. Za normálních okolností by tam dali i ananas, ale bohužel zrovna nebyl k mání.


No a pak už to šlo ráz naráz. Rýžový papír rychle po celé ploše namočili ve sladké vodě, aby změknul a šel zabalit do úhledného balíčku. Ke kraji pekně nakladli všechno, co si ve své rolce přáli, takže prostě všechno, co je uvedené shora, zahnuli spodní okraj papíru a pak ty boční, aby náplň nevypadávala, až z toho byla docela úhledná rolka. Věděli, že vietnamské hospodyňky dělají rolky malé a tenké, ale když tam chtěli mít všechny ty dobroty, tak z toho byly nakonec docela mackové.

Pak si spolu sedli ke stolu a závitky namáčeli v omáčce, kterou si taky udělali podle pana Cuketky, tentokrát čerpali z receptu na bůnček. Omáčku udělali z 1 dílu rýžového octa, 1 dílu rybí omáčky, 1 dílu cukru, 4 dílů vody, 1 stroužku česneku a 1 chilli papričky.



Moc jim to chutnalo a příště zas budou o něco moudřejší a závitky budou ještě úhlednější. A když je budou chtít dělat poctivě, podle rad z vietnamského scuku, dají tam čerstvou okurku, mungo klíčky a taky ten ananas.

5 komentářů:

  1. Hlásila bych se do role zlého psa, ale pejsek s kočičkou si to stihli tentokrát sníst sami. A určitě neměli ukrutánské bolení.
    (pardon za ty anonymy, ale všechny google účty mě přihlašující na můj dávnodávný nepoužívaný blog, nevím, co s tím. )
    dv

    OdpovědětVymazat
  2. Lucie - milovnice vietnamske kuchyne1. srpna 2011 11:10

    tak to se teda pejsek s kocickou meli moc dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dv: Boleni nemeli :). Mne prihlasovani z pocitace blbne uz dlouho, ale kdyz das komentovat jako Nazev/URL, muzes do nazvu vyplnit co chces a URL vynechat a funguje to. Zavitky stoji za vyzkouseni.

    Lucie: To meli a pak si jeste zajeli na kavu do Kutne Hory :)

    OdpovědětVymazat