Nenávidíte červenou řepu ještě od časů školní jídelny? Děláte chybu! Je totiž slaďoučká a dá se s ní hrozně kouzlit.
Tetě se letos červené řepy urodilo veliké množství a já jsem dobrovolným velkoodběratelem. Mám jí ráda jen odšťavenou s mrkví, pečenou s olivovým olejem a nejraději mám asi z červené řepy carapaccio.
To je zas jeden z receptů, který jsem obšlehla od Petry Pospěchové. Psaním tohohle blogu jsem došla k závěru, že asi jediné recepty, které mě pravidelně inspirují k akci, jsou právě ty od ní. Recept jsem objevila vloni a na stránkách hospodářek jsem ho aktuálně nenašla, takže se pokusím ho co nejvěrněji a nejstručněji přepsat.
Potřebovat budete:
2 menší červené řepy
100 ml panenského olivového oleje
2 lžíce medu
1 lžíci cukru moučka
2 lžíce bílého vinného octa
3 lžíce pomerančového džusu
1 lžíce sojové omáčky
3 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
čerstvý kozí sýr
piniová semínka
tymián (jde to i bez něj)
pepř, sůl
(já cukr moučka vynechávám, dám víc medu a místo pomerančového džusu dávám šťávu z pomeranče)
Postupujte následovně:
Řepu oloupejte a nakrájejte na tenké velmi tenké plátky, ostatně je to carpaccio, že? Nálev se připravuje svařením octa s cukrem/medem, přidáním džusu, tymiánu, oleje, sojovky, pepře a soli, nakonec i nastrouhaného zázvoru. Vše za stálého míchání, je to hned. Pak dávám do zavařovačky vrstvy řepy a přelévám nálevem. Petra radí marinovat nejlépe 2 dny, ale zdá se mi, že čím déle tím lépe. Týden v ledničce tomu rozhodně neuškodí.
Petra doporučuje čerstvý kozí sýr, já radím koupit v Cheesy medový kozí Kavital. Kdo nemá rád kozí sýr, obejde se klidně se zakysanou smetanou nebo nějakým čerstvým sýrem jako je Philadelphia nebo Lučina. Ale je to dobré i bez ničeho. Navrch dejte na sucho opražené piniové oříšky. I tady se nebojte alternovat, zvlášť, pokud se bojíte zlé piniové nemoci diagnostikované panem Cuketkou.
Když uvážíte, jak je syrová červená řepa zdravá, zbývá vám jediné, vyzkoušejte to! A když vám prostě chutná, tak si jí klidně i upečtě podle receptu pana Cuketky, i v téhle podobě je totiž neskutečně dobrá.
Ach! Mnam! To chci! :-D Zadnou averzi se skolni jidelny nemam, ja rada repu i nakladanou a to v temer jakemkoliv mnozstvi... V posledni dobe ji ale vetsinou delam pecenou podle Cuketky. Akorat jsem teda nikdy nevidela takhle sisatou repu - znam jen kulatou.
OdpovědětVymazatOd malička miluju červenou řepu nakládanou (domácí, tu kupovanou můžu taky, ale zdaleka to není ono), později jsem k tomu přidal pečenou, vařenou s cibulí a octem a vychlazenou a taky syrovou jemně nastrouhanou s medem, citrónovou šťávou a ořechama. A teď to vypadá na další verzi, kterou budu muset zkusit (-:
OdpovědětVymazatLucie: Já byla tím tvarem taky překvapená, chuťově je ale úplně standardní. Ten nálev je parádní, rozhodně to vyzkoušej, uvažuju, že bych do toho zkusila naložit i něco jiného, ale řepa je tutovka.
OdpovědětVymazatŘeposaurus (kam až se dá s přezdávkama zajít :): S medem, citrónem a ořechama zní hrozně lákavě, neprodlěně vyzkouším. Carpaccio určitě zkus, je strašně dobré a vydrží, pokud se nesežere i delší dobu, takže je narozdíl od té pečené řepy stále ready. Loni jsem tu pečenou naložila do olivového oleje, pak na ní trošku zapomněla a zplesnivěla mi :(
Já jsem tedˇo víkendu ochutnala pastu z červené řepy a zítra asi musím na trh nějakou řepu nakoupit a nějak tu pastu okopčit :-)
OdpovědětVymazatŘepu naprosto zbožňuju, teď přes léto ty krásně křupavé mladé řepy pokaždé okamžitě zasyrova zařvou do salátu. Zatím se pořád nemůžu nabažit kombinace řepa-jablko-olivový olej-sůl a hodně pepře, ale tenhle zajímavý recept spolu s verzí s ořechy a medem bude hned další v pořádí. Už se na to moc těším, děkuji za inspiraci! Super blog, jeden z mých oblíbených!
OdpovědětVymazatpoviem mamine nech mi také urobí :D
OdpovědětVymazatPavli: Ta řepa byla v pastě nebo v omáčce. To by mě zajímalo! Vyzkoušej to a probereme to u dortíku. Řepa si žádá velké experimenty!
OdpovědětVymazatKlára: Děkuju za pochvalu i za tip, s jablky to zní taky moc dobře. Už jsem dostala na řepu zas chuť :)
Mafinx: Alebo urob mamine ty :)
A sakra, to je killer recept. Repu obecne dost prozivam a tusim, ze tohle mi bude chutnat !
OdpovědětVymazatTuhle kombinaci také miluji:-) já teď jedu na vařených bramborách ve slupce a k tomu horu másla, a řepovou směsku; uvařenou(komu nevadí syrová, může být, já většinou vařím 5 minut)řepu nastrouhám nahrubo, zamíchám se zakysanou smetanou, přidám česnek, sůl a pepř, zakapu citronem a pořádně vychladím. A to je k těm horkým bramborám úplný koncert...:-) Lucie Ufa
OdpovědětVymazatGerbill: Ten tvuj komentar me zas uplne odkilloval, jak se rika tam u vas :)
OdpovědětVymazatLucie Ufa: Myslim, ze tohle mi bude taky hodne chutnat, delam neco podobneho, jen misto repy davam salatovku, nekde jsem cetla, jak je to desne zdravy :)... a co teprve s tou repou!
Tak řepu jsem ukořistila, teď to jen vymyslet. Byla to pasta, taková jemná asi s jogurtem nebo nečím takovým. Ale tvoje recepty také vyzkouším!
OdpovědětVymazatPavli: Tak vynalézej a testuj, jsem fakt zvědavá!
OdpovědětVymazatŘepa je skvělá. Vážně uvažuju nad objednáním semínech barevných variet (musí to být přes ebay, v čr ty barevné boule nejsou).
OdpovědětVymazatZ řepy je v létě skvělý chlodnik - uvařit ve vývaru, řepu nastrouha. K řepnému vývaru s řepou přidat podmáslí 1:1, nastrouhat tam ještě okurku a jarní cibulku. Přidat k tomu spoustu nasekaného kopru a nechat vychladit. Jí se to ještě s vejcem na tvrdo a případně s horkými bramborami vedle v mističce( tak to jedí litevc)
A výborná je velmi ....hm... rustikální pomazánka - syrovou řepu nastrouhat na jemno, smíchat s tvarohem, nasekanou petrželkou, případně libečkem a možno přidat i trošku česneku. Zjemnit troškou mléka/smetany a olivovým olejem.
Pavli - a jakou ta pasta měla barvu? Jestli byla temně červená, tak v tom žádný mléčný výrobek nebyl, po přidání jogurtu/smetany/tvarohu řepa zrůžoví.
OdpovědětVymazatZuzka: Dik za paradni tipy! Tu barevnou repu privezl loni Cuketka ze Svycarska, ma na cuketka.cz bezva fotky barevne zeleniny, pred tim jsem vubec nevedela, ze existuje. Taky nekde kouknu po seminkach, az zas vyrazim na cesty.
OdpovědětVymazatTo Zuzka : právě, že byla růžová, bylo to v řecké restauraci, tak si nejsem jistá, že trefím tu chuť. Každopádně ta vaše zní dost podobně, je tam myslím nebylo nic zeleného.
OdpovědětVymazatMy děláme nejprimitivnější carpaccio, jak na to kdysi měli recept v prodejně Vom Fass. Uvařit, nakrájet na tenko, zalít jablečným balzámem a olejem z lískových oříšků. Je to skvělé, jediná nevýhoda je citelná cena oleje z lískových oříšků.
OdpovědětVymazatDv
Dv: Zní to moc dobře, ale není škoda tu řepu vařit? Mě ta syrová chutná čím dál tím víc. Olej s lískových oříšků jsem viděla za dobrou cenu v Tescu pod jejich nóbl značkou Tesco Finest, ale nemám ho vyzkoušený.
OdpovědětVymazatS mladou řepou by to určitě šlo syrový..vlastně že mě to nenapadlo :)
OdpovědětVymazatDv
Mám naloženo, dík.
OdpovědětVymazatTaky dnes nakádám, žlutou... jsem zvědavá, co to udělá.
Vymazat