čtvrtek 11. srpna 2011

Vietnamsko - korejský nářez


Není vůbec lehké být tzv. "foodie", stojí to peníze, čas a roste při tom břicho. Trošku se nám všem poslední dobou směju, jak chodíme do Sansha, jezdíme na burgery do Berouna a vyznáváme vietnamskou kuchyni. Chápu, že když letí fialová, tak by si měl člověk koupit alespoň fialovou šálu, ale fakt je možné, že určitá skupina lidí jí stejné jídlo, protože to frčí, jinými slovy o tom psal Cuketka a pak všechny noviny, co publikují taky recenze? A fakt je možné, že jsem se takhle snadno nechala zblbnout i já? Jo, je! Burgery v Berouně jsou skvělé, i když obsluha je spíše na zabití, Sansho miluju a s vietnamskou kuchyní teď šíleně experimentuju.

Na jednom takovém večírku s "pražskými foodie hipstery", jak by řeklo děvče, které tam přišlo s tímhle receptem, jsem si oblíbila vietnamskou sekanou, která se ale balí do salátového listu spolu s dalšími věcmi, což je pro změnu korejský způsob podávání jídla "ssäm". Zkrátka a dobře, než se do toho úplně zamotám, to jídlo se oficiálně jmenuje Grilled Lemongrass Pork Sausage Ssäm, najdete ho v Momofuku kuchařce od Davida Changa a je k mání v jeho Ssäm Baru v New Yorku, kam se možná na podzim podívám a těším se předběžně už teď.

Tolik dlouhý úvod. To jídlo jsem tedy jedla hotové na zmiňovaném večírku a chtěla jsem ho hnedka vyzkoušet. Momofuku kuchařku jsem dostala až včera, takže jsem musela hledat na síti. Google mi bohužel žádný přesný recept nenabídl, takže jsem vycházela odsud a dělala to od oka podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Protože už mám přesný recept,  tady ho máte.

Na "sekanou" si nachystejte toto, pokud chcete být jako David, já bych řekla, že pro 4 os. se dá na surovinách tak o 1/3 ubrat:

1,35 kg vepřového (použila jsem hodně libovou krkovici)
3 stébla (stvoly?) citrónové trávy, ukázalo se, že jak těžké je jí sehnat, tak lehké je jí v našich podmínkách pěstovat, takže sázím a vietnamský krámek na Újezdě má v tomhle u mě utrum
2 lžíce rybí omáčky, třeba z M&S, v SAPĚ jí ale určitě pořídíte levněji
1 lžíci hrubé soli
2 lžíce cukru
75 g šalotky
vynechala jsem 2 lžíce pálivé omáčky Sriracha, kterou mají všude ve vietnamských bistrech
70 g hladké mouky, v rámci úspory kalorií jí příště asi vynechám.

Krkovici jsem si namlela na docela jemnou hmotu, do které jsem přidala opravdu na malé kousíčky nakrájené prostřední části citrónové trávy, na drobnou nakrájené šalotky, mouku, sůl, cukr a rybí omáčku. Takto připravenou hmotu jsem napěchovala do čtvercového pekáčku a dala péct na cca 30 min na 180 C, ovšem David peče 20 min na 150 C. Účelem je, aby sekaná byla hotová, ale ne vysušená, protože se bude ještě grilovat, nebo v případě absence grilu, dělat na pánvičce.

Dále budete potřebovat nakládanou zeleninu a omáčku, jak jsem je popisovala u fresh rolls. Ze zeleniny David dává naloženou mrkev a bílou ředkev, já přidala i okurku, protože mi hrozně chutná.


No a pak pro finální kompozici potřebujete ještě koriandr, thajskou bazalku a třeba perillu, pokud jste poslechli a zasadili povinnou setbu. A na zabalení je nezbytně nutný hlávkový salát, konkrétní odrůdu si vyberte sami.


Těsně před konzumací se sekaná nakrájí na cca 1,5 cm plátky a ogriluje. Pokud gril není k dispozici, vystačíte i s rychlým osmažením na pánvi. Pak už si všechny součástky nakladete na salátový list, zakápnete omáčkou, co nejlépe zabalíte, aby to všechno nevypadlo, jíte a vzdycháte, jak je to dobré.

Závěrem přiznávám, že já jsem recept i svoje kamarádky ošidila v rámci úspory kalorií o rýži, kterou David do závitku také balí. Ostatně rýže z toho dělá určitě ještě trochu vyváženější jídlo, takže jděte do ní.

Tak co, necháte se nachytat? Asijská kuchyně je in, to ví přece každé malé foodie dítě. A navíc ti asijaté bývají celkem hubení, takže budeme jěště pokračovat v tomhle trendu a příště si spolu uvaříme hovězí pholévku s rýžovými nudlemi.

9 komentářů:

  1. Lucie - milovnice vietnamske kuchyne11. srpna 2011 v 13:24

    Sakra mnam!

    OdpovědětVymazat
  2. Kačka Grilovačka11. srpna 2011 v 14:42

    Lucie: Nachystej to Drahýmu, zkoušela jsem to i na pánvičce a je to do dobrý, křupavější...

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, setkani zravych hipstru muselo byt super, ale aspon tu sekanou bych mozna zkusila udelat... akorat ta citronova trava asi za dva dny nevyroste, coz?;)

    OdpovědětVymazat
  4. Farfalla: Zkus! Priznavam, ze jsem jeste nekoupila semena, protoze na tahle exoticka chodim az do semenarstvi vedle Remember, ale zatim se daji vzit na milost ti Vietnamci na Ujezde nebo nekde jinde.

    OdpovědětVymazat
  5. foodiehipsterosaurus12. srpna 2011 v 10:13

    Ty mě fakt donutíš si tu Momofuku kuchařku objednat, jak jsem jí u tebe prolistoval, tak mě láká ještě víc (-:

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie - milovnice Banh-mi sendvicu12. srpna 2011 v 10:22

    Mam pocit, ze to mam zakazany, pac Drahy ma v planu Banh-mi sendvice prave s timhle masickem a tvaril se divne, kdyz jsem mu nadsene vykladala, ze bych to mohla o vikendu uvarit...

    OdpovědětVymazat
  7. Kačka Pochybovačka12. srpna 2011 v 11:41

    Lucie: Do Banh-mi se dává ta sekaná, co jsme měli na scuku, podle Momofuku buď z kuřecích jatek nebo "šunková". Mám čirou náhodou v práci jedno vydání Momofuku pro Gerbilla, tak zkusím přemluvit sekretářku, jestli nebude tak laskavá a nenascannuje mi recept. Když se uvolí, pošlu :). A můžete si udělat vietnamský mejdan!

    OdpovědětVymazat
  8. Pavli Neználek v asijské kuchyni12. srpna 2011 v 14:32

    Vypadáto zajímavě, asi budu muset pomaloučku polehoučku taky zavítat do některého z asisjských podniků, všemi tak hojně proklamovaných. Jo a vše nej :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Kačka Děkovačka12. srpna 2011 v 14:51

    Dík :).

    Ve Slezské u tebe jsou taky myslím nějací Vietnamci, nebyla jsem tam, ale psalo se o tom na fóru.

    Když to stihnu před odjezdem na Moravu, přidám to pho, v pohodě si to uvaříš sama.

    OdpovědětVymazat