úterý 17. ledna 2012

Vím všechno! A povím!


La Bottega di Finestra dnes konečně otevřela. A stojí za to. Těžko komplexně hodnotit po pár hodinách provozu, 1 cappuccinu, 1 ovocném minikošíčku, 2 macarons a příjemném rozhovoru s 1 milým mladým mužem. Tak já nehodnotím, jen posílám dál, co jsem se dozvěděla a co jsem vyzvěděla.


La Bottega se nachází v Platnéřské 11, Praha 1 tam, kde dříve byla kavárna Indigo nechvalně proslulá tím, že jsem tam přišla o nejdražší kabelku mého života ještě proslulejší značky. Raději nevzpomínat. Kdo v Indigu byl, ví jak veliký to byl prostor, dnes se mi to tam zdálo ještě větší. Hned za vchodem je kout se zeleninou a naproti němu kasa. Celou přední část pak zabírá bar s prosklenými vitrínami. Nalevo jsou čerstvé těstoviny, nakládaná zelenina, panini atd., napravo macarons, košíčky, dortíčky... a bokem pak ještě pečivo. Všechno domácí. Pečivo peče od půlnoci do rána pekař z jihoitalské Altamury, zatímco sladkosti připravuje bývalý cukrář z Cremeria Milano (Pamatujete nejdražší zmrzlinu z Pařížské?). Podle všeho je na co se těšit. Pečivo jsem neochutnala, ale vypadalo hezky, od pohledu bych tipovala větší než malé množství olivového oleje. Takové to hodně měkké, lesklé pečivo, co chutná nejlépe s parmskou šunkou :). Sladkostem jsem neodolala. Macarons (32 Kč/mini ks) jsem důkladně prozkoumala, rozpitvala a ochutnala. Za mě dobrý, ale doufám, že brzy přemluvím Lucii na oběd a zhodnotíme je společně.


Oni tam totiž i vaří! Podle toho, co jsem zjistila, to vypadá na 3-4 jídla v polední nabídce, těstoviny, ryby, risotto. V přední části je 5 stolů pro 4 osoby a vzadu další 3, tak doufám, že vždycky najdu místo. Dneska bylo všechno hodně v záběhu, stoly byly sice obsazeny, ale opravdové jídlo jsem nikoho jíst neviděla. Všichni zůstali u kávy, skleničky, sladkostí a sendvičů. Kávu (espresso 39 Kč, cappuccino 45 Kč) mají podle mě stejnou jako ve Finestře. Dovedu si představit zajímavější, světleji praženou směs, ale připravit ji tu umějí dobře.

Kolem baru postával hlouček personálu. Každého, kdo vešel, se někdo ujal. Nás obsluhovala nejdříve usměvavá slečna a když jsem se šla podívat dále do krámu, přidal se ke mě opravdový sympaťák, který mi prozradil všechny ty tajnosti, které tu teď píšu. Třeba, že ryby a mořské plody tu budou mít každý den čerstvé. Co se do večera neprodá, uvaří se ještě ten večer v restauraci a ráno zas bude nové zboží. A teď to přijde... opravdu tu mají box na zrání masa! Momentálně tam visí obrovská kýta a další kus krávy a pak jsou tam velké zavakuované balíky, které jsou z Itálie a připravené k okamžitému rozbalení. Maso budou mít české i italské. A to není všechno. Víte, kdo tu bude mít maso pod palcem? Pan Kšána z Břevnova. Prý bude i pár dní v týdnu prodávat, takže bude show. Maso bude běžně k prodeji, nikoliv na objednávku, jak se proslýchalo. Pan Kšána budě dělat i klobásky a další dobroty. Těšíte se?

Průchodem kolem masa a ryb se dostanete do velké zadní místnosti, kde od stropu visí prosciutta (Nepleťte si s rájem!). Tady jsou k mání uzeniny a připravený je box na sýry. Všude v prostoru jsou pak vína, oleje a takové ty další italské nezbytnosti.

To je asi prozatím vše. Nemám bližší informace o cenách jídel ani dalšího zboží, protože cenovky všude chyběly a menu nám slečna odvyprávěla z hlavy. Ale podle kávy a sladkostí soudím, že by se denní nabídka mohla pohybovat docela rozumně jako vedle ve Finestře (polévka + jídlo za cca. 200 Kč), takže doufám, že konečně budu mít vedle kanceláře stálé místo na oběd. Otázka je, jak často se mi podaří odejít bez masa, ryby, šunky... ještě, že mám teďka tu brigádu v Lidovkách :).

19 komentářů:

  1. Lucie: Mi ten nový blogger zas trošku blbne :)

    OdpovědětVymazat
  2. masakr! díkes za průzkum!! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyraž na čumendu, to maso se ti bude strašně líbit. Dneska mě trošku znervózňoval větší počet personálu než zákazníků, ale čekám tlačenici na obědy.

      Vymazat
  3. Jaaaj, ty mi davas! Ja s vyberem Panerka/Subway u kanclu muzu jen snit... Vyzkousej za mne vsechno, prosim!

    OdpovědětVymazat
  4. Bude vyzkoušeno! Dík za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo tak to je snad sen :) A dokonce to mam dostupne skoro pesky! Joj!!! Tomas

    OdpovědětVymazat
  6. Co je ten dildo na tý fotce u macronek?:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazývejme věci pravými jmény :). Je to trubička z listového těsta typu kremrole, plněná žloutkovým krémem (crema pasticcera) a z obou konců namočená v oříšcích. Křupavá, dobrá, ne příliš sladká.

      Vymazat
  7. Zni to moc dobře a ty zákusky ještě lépe vypadají :-) tak snad někdy najdeme čas a zajdeme na kafe a zákusek :-)
    Martina H.

    OdpovědětVymazat
  8. Škoda, že musím po Vánocích hubnout, to spíše, kdyby tam bylo nějaké nové fitko :(

    OdpovědětVymazat
  9. V tom pripade Ladies Fit Club u Andela a muj trener Ondra. Mam radu na vsechno :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem tam byl včera na obědě. Tagliatele s rajčatovou omáčkou byly skvělé, to se musí uznat. Akorát jsem přece jen čekal, že to v bistru bude o fous levnější - nebo minimálně aspoň na úrovni poledního menu z Finestry. Oni mají ale polévku za 100, těstoviny za 200, jídla s masem za 300. To už je asi v době oběda skoro lepší jít přímo do Finestry.

    Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Absolutni souhlas, ty ceny jsou neprimerene. Za lepsi povazuju obed ve Finestre a kafe + sladkustku v La Bottega. 500 Kc za obed je hodne i pro marnotratnou holku, co rada ji.

      Vymazat