čtvrtek 7. června 2012

Cukr, káva limonáda...


... aneb nápoj lásky číslo deset znám, recept mám, podej džbán, zpívá božský Kája. My jsme teprve u nápoje číslo dva, ale protože rovnou přidám i tip na trojku, tak se třeba k té desítce brzy dostaneme. Tentokrát budeme pít levanduli. Jak? Velice snadno, podle Deníku Dity P. a podle mě.

Dita chystá ve svém Deníku levandulovou limonádu, kterou jsem nutně potřebovala vyzkoušet pro účely sobotního pikniku. Je skvělá a na pikniku sklidila pochvalu.


Na přípravu budete potřebovat:

0,25 + 1 l vody
200 g cukru
1 lžíci sušeného levandulového květu
200 ml citronové šťávy, klidně i víc.

0,25 litru vody přivedete k varu, spolu s cukrem a levandulí. Necháte 2 minuty vařit, vypnete a čekáte na vychladnutí. Výsledkem je sladký intenzivní levandulový sirup. Sirup doplníte litrem vody, citrónovou šťávou, případně ledem a je hotovo. Já jsem ředila trochu více a citrónem jsem taky nešetřila. Výsledek je překvapivě dobrý a chutí se ani trochu neblíží mýdlu.


Mám ráda nejen levanduli, ale taky gin s tonikem. Před pár měsíci jsem proto vyrobila levandulový gin, jednoduchým louhováním trochy levandule v troše ginu. Byla to rychlovka, řekněme, že jsem dala 1,5 lžíce levandule na 2 dc ginu a do týdne vznikl extra silný extrakt. Do standardního gintoniku přidávám půl lžičky levandulového ginu a až mi bude na terase kvést levandule, budu do skleničky přidávat celý květ a všichni budou vzdychat jak je to krásné a dobré, to se vsaďte. Zatím jsem si vypomohla sušenou levandulí zamraženou v ledu. Ale je potřeba to vypít dřív než se led rozpustí, abyste neměli kvítky mezi zuby.

Máte nějaké tipy na netradiční drinky? Sem s nimi prosím.

Já zrovna uvařila meduňkový sirup s citrónem a limetou, je dobrý na nervy a to se hodí... třeba když nakoupíte nábytek za 50.000 Kč u světově proslulé firmy TON a.s., přivezou vám ho maličko se zpožděním po 9 týdnech (teda ne všechen, to se rozumí, přece musíte mít strpeníčko) a přesně polovina věcí má vady. Ale o tom asi až někdy příště, samozřejmě v rubrice Zápisky Kačky Nasračky.

16 komentářů:

  1. Viděl sem používat levanduli do nakuřovadla na včely, ale do pití?
    Máme jí plné záhony, možná vyzkouším, i když mi nějak nevoní:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, že vůně levandule je specifická, mě voní hrozně moc. V obou nápojích je její stopa velmi decentní, alespoň limonáda za zkoušku stojí (ginu by byla škoda, kdyby měl přijít vniveč).

      Vymazat
  2. Jé, mňam! Já si dám a hned plný džbán! Levanudli miluju, sirup dělám též (jen trošku jinak), ale tuhle verzi určo vyzkouším!
    Ty jsi má, levandulová ...

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé...jen ta levandule pro mě asi do pití ne-e..miluju její vůni,ale v jídle mi nějak nesedí..ale ochutnala bych určitě a třeba bych byla mile překvapená :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se nechte mile překvapit :), chce to jen obezřetně dávkovat.

      Vymazat
  4. Přísáhám, že cítím tu vůni levandule až sem k nám....chi, chi, chi......určo vyzkouším.....:-D

    OdpovědětVymazat
  5. Loni jsem na jakémsi US blogu objevila recept na něco podobného, ale s medem a z čerstvé levandule. Nevím, kde se stala chyba, ale obávám se, že to mojí neschopností nebylo, ale pít se to nedalo. Byla jsem pěkně nasratá, protože v tom byl drahý med a lítlo to i bez stálého míchání do hajzlu. Chyba byla asi v poměru použitých surovin, takže jsem už podruhé nepokoušela štěstí :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ditto, tohle fakt funguje, chuť se pak dá poladit tím citrónem, doporučuju zkusit.

      Vymazat
  6. Vypito! Výborné!!! Už se těším na ginovou variaci ;-)
    Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezva. Levandulový gin jsem měla naposledy v sobotu... chce to dávkovat vážně spíš po kapkách.

      Vymazat
    2. Můžu mít ještě jeden dotaz, prosím? Chystám se na levandulový cheesecake od Chez Lucie, jenže tam je ingrediencí i levandulový extrakt - a prý od Kačky Žvýkačky... hledala jsem, pročítala, ale buď blbě, anebo je tím myšlen ten ginový?? Moc děkuju za radu, příp. receptík =)
      Ať žije letní pečení (a lenošení, přerušené jen a pouze pečením =D
      Kamila

      Vymazat
    3. Jasne. Vsechny extrakty delam ve vodce, protoze ma neutralni chut. Jinak je to stejne jako ten s ginem, da se experimentovat se silou extraktu.

      Vymazat
    4. Děkuju moc, jdu do toho! =)
      K.

      Vymazat
  7. Tohle vypadá fakt moc dobře. Osobně doma preferuji levandulový gin, protože má jemnější chuť. Navíc jsem objevil jeden z arktické pálenky až za polárním kruhem a to je fakt chuť, které se nic nevyrovná. Jinak ale na extrakt bych bral klidně nějaký levnější. Zase není potřeba to máchat v něčem extra drahém. ;-)

    OdpovědětVymazat