neděle 17. června 2012

Když je v Praze abnormální hic...


... jeďte na zmrzlinu až do Tuchlovic. Tuchlovická zmrzlinárna sice nemá příliš krásné okolí, navíc se nachází ve Hřbitovní ulici, ale tak nějak si troufám tvrdit, že budete nadšení. A jestli to máte daleko, musíte do práce, držíte dietu a já nevím co ještě, udělejte si melounový salát s fetou a olivami.

O tuchlovické zmrzlině se toho hodně napsalo na SCUKu a ještě víc na fóru na cuketka.cz. Pokud jste nic z toho nečetli, nevadí, tohle musíte zažít. Ovocné sorbety, které tu mají, chutnají prostě jako ovoce - mango, mučenka, kiwi, limeta, jahoda atd. - ve formě zmrzliny. V chuti neucítíte nic umělého, jen sladkost a tu kterou ovocnou chuť. Struktura je jemná, jak jen to profesionálové na svých strojích dokáží. Začala jsem u 3 kopečků, skončila na 5 a 10 jsem si jich vzala domů. Nešlo odolat. Nadšená jsem nebyla z některých druhů smetanových zmrzlin, konkrétně z karamelové a ořechové. U obou mi chuť přišla málo výrazná a v ořechové bylo cítit něco, co mi vysloveně vadilo. Čokoládová a pistáciová byly ale opět dokonalé. Pokud nemáte Tuchlovice úplně z ruky, určitě se tam vydejte a vezměte si s sebou chladící tašku. Bude se hodit, protože si spoustu zmrzliny budete chtít odvézt domů. Nepodceňujte to! Jo a ještě mě nadchlo, že si můžete dát zmrzlinu ve speciálních talířích na 3 kopečky, takže si nemusíte zmenšovat místo v břiše kornoutky, byť je mají moc dobré.

No ale těžko může být člověk živ jenom zmrzlinou. Navíc léto je ideální období pro hubnutí... rozumné hubnutí. Rozumnehubnuti.cz  je projekt MUDr. Václavy Kunové alias scukařky Martesky, která je zároveň bojovnicí za vodovodu v restauracích. Taky bych někdy chtěla by užitečná. No co, tak já budu užitečná právě tím, že vás upozorním na děsně zajímavý recept, který najdete právě mezi doporučeným recepty na rozumnehubnuti.cz. Možná vám bude připadat kombinace vodního melounu, fety, máty, oliv a cibule zvláštní, ale překonejte pochybnosti, je to vážně dobré, neotřelé a svěží.

Na 1 porci Marteska radí:

400 g vodního melounu
100 g sýru feta
30 g červené cibule
30 g černých oliv
1/2 lžíce citronové šťávy
1 lžičku olivového oleje
lístky máty

A nejen to, radí i cibuli nakrájet na tenká kolečka, zakápnout citronovou šťávou a nechat 10 min odležet, aby ztratila štiplavost. Mezitím můžete nakrájet meloun a fetu na kostičky, přidat olivy nakonec i tu cibuli, olivový olej a mátu (s mátou nešetřete, je tam vážně parádní). Měla jsem pochybnost je o té fetě, takže jsem část nahradila čerstvým sýrem z kravského mléka od pana Kolmana z Krasolesí, který není tak slaný. Musím ale uznat, že ta slanost je tam částečně třeba, takže pro sebe budu kombinovat půl na půl, nahrazovat fetu zcela, určitě nebudu. A taky jsem použila fialové jarní cibulky, které jsou vlastně uvnitř bílé.


Co říkáte, zdá se vám to příliš divoké? Mé kamarádky se dnes při pojídání jahodových knedlíků nad vyprávěním o tomhle salátu ofrňovaly, že je to divné, a že ten meloun a ta cibule a kdesi cosi. Mýlily se, ale pokud se mýlí jen ve výběru salátu, tak je to vlastně fajn.

Doufám, že vás jsem přesvědčila, že je to recept, který stojí za to vyzkoušet, stejně jako další na shora uvedených stránkách. Nechte se inspirovat, uvařte si, ale neuvařte se a užijte si léto.

20 komentářů:

  1. Zmrzlinárnu mám bohužel poněkud z ruky a při tvém popisu jak moc je dobrá mi doslova tečou sliny. Snad se tam někdy podívám a hlavně ochutnám.
    Jinak kombinace jednotlivých složek salátu se mi zdá (nebudu nic zastírat) taky podivná což ale neznamená, že to nemůže být dobré. Až budu mít zase jednou náladu na objevování určitě si na tento recept vzpomenu a vyzkouším ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, že to vypadá zvláštně, ale fakt je to dobré :).

      Vymazat
  2. Podobný salát - jen bez oliv - děláme už dlouho z máty, okurky a fety, olivového oleje. Je nesmírně osvěžující. Tohle bude určitě dobré, vždyť meloun je taková sladší okurka :) Já to zkusím. Mě osobně přišlo na papíře zvláštní spojení melounu a masa v Sansho a jak to bylo dobré! Někdy je dobré trochu vybočit za zajetých kolejí :)
    Jinak na Tebe, Kačko - Žvýkačko myslím, kdykoli ve své nové kuchařce Veg every day nalistuju salát z grapefruitu, avokáda a koriandru..
    ad Tuchlovice - jejich zmrzka se dá ochutnat i v Praze, v metropoli Zličín u dětského koutku. Také zaváží do pralinkáren Leonidas (Myslbek, hl, nádraží) - ovšem tam neručí tuchlovický zmrzlinář osobně za kvalitu (nemá dohled třeba nad skladováním zmrzliny.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já si u tebe budu muset vyprosit recept, grapefruit, avokádo a koriandr zní skvěle.

      O Zličíně jsem veděla, jen se mu ráda vyhýbám, ale Myslbek mám z práce kousíček, tak se tam určitě vypravím na obhlídku, dík za tip.

      Vymazat
    2. Hlasím návštěvu Myslebeku. Mají cca. 10 druhů, zmrzlina je maličko povolenější, ale o.k., kopeček 19 Kč nebo 17 Kč příchuť v akci ... to bude zas letní mor :)

      Vymazat
  3. Tenhle salát miluju od doby, kdy jsem ho našla v Olivové kuchařce... mí bližní se tvářili nedůvěřivě, ale už si ho oblíbili i ti nejkonzervativnější z nich. Opravdu parádní letní večeře. Tedy hned po tuchlovické zmrzlině:)

    OdpovědětVymazat
  4. Obrovský dík za tip na zmrzlinu! Normálně bych to měla dost z ruky, ale shodou okolností budu část července trávit v Praze a blízkém okolí, takže Tuchlovice už putují na můj gastronomicko-výletnický seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě přidám ještě jeden trochu legrační tip, ale myslím, že bude mít úspěch. Cca. 5 km od Tuchlovic je vesnice Horní Bezděkov a hned na začátku je obrovský srub a v něm je tyrolská hospoda. Prostředí považuju za víc než srandovní, ale vaří tam opravdu skvěle. Pár jídel, chybí mi ochutnat 2 ze 6 a fakt jsem nadšená. Takže se zmrzlina dá spojit i s obedem nebo večeří, když už se člověk vypraví do těch končin.

      Vymazat
    2. Achjo, tam mají můj milovaný germknödel, tuším riziko výrazné hyperglykemie. :D Mockrát díky za tipy, jsi dneska vyloženě inspirativní, nakonec jsem s ohledem na venkovní teploty spáchala i ten melounový salát, je perfektní. S dovolením bych ho adoptovala a šoupla i ke mně na blog, pokud to neva - samozřejmě s uvedením příslušného zdroje a tvých stránek jako prvotního impulzu. :)

      Vymazat
    3. Ty jo, to jsem minul a to už jsem tam dvakrát hrál na Botanice (jednou jsme tam pravda měli po turnaji oběd přímo na hřišti)

      Vymazat
    4. Chyba, chyba, chyba, zrovna včera jsem tam zas byla. Už jsem ochutnala snad všechno a doporučuju, vývary a knedlíky. Povidlák je nakonec zabitý takovou vanilkovopudingovou omáčkou, ale zkusím s nimi vyjednat, jetli by ho jen nepolili máslem. Jo a taky trhanec je super.

      Vymazat
  5. Tak tu zmrzlinu mohu potvrdit. Jsme tam teď nějak často taky proto, že to je hned vedle. Salát budu muset vyzkoušet, vypadá dost jedle a ty kombinace mi nevadí. Dík za odkaz na "hubnoucí stránky".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky dík, blízkost Tuchlovic, trochu závidím, ale náš Dáňa si kousíček odtud koupil chatu, takže se tam taky myslím dostanu častěji :).

      Vymazat
  6. Hmm tak to vypadá fakt zvláštně:) Ale rozhodně bych to ochutnala:)))

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to skvěle a až bude meloun určitě zkusím! Dneska mám gorgonzolu,jahody a rukolu!:) Taky skvělé!

    OdpovědětVymazat
  8. škoda, že zmrzlinárna je daleko (z Brna)...:-(
    Naštěstí doma tvořím vlastní zmrzky...zakysanka+tvaroh, ovoce, vanilka, atd...
    Jednou kdysi dávno, se mi jedna kupovaná rozmrazila... a ten gastro "zážitek" mám hodně silně vryt do paměti. Tak obchodovým zmrzkám (až na Míšu a dřeň Mrož) nevěřím.
    Recept mám vyzkoušený už letos několikrát. Už nevím kde jsem ho objevila...mám recept s Balkánským sýrem a je bez cibule...což mi vyhovuje. Chuť je skvělá.

    OdpovědětVymazat