úterý 6. listopadu 2012

Kačka Psycholožka ordinuje: "Cooking therapy"

Já tedy ještě donedávna nevěděla, že něco takového existuje, ale sama na sobě to zkouším vlastně každý podzim a stavy podzimního smutku se mi úspěšně vyhýbají. Takže nesmutněte, vařte, pečte, pijte a společně to pak jezte, funguje to!

Vy mi možná nevěříte, že jo? Tak abyste mi věřili, přečtěte si třeba, co píše NY Daily News. Vaření snižuje stres, zceluje zlomená srdce a zkrátka přináší uspokojení. Na mně to funguje stoprocentně a na podzim asi nejvíc. Jaro je jaro, vyleze sluníčko, vytáhnete kolo nebo brusle a těšíte se na ředkvičky, medvědí česnek atd.. Léto nemá cenu rozebírat, já k němu nijak speciálně pozitivní vztah nemám, ale většina lidí se těší na dovolenou, já zas na zavařování a syslení zásob na zimu. Opravdová zkouška psychické odolnosti je ale právě podzim. Pokud nejste "extrémní sportovci", na ven to už moc není, dokud nenapadne sníh. Víkendy člověk tráví spíš doma než venku a neznám lepší způsob než je trávit vařením a obědy/večírky spojenými s konzumací toho uvařeného. Já takhle trávím víkendy asi tak poslední měsíc. Přes týden se domluvíme co kdo uvaří,  v sobotu ráno se sejdeme na Náplavce, nakoupíme, poladíme detaily a v neděli odpoledne a navečer se konzumuje, obdivuje Emilka a pije víno.

Během října jsme tak stihli vyrábět a konzumovat třeba pralinky, kremrole, pulled pork i pulled beef, domácí briošky podle Ottolenghiho, nekonečně dlouho připravované jehněčí podle Hestona Blumenthala (odnesla jsem si ponaučení, že když aktivní příprava jídla přesáhne 3 hodiny, tak už mě to nebaví, ať se to peče v troubě třeba 2 dny, ale co je moc, to je moc), pekly se dorty i koláče, v neděli nás čeká husa, dva druhy knedlíků i zelí a uzení/pečení Cuketkovy slaniny.

Ráda bych se s vámi o některé recepty podělila, ale většinou nestíhám fotit nebo je jídlo hotové až za tmy, takže fotky nejsou nic moc (a ty co vyšly mám ve foťáku, který jsem zapomněla doma, takže dnes nebudou ani fotky ilustrační). Ale pojďte si být navzájem inspirací a svěřte se v komentářích, co momentálně vaříte nebo co vařit toužíte a třeba nevíte jak na to. Nepoddávejte se podzimním chmurám a udělejte si z podzimu třeba to nejhezčí období roku.

16 komentářů:

  1. To mi mluví ze srdce! Léto trávím zavařováním všeho možného a jakmile udeří podzim, jsem u plotny a děsně si to užívám. Myslela jsem, že je to jen má podzimní rozežranost, ale teď už vím, že to můžu honosně nazvat cooking therapy :-D No a na co se v nejbližší době chystám? Jelikož jsou podzim a zima spojené se spoustou skvělých svýtků, kdy se vaří a peče a pije, odstartuju to na Martina péčením (kromě husy, samozřejmě) martinských rohlíčků. A pokud se můj muž rozhoupe a konečně provede tu plánovanou ovcovraždu, bude i pečený ovčí hřbet v bylinkové krustičce a nějaké ty ovčí klobásky... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé plány, na jehněčím teď trochu ujíždím, takže jehněčí bedýnka, kterou jsem si minulý týden vyzvedla u Real Meat Society asi dlouho nevydrží.

      Vymazat
  2. Úplný souhlas. Objevila jsem tuto terapii až letos v souvislosti s vařením a pečením na svůj blog a neskutečně si to užívám. Zbožňuji podzimní a zimní chutě a stále hledám další inspiraci. Momentálně ujíždím na kombinaci skořice a jablek/hrušek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kombinace se asi nepřejí nikdy, teda doufám, protože teta má asi tunu jablek.

      Vymazat
  3. Ano, nezávisle jsem přišla na to samé. Podzim nemám moc ráda - líbí se mi procházky mezi barevnými stromy za slunečného počasí, ale toho je čím dál tím méně. Zjišťuji, že za deště nebo zamračené oblohy mě nebaví aktivity co přes léto - zato co mě baví snad ještě víc je příprava dobrot a těšení se, co na to řeknou ostatní:) Domácí paštika, muffiny s celými hruškami nebo dýňová polévka... Mňam:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty muffiny jsem někde viděla, snad v Apetitu, ale říkala jsem si, kde vzít tak malé hrušky, aby to nebyl 1 muffin pro 3 osoby :).

      Vymazat
  4. Dojíždíme poslední zbytky zahradové zeleniny, v kurzu jsou dýně, ve sklepě čeká cuketa na nějaký šílený experiment, ve sklepě jsou tři druhy brambor a řepa, takže pečeme brambory ve šlupce a k tomu řepu na spousty způsobů, v koupelně nám dokvasilo zelí, čímž pádem jsem zakoupil tříkilovou kachničku a v sobotu bude pěkně s knedlíčkem, nejspíše karlovarským podle Chez Lucie.
    Ve chlévě mi dokvašuje 130 litrů moštu na Calvados, pár litrů zmizelo v hrdle ve formě jablečného burčáku ne úplně nepodobného Cideru, takže podnět pro příští podzim.
    Podzim je také obdobím přechodu z bílého vína na růžové a po prvních mrazech na červené.
    Myslím, že letos mám jeden z nejhezčích podzimů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že netroškaříte :). S řepou to mám podobně, jím jí teď pořád, dýně si zatím nechávám na později, ale vytáhla jsem loňské dýňové pyré a testuju recept na dýňové bábovičky.

      Vymazat
  5. Confit de canard, rillettes, boeuf bourguignon, pumpkin pie, tarte tatin, chinois, vanilkový extrakt, chlebík a pečivo, rôzne polievky a cookies, ... Tak to je zhruba moja jesenná cooking therapy, samozrejme s červeným vínkom, prípadne whiskey :o)
    Zároveň si pred spaním listujem vo vianočných receptoch a plánujem nové kulinárske pokusy

    OdpovědětVymazat
  6. Já podzim miluju a tyto účinky se mi vyhýbají. Nevím zcela jistě proč ale nevadí mi to :). Momentálně jsem zblázněná do dýní, miluju je vařím z nich a peču vše co se dá. Taky si o dýních a jejich využití v kuchyni vysním různé představy a když na ty představy nenajdu nikde recept, zkouším ho vymyslet sama (což se, upřímně, ne vždy zcela vydaří).
    Jinak k tomu, co bych si přála vařit/péct. Už dlouho je to citrónový koláč s bílky, tak se snad brzy odhodlám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si letos dýně naslano zatím spíš odpírám, abych měla něco zajímavého až v zimě nic moc kloudného nebude, ale s vynalézáním receptů jsme na tom podobně, na řadu teď přichází třetí verze dýňových báboviček, ale z loňského pyré. A ten citrónový dort ... když jsem před 10 lety žila v Itálii, hrozně jsem pátrala po nějakém dokonalém receptu, ale zatím jsem žádný neobjevila, musím to zas zkusit.

      Vymazat
  7. Já provozuju cooking therapy celoročně, ale ovlivněna psychoanalytickou teorií občas dumám, jestli nejsem zafixována v orálním stádiu... ten Freud, ach jo... :-D naštěstí vidím, že takových nás je povíce :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Blumenthalovy recepty jsou kouzelné, je to něco jako kulinářská mandala.

    OdpovědětVymazat
  9. To je docela trefné přirovnání, protože zkouška trpělivosti ty jeho recepty rozhodně jsou :).

    OdpovědětVymazat
  10. Cooking therapy, tak to jsem ještě neslyšela. :-D Možná si to zkusím naordinovat taky, ale je možné, že to na mě nezabere, když vařím dvakrát denně pro rodinu. :-D Jako když začnete zobat Xanaxy a po čase přestanou fungovat. :)) Já si na psychické zdraví ordinuju hlavně cbd kapsle od firmy cibdol... Ty mi zabírají nejlépe :))

    OdpovědětVymazat