pátek 3. května 2013

Vegan ze mě asi nikdy nebude...


... a krevety kupuju úplně výjimečně. Přemýšlela jsem proto, s čím nakombinovat kopii mangového salátu jako z Pho Vietnam. Thajské rybí karbanátky mi přišly jako skvělý nápad. A byl to skvělý nápad, protože chilli omáčku do karbanátků jsem použila i jako zálivku do salátu a, promiňte mi tu samochválu, je lepší než originál. Karbanátky ani omáčku nemám ze své hlavy.

Oba recepty jsou z asijského speciálu Apetitu a já vám je prezentuju opravdu jen s drobnými úpravami.

Nejdříve si nachystejte omáčku z:

2 dlouhých chilli papriček - neváhejte při čištění a krájení použít gumové rukavice, moc se mi osvědčily
2 stroužků česneku - stačí nakrájet na plátky
svazek čerstvého koriandru - stříhám nůžkama na kousky
65 g palmového nebo třtinového cukru
40 ml rybí omáčky
125 ml limetové šťávy
3 cm kousek zázvoru - taky na plátky

Všechny ingredience dejte do nádoby od tyčového mixéru a pak jen "stiskněte tlačítko". Můžete to zkusit i ve food processoru.

Pak si připravte karbanátky (asi 12 malých kousků, tak pro 3-4 osoby) z:

500 g tresky (já tentokrát dala 250 g tresky a 250 g lososa)
125 ml chilli omáčky
1 mrňavého vejce (šlo to i jen s bílkem, když jsem byla ve vajíčkové nouzi)
svazku
čerstvého koriandru - opět jsem nastříhaný nůžkama


Všechny ingredience dejte do nádoby k food processoru, párkrát je projeďte, hrubost nechávám na vás a rukou vytvarujte menší karnbanátky. Při tvarování je dobré trochu vymačkat přebytečnou tekutinu. Smažit můžete na ledasjakém oleji - olivovém, arašidovém, co vám přijde pod ruku. Nejlepší na těch karbanátcích je, jak úžasně jsou šťavnaté.

Zatímco budete smažit karbanátky, přichystejte si salát z:

1 zralého manga (jako vždy radím ready to eat manga z Tesca nebo Billy)
1 větší mrkve
2 hrstí mungo klíčků (seženete ve vietnamském ovozelu, v Tescu, nebo si naklíčíte sami)
hrsti koriandru
hrsti máty
hrsti nesolených arašidů (seženete v Tescu)
a 3 lžic smažené křupavé cibulky (přiznávám, že kupuju hotovou na trhu - www.farmarskacibulka.cz)
asi tak 100 ml chilli omáčky - uvidíte sami kolik, nikdy jsem to neodměřovala.


Mango i mrkev krájím na proužky, julienne je asi silné slovo. Koriandr a mátu pokrájím na menší kousky a arašidy zpracuju v hnoždíři, když mám nádoby od mixérů upatlané od karbanátků a od omáčky. Mango, mungo, mrkev a bylinky smíchám s omáčkou a posypu arašidy a cibulkou.

Přijde mi to jako fantastické jarně-letní jídlo, ale i v zimě se dají sehnat ingredience a můžete si udělat tímhle jídlem trošku letní atmosféry. Taky si myslím, že by se to dalo krásně přetvořit do "thajských" burgrů a machrovat s tím na nějaké grilovačce.

Tímto na chvíli s trošku exotickými jídly končím, abych nenašla na dveřích nebo v komentářích třeba tohle:


Raději se budu držet rady, kterou někdo nastříkal všude v okolí mého bydliště a já si domýšlivě myslím, že to není náhoda. Pořád o něčem dumám a děsně se u toho mračím ... a přitom jsem vlastně docela veselé děvče. Polepším se a vy se taky usmívejte, jo? Ať mi jdete příkladem.



8 komentářů:

  1. Díky za recept na zálivku, veselé děvče :-) Já zkusím ten salát s mangem a okurkou, ta mmrkev mi tam prostě nějak nesedí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, ta mrkev je tam fakt dobrá. Okurkou nic nezkazíš, ale díky rybí omáčce rychle pustí vodu, takže to budeš muset sníst hned.

      Vymazat
  2. krevety jsem nikdy nejedla :) a karbanátky vypadají dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já krevety miluju, ale mražené kupovat nechci a do Makra pro čerstvé to zas není úplně kousek.

      Vymazat
  3. Ten salát vypadá dokonale... Mango, má láska, v báječně společnosti :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V posledním Albert magazínu je spousta mangových receptů :)

      Vymazat
  4. Ty rybí karbanátky jsem v Apetitu okukovala a asi je tedy vyzkouším, když se ti tak povedly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za to. Myslím, že je to prima způsob jak zvýšit podíl ryb ve stravě.

      Vymazat