středa 23. března 2011

Florida je zkrátka ráj, tak si dáme Key lime pie


Před asi tak 8 lety jsem byla na Floridě, v Miami, s kamarádem, co tak úplně nemusel být jen kamarád, ale pořád jsme čekali na tu pověstnou jiskru. V průvodci jsme se dočetli, že na nejižnějším se všech Florida Keys - Key West, je k vidění nejromantičtější západ slunce ze všech romantických západů slunce na světě. A taky tam dlouho bydlel Hemingway a taky tam roste spousta limet. Spousta dobrých důvodů, proč se tam vypravit. Tak jsme tedy vyrazili s nadějí, že přeskočí jiskra, dáme si Key lime pie a rozhodně ještě limetovou zmrzlinu. Poškorpili jsme se ještě cestou, bylo zataženo, takže se žádný viditelný západ slunce nekonal, Key lime pie jsme snad taky neměli a zmrzlinu jsme sháněli půl dne. Zkrátka, fakt se to vydařilo (a on si nakonec vzal za ženu mojí úhlavní nepřítelkyni :).

Dost vzpomínek, on teďka určitě lituje a já vesele peču Key lime pie (a doufám, že to jeho žena nečte :). Stačí k tomu opravdu málo (recept je adaptovaný a odoptovaný z Joy of baking):

na těsto:

125 g sušenek typu Club (použít jde skoro vše, já tentokrát vzala sušenky s ovesnými vločkami z M & S)

30 g cukru (dejte jaký máte bílý nebo třtinový)

70 - 85 g rozpuštěného másla (podle toho, jak mastné jsou sušenky - věc praxe)

na náplň:

3 žloutky

1 salko, čili sladké kondenzované mléko (má 397 g)

120 ml limetové šťávy (limety z Florida Keys u nás sotva seženete, tak holt vezměte, co se nabízí - asi 4 limety nebo si kupte limetovou šťávu třeba v dm drogerii)

2 lžičky strouhané limetové kůry (s tím mám u prodávaných limet troch problém, bio jsem snad neviděla a nebio z Tesca se mi na strouhaná kůry moc nelíbí, takže vynechávám a přiznávám, že se to projeví v chuti)

na ozdobení:

1 smetana ke šlehání

Postup je rychlý a snadný. Sušenky hodíme do sekáčku/food processoru spolu s cukrem a drtíme, až je z nich sypká hmota, pak pořádně promícháme s máslem a vtlačíme do vroubkované koláčové formy o průměru 23 cm. Dáme na chvilku do ledničky a uděláme si náplň tak, že žloutky vyšleháme pěkně do pěny. Postupně přidáváme salko a nakonec limetovou šťávu (tady to může podle zvolené nádoby začít trochu stříkat) a kůru. Formu z těstem vyndáme z ledničky, těsto už je pěkně tuhé, vlijeme na něj připravenou náplň a pečeme na 180ºC 10 - 15 min. Cílem je, aby náplň ztuhla, ale neztmavla, takže poctivě kontrolujte.


Hotový koláč nechte úplně vychladnout a před podávání ozdobte šlehačkou. V původním receptu jí tam dávají hrozně moc a pokryjí s ní celý povrch koláče, já raději když vynikne ta kyselá chuť.

Co vy na to? Mě tenhle výtvor hrozně chutná, řekla bych, že na tom není co zkazit a ani ingredience nikoho nezruinují.

8 komentářů:

  1. Dělala jsem v lednu tenhle koláč bratrovi k narozeninám, ale korpus byl z křehkého těsta. A tenhle ze sušenek mi je víc sympatický, takže příště jdu do sušenek. A náplň mě úplně uchvátila, čekala jsem, že to bude sladký jak cecek :-D ale limety salko nádherně vytónovali, a vznikla božská chuť. Kdo ho ještě nezkusil, ať neváhá...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sušenky dost zrychlují proces přípravy, je to fakt rychlovka tak na 15 min. + pečení. To spojení salka a limet mi taky strašně chutná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc nerada vařím..po těch letech a bez špetky ocenění to prostě jednoho dne přestane bavit. Ale tady nevařím, jen o vaření a jídle čtu a to je úplně jiné - a zábavné.
    Chci Kačku také potěšit a posílám odkaz na hodnotnou báseň "Kačky a žvýkačky".
    http://search.centrum.cz/img-detail.php?url=http%3A%2F%2Fwww.barrister.cz%2Fimgk%2F303.gif

    OdpovědětVymazat
  4. Báseň je to opravdu hodnotná, laciné veršovánky to je moje, DĚKUJU :). Mě baví vařit i jen pro sebe, ale je jasný, že pochvala a přidání nikdy neurazí.

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju Key lime pie :)
    Už se moc těším, až ho udělám.
    Díky za recept Kačko :p

    OdpovědětVymazat
  6. Key Lime Pie jsem vyzkousela na Floride v Miami v super hotelu Biltmore, ale na tenhle recept nema! Moc diky, je fakt uzasny :-) Tereza

    OdpovědětVymazat