pátek 4. března 2011

Kam ten svět spěje?


Připadá vám normální nakupovat jídlo v drogerii a děláte to taky? Jsou věci, které kupuji zásadně v "déemku", protože je jinde nemají, nebo protože jsou levné a navíc bio (co kdyby na tom přece jen něco bylo). Ale vždycky se divím, proč je nemůžu koupit v normálním obchodě. 






Teď jsem například naprosto nutně potřebovala koupit polentu. V Tescu jsem jí nenašla, v Marks & Spencer také ne (ostatně také to není zrovna klasický obchod s potravinami), tak mě jako další možnost, kromě prodejen zdravé výživy, napadla dm drogerie. A co myslíte? Byla tam. Byla tam také limetová šťáva, která také není běžně k sehnání a také jsem jí zrovna urgentně potřebovala, protože Tesco seschlé limety za 7,90 Kč/ks si můžou leda tak nechat.

Čokoládu na vaření/pečení kupuju nejraději v Lidlu (50% kakaa a neuvěřitelná cena někde kolem 35 Kč/200g). Jenže Lidl nemám zrovna po ruce a taky se tam ještě pořád maličko stydím :). O víkendu se chystám na brownies, tak jsem vzala v dm i čokoládu (70% kakaa za 39 Kč/100g).

V dm drogerii mám ještě spoustu dalších favoritů, se kterými vás v receptech postupně seznáním. Teď mě ale zajímá, co zvláštního a kde kupujete vy? Už jste ochutnali třeba mrkvové/petrželové/řepné chipsy z M&S? Taky občas zajdete do Lidlu pro nějakou místní specialitu?

Prozraďte mi vaše tipy v komentářích a já vás postupně budu seznamovat s tím, co jsem z výše vyfocených surovin upekla, platí?

14 komentářů:

  1. Takže - v Lidlu se taky trochu stydím, ale ten na Albertově je v celkem hezkém prostředí a nepostavili ho na zelené louce, tak aspoň něco. Na cuketce je o něm fórum, já si tam kupuju: ty výběrové čokolady J.D.G., čokoládu "na vaření" v hnědém papírovém obalu - je na ní uveden něco jako ideální na polevy, pak schwarzwaldskou šunku, někdy goudu, pokud zrovna natrefím na cosi jako "italské (a další národnostní) týdny", bývají i těstoviny tvarů, které se v Tescu vidí jen málokdy (lasagne, cannelloni, vaječné i bezvaječné) a další speciality. V mexických týdnech nachos:-) z pití: občas mám chuť na kubíka a cosi takového tam mají v 0,75 skleněných lahvích. a sirupy v plechovce - grenadina je má oblíbení příchuť, na koktejly asi nebude nej, ale k pití podobně jako Yo.
    v DM: čokoládu, tyhle citrusové šťávy, tatínkovi jeho oblíbenou smetanu do kávy, třtinový cukr(když dojde v bille obyčejný hnědý kg/asi 50,- a potřebuju na pečení apod.), marmeládu lesní směs, když potřebujeme na výlet a domácí už nejsou, čokoládovou pomazánku, občas ten kostkový bujon Alnatura (já vím, ale když nekoupím tento, někdo koupí nějaký strašný svinstvo jinde), polentu, někdy nějaké džusy, jablkové pyré a mají dobré celozrnné těstoviny. je toho celkem dost a ještě jsem určitě něco zapomněla, ale třeba špaldovou mouku tam nekupuju, hladkou/hrubou celozrnnou kupuji pěkně z nedalekého dianosvětaoříšků českou. jinak mi připadá hezké, co všechno nabízí alnatura v německu a že má i své vlastní fungující obchůdky s potravinami a i čerstvým ovocem a zeleninou.
    taky nad těmi otázkami občas přemýšlím, když jdu do dm/ms. ne, že by ty věci jinde nešly sehnat, ale je to o dost složitější, někdy i o dost dražší a s nejistým výsledkem:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Polentu si od teď budu zásadně kupovat jen u nás v italském obchodě, protože se proti té, co jsem si kupovala v normál obchodu nedá srovnat, je taková jemnější, no, prostě mi víc chutná. Ale jinak v Dm také nakupuji, mají tam i quinou, kterou nelze jinak sehnat skoro nikde...a narazila jsem na ní náhodou, a hrozně mě to potěšilo...:-) zeleninové chipsy jsem měla z červené řepy s balsamico octem, a to je teda mňamka, že bych to jedla denně, ale to bych musela vydělávat milion, takže ne denně, ale občas jo...:-) No, a Lidl? Když u nás je kromě Lidlu už jen Penny(a to je kvalitou hrozné), a co se týče malých obchůdků taky nic moc, takže tam nakupuji často, ale snažím se si dobré věci kupovat ve městě, kam dojíždím za prací...:-) Ufa

    OdpovědětVymazat
  3. Stydíte se v Lidlu? Buďte v klidu, já chodila do toho, který teď zavřeli kvůli myším a sbírám odvahu tam zase jít! Ale k nákupům: v Lidlu je výborný alobal - je pevnější, stejně jako Farfalla tam beru výběrové čokolády, občas sýry. Mým chlapům tam chutná taky majonéza a tatarka. V Bille beru čokoládu na vaření - Clever - taky 50% kakaa. Já půjdu zítra omrknout DM drogerku, tam mě nějak nenapadlo zajít!
    A v jednom malém obchodě u nás mají velký výběr výrobků firm Nový věk - http://www.novyvek.cz/?sekce=firma&pg=f_vyrobky&id_r=14 a Druid - http://www.druidcz.com/ .Příjemná kvalita za rozumné ceny.

    OdpovědětVymazat
  4. mimochodem, polentu/kukuricnou mouku jeste bracha kupoval v myslim obchode se zdravou vyzivou ve vaclavske pasazi - maji nekolik druhu hrubosti, byla o dost jemnejsi nez ta dmkova:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Bueeee... Zrada! Google mi sežral komentář s kilometrovým seznamem toho, co kupuju v DM )-:

    Tak na podruhé už jen stručně: Z DM doporučuju obiloviny (arborio rýže, pšeničný bulgur(mňam!),polenta, jáhly, celozrnné mouky) a luštěniny (cizrna, červená čočka...) - bio za rozumnou cenu. Bio kečup, javorový sirup, pak ty jejich paštiky - moc mi chutná se zeleným pepřem a taky velká balení ovocných pyré - vyjde to levněji než malé doslazované a doškrobované ovocné přesnídávky a přitom je to bio ovoce. Naopak moc nemůžu doporučit v komentáři zmiňované bujóny. Cítím z nich jen koření a ještě v takové kombinaci, která mi do vývaru úplně nesedne. Když už, tak radši Vitana Natura. Taky pesto je nic moc. A citrónová šťáva (rodná sestra té limetové z obrázku) - nemůžu si pomoct, ale pokaždé z ní cítím jakoby nějakou mléčnou kyselost.
    Ale jinak v DM nakupuju všecko, co se dá. V makrobiotickém období jsem si vystačila vyloženě jen s potravinami z DM a zeleninou z bedýnek. Taky mi to přišlo na hlavu, ale pánbůh zaplať aspoň za to!

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě nikdo nezmiňoval Globus. Dá se tam koupit limetová šťáva, bezlepkové věci a tak.
    Vozi

    OdpovědětVymazat
  7. Lidlu se vyhýbám, ale chodím do Kauflandu -pro některé chleby (zejména kovářův a tmavý slunečnicový) a pro vážené olivy z lahůdkářského pultu. Někdy tam beru i ovoce a zeleninu, máslo, jogurt atd. Dneska tam měli dokonce 50% slevu na ústřice, ale odolal jsem ((((-;

    V DM drogerii taky moc často nenakupuju, ale v MaS jídlo pravidelně.

    OdpovědětVymazat
  8. Teda, vy se činíte, díky. Vypadá to, že nakupujeme dost podobně. Netušila jsem, že Lidl alobal má také speciální kouzlo, to musím vyzkoušet.

    Za odměnu vám prozradím, co skvělého kupuju v dm já, ale ne, že mi to vykoupíte! Mimo spoustu shora uvedeného vysloveně ujíždám na něčem, co se jmenuje Vanille Kokos Macadamia & Mandeln, jinými slovy mandle a makadamiové ořechy v bílé čokoládě s kokosem. Je to veliká dobrota, ale 90 g krabička stojí 59 Kč. Chutnají mi i Kakako Mandeln - mandle v čokoládě a to vše ještě v hořkém kakau. Obojí je v hnědých krabičkách, vřele doporučuju.

    V Lidlu ještě doporučuju vepřové ve vlastní šťávě, ale na konzervě musí být obrázek prasete. Když jsem byla malá, hrozně mi takové konzervy chutnaly a tohle se tomu strasně blíží, ne jako ty obvyklé dnes prodávané hnusy skoro bez masa.

    A s tou polentou, máte pravdu, tahle je na hrubo mletá, ale přesně to jsem potřebovala na něco sladkého a úžasně dobrého ... coming soon.

    OdpovědětVymazat
  9. K Lidlu jsem taky úplně neměla důvěru, ale co se přítel přestěhoval, je to nejbližší obchod, tak jsem tam párkrát ve spěchu zaběhla a koupila jsem tam třeba dost dobrou marmeládu s opravdovými kusy ovoce (to zní jako reklama na jogurt :), ale nebyla moc drahá a byla z toho ovoce, které inzerovali na obalu. Jasně, (moje) domácí je lepší, ale občas prostě není :). Ale jestli tam těch dobrých věcí mají víc, tak to tam asi občas zajdu ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Momentálně sem řešila, kde koupit těstoviny na lasagne, v Albertu stojí 500g kolem 60,- a v Penny 35,- a dokonce sou z Itálie. Momentálně řeším, kde kupovat cizrnu, kuskus atp.

    OdpovědětVymazat
  11. Těstoviny rozhodně italské, v tomhle není myslím třeba dělat kompromisy, protože cena těstovin zpravidla nikoho nezrujnuje. Já si těstoviny vozím většinou z Itálie, prostě proto, že stojí méně a dají se sehnat v lepší kvalitě. Tady je kupuju většinou v Tescu, mají standardní "velké" značky - Barilla, Riscossa atd., osvědčily se mi i Tesco organic lasagne.

    Cizrna a kuskus už se dá taky sehnat v Tescu, v M&S a v dm.

    OdpovědětVymazat
  12. Na těstoviny a jiné italské potraviny (loupaná rajčata, pesto, olivy, kapary, olivový olej apod)chodím do obchodů Grazie (v Anglické a pak v Kobylisích u konečné tramvaje, ale mají i e-shop s dovozem www.grazie.cz). Výběr velký a ceny nízké (i když i ty krok za krokem rostou...), pořád ale nižší než různá Tesca, Billy apod.
    Do Lidlu jsem se taky styděla a hlavně tam nechodila ze zásady (ne proto, že kácejí stromy, ale proto, že to dělali potají v noci a zatloukali to jako malí kluci). Zásady jsou zásady, ale minulý týden jsem tam vešla poprvé (!) kvůli mandlové mouce na macarons. Levná a dobrá. Ale chodit tam stejně nebudu :-)
    Hana

    OdpovědětVymazat
  13. Hana: Super, mandlovou mouku na macarons prave shanim, pokud mozno v nejakem rozumne malem mnozstvi, takze se pro ni do Lidlu rozhodne vypravim, myslela jsem, ze ji budu kupovat v Belgii. Diky za tip!

    OdpovědětVymazat
  14. Do Lidlu jsem se naučila chodit skrz řeznictví, které je hned naproti (v Bílé labuti). Zatímco řeznictví se z nepochopitelných důvodů pokazilo (prodali mi např. kuřecí prsa, která měla na povrchu úplně tvrdou oschlou krustu - mrštnost, s jakou to hodili do sáčku a barevné igelitky, abych maso neměla čas zkoumat, hraničila s kouzelnickým trikem.). No, a když už jsem byla pro maso a potřebovala jen zeleninu nebo něco malého, tak jsem tam zaběhla. Kupuju tam taky čokoládu a pak některé jejich čistící prostředky - tablety do myčky za 50,- a různé vlhčené ubrousky za 15 - 35 Kč (bezvadně se s nima čistí věčně opatlaný koš nebo kočičí záchod). Taky jsem tam v nějaké akci koupila grilovací pánev - zatím slouží dobře. Co se týče studu, přijde mi Lidl stejně blbej jako Albert nebo Billa. Proč nežiju někde, kde jsou trhy celý rok? :-)
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat