sobota 16. července 2011

Čerstvé pesto, ale presto!


Je vůbec něco, co teď zrovna nemá sezónu? Skoro nestíhám vymýšlet, vařit a konzumovat. Momentálně mám zásoby červené řepy, květáku, cuketek, meruňek, malin, na trhu u Anděla jsem dokonce viděla dýni hokaido... svět se zbláznil. Nevadí, já dělám vše proto, abych zůstala mentálně v pořádku, takže sportuju, jím, vařím, píšu a vymýšlím jak zásadně změním svůj život k lepšímu.

Myšlenku přestěhovat se do Karlína, abych to měla blízko do Mého šálku kávy jsem zavrhla, akce "hraj golf, změň život" má v mém případě dost diskutabilní výsledky, takže se vracím do ustáleného funkčního režimu: jídlo/káva + kamarádi + cvičení/kolo. Jeden z mých osvědčených receptů, který měl v podobě malých dárků u kamarádů vždycky úspěch je klasické bazalkové pesto (alla Genovese). Bazalkové plantáže si založím až příští rok, takže prozatím jsem se spokojila s bazalkou z Haveláku. Když jsem si loni v září vezla náruč bazalky z Říma, říkala jsem si, že už jsem asi vážně magor :).

Všude se dočtete, že pesto je třeba dělat v hmoždíři. V mé domácnosti se momentálně žádný nenachází a před rokem jsem se s tím dost mordovala a nakonec jsem to stejně ještě trošku rozmixovala, takže letos jsem pesto svěřila rovnou malému Káčku. Ital Emanuel, od kterého jsem obšlehla recept, proti použití mixéru dost brojí a tvrdí, že pesto zčerná a zkysne. Nestalo se mi to, ale upozornění posílám dál i s receptem.

Na pesto alla Genovese budete potřebovat:

2 svazky bazalky
30g piniových oříšků - přečtěte si ale varování MUDr. Cuketky
1 stroužek česneku
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 lžíce strouhaného sýra Pecorino
2dcl panenského olivového oleje
hrubozrnnou sůl

Máte-li pořádný hmoždíř, použijte tedy ten, nemáte-li, použijte mixér, který si nastavte na nejnižší otáčky. Nedržela jsem se úplně Emanuela a začala zpracováním oprané a osušené bazalky, spolu se solí, postupně jsem přilévala olej (malé Káčko má na to ve víku otvor, není geniální?) dál jsem přidala oříšky a nakonec sýry. Když mělo pesto pěknou konzistenci, prolisovala jsem do něj česnek. Tohle množství mi vyšlo na 3 malé skleničky. Bazalka bude až do září, tak si zatím nedělejte žádné velké zásoby. Pesto konzervuju jen přidanou solí a vrstvičkou oleje na povrchu. Řekla bych, že měsíc takhle určitě vydrží.

Mám ho ráda samozřejmě na těstovinách, které dělám třeba jako aglio, olio, peperoncino + sušená rajčata + trocha rukoly a na to dám pěknou porci pesta, mňam. Taky se chci vrhnout do rajčatové polévky, jen co narazím na pořádná rajčata nebo nám konečně dozrají ve skleníku a ta bude s trochou pesta taky skvělá. Co třeba úplně obyčejná bruschetta s pestem navrch? Fantazii se meze nekladou. Mám tu dost sušených rajčat, tak asi zkusím udělat pesto i z nich a dám vám vědět, jak to dopadlo.

4 komentáře:

  1. Taky ho delam v mixeru, ale posledni dobou ujizdim na exotictejsich variantach. Dam recept na blog :-) Treba green peas pesto .....aaaaah

    OdpovědětVymazat
  2. Gerbill: Jojo, taky jsem ho nekde zahledla, ale bazalka a olivovy olej, to je kombinace, ktere tezko odolavam. Experimentum zdar!

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie - milovnice léta17. července 2011 v 12:06

    Drahy delal pesto v hmozdiri, byla to prace pekelna a stejne zcernalo (ale nastesti nezkyslo)... Takze ja jdu priste rozhodne cestou mixeru.
    Kazdopadne s tebou musim souhlasit, ze ted je sezona vseho - ja vcera vlekla z trhu uplne precpanou scuk-tasku (mam z toho modrinu na rameni) plus jeste ryby v igelitce a misto toho, abych si uzivala krasny pocasi, tak tancim v kuchyni... Ale stejne to miluju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie: Tanči dál, jsem zvědavá, co z toho bude. Mám slíbené nějaké meruňky ze zahrádky. Když vydrží do neděle, tak ti nějaké přinesu, abys nemusela pořád na trh :).

    OdpovědětVymazat