neděle 22. ledna 2012

Jsem vážně poklad!

Tak dobře, ne já, ale ta kuchařka od Romana Vaňka, co už tu o ní byla řeč - Poklady klasické české kuchyně. Už od vánoc tam mám založených několik receptů, které hrozně nutně potřebuju vyzkoušet a teprve teď jsem si na to vyšetřila volný víkend. Nelekejte se, nejsou to žádná složitá jídla, která se vaří pět hodin (i když já taková ráda). Jenom mi přijde fajn mít na vaření čas a užít si to s někým dalším. Včera jsem udělala výjimku a pustila si do kuchyně pomocnici. A ne jen tak někoho, ale sladkou Chez Lucii.  První zkušební recept byl jasný, povidlové taštičky, které dělá Václav Frič Na Pekárně. Příprava je snadná, náklady nízké a spokojenost zaručena, tak se do toho pusťte.


Recept uvedený v kuchařce jsem pokrátila dvěma a stejně jsme nakonec měly taštiček mnohonásobně víc, než jsme byly schopné sníst, cca. 60 kusů, vykrajovaných relativně malou skleničkou. Tohle jsou suroviny, které na ně budete potřebovat:

0,5 kg brambor (čím moučnější, tím lepší)
150 g hrubé mouky
2 malá vejce (nebo 1 a půl)
trochu bramborového škrobu
sůl
cca. 200 g povidel (samozřejmě domácí)
strouhanku
máslo na polití
moučkový cukr
ořechy

Brambory jsem uvařila ve šlupce předem, nechala je vychladnout. Oloupané brambory jsme nastrouhaly na jemném struhadle, poprášily bramborovým škrobem. Řiďte se intuicí, ale nijak zvlášť tím škrobem nešetřete. Musíte se přizpůsobit moučnosti brambor. Já tam nechtěla škrob zbytečně sypat, takže první várka byla hodně bramborová a málo moučná, těsto bylo dost mokré a hůř se s ním pracovalo. Nakonec jsme do těsta ještě trochu škrobu přisypaly, bylo vláčnější, dalo se lépe vyválet a taštičkám to moc prospělo. Po škrobu přidejte mouku, vejce, trošku soli a rukama vypracujte těsto. Jde to docela dobře. Kniha radí vyválet těsto asi na půl centimetru silný plát, ale myslím, že může být i tenčí.

Skleničkou pak vykrajujte z těsta kolečka, plňte povidly tak, aby se daly přeložit a kraje spojit. Záleží samozřejmě na velikosti vykrojeného kolečka, ale nám se tam vešla tak půlka moka lžičky. Ze začátku jsme plnily moc a taštičky nebyly zavřené úplně dokonale, ale při vaření se neotevřely a klaplo to i tak. Vy se ale můžete poučit s našich chyb :).

Taštičky se vaří ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Vodu si ale dejte vařit předem při přípravě těsta. Čím rychleji budete pracovat, tím méně mokré těsto bude a výsledek bude lepší.

Nakonec se taštičky posypou moučkovým cukrem a strouhankou a polijí rozpuštěným máslem. Nevím, jestli jsem si to vymyslela nebo ne, ale měla jsem utkvělou představu, že Na Pekárně byly taštičky posypané i ořechy. Takže jsem dala strouhanku do food processoru spolu s ořechy a udělala ořechovo-strouhankovou směs. I když v receptu ořechy nejsou, dejte je tam, je to fakt moc dobré.


Naše taštičky byly o něco menší než ty Na Pekárně, každá jsme jich zvládla asi 10 a tudíž nám 40 ks zbylo. Lucie mi poradila, ať je naskládám na prkénko, to vložím do mrazáku a až zmrznou, tak je teprve přeskládám do pytlíků nebo krabiček. Geniální rada! Mám zásobu a možná si dám dneska odpoledne zase pár kousků, jsou totiž strašně dobré.

Vrhněte se na to, touhle dobrotou si ostudu u nedělního oběda určitě neuděláte a ještě tím můžete udělat radost někomu, koho máte rádi. Kdo z vás by neocenil návštěvu, která místo nic moc vína přinese pytlík mražených taštiček? Asi už budu rozdávat jen jedlé dárky...

P.S. Ale Lucii vám na výpomoc nepůjčím, moc nám to spolu šlo. Díky!

22 komentářů:

  1. no vida vida, zrovna včera jsem večeřela též povidlové taštičky, též na popud těch z Pekárny... akorát bramborové těsto se zrovna nevyvedlo takže jsem udělala klasické, apetitovské. Dobré byly taky a tvá utkvělá představa byla správná, na taštičkách od Vaška namleté ořechy nikdy nechybějí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Líba: Asi hrozně záleží na bramborách, mě to přišlo děsně snadné, dělalo se s ním dobře. Zrovna vařím zbylé 2 brambory, že dodělám pár taštiček a dám je do mrazáku, tak trošku zkusím zaexperimentovat s moukou. Dík za potvrzení ořechů, bez nich by to nebyla taková dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám na ně děsnou chuť a závidím zásobičku, jste šikovné... A mám na ně chuť teď,než se uvaří brambory, odejde a navíc máme navařeno... Nedělej mi to!
    Moje babička dělá z bramborového těsta i malinké knedlíčky-kuličky plněné morušemi, švestkami, meruňkami, co zrovna roste.. Mám je snad i radši než tvarohové a vždycky k nim máme na stole tři až čtyři druhy posypky - tvarohovou, makovou, strouhankovou, ořechovou.. Už chci léto a na jižní Slovensko:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nachystej si taky zásobu a až je příště budeš chtít hned, tak budou po ruce :). Ty knedlíčky zní moc dobře, myslím, že by to s tímhle těstěm mohlo klidně fungovat.

      Vymazat
  4. moc pěkně napsané a ty fričovy taštičky jsou prostě bombovní! ;) sám teď na něčem s br těstem dělám, tak to bude pěkně do noty..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. Chystáš si knedlíky k čuníkovi? Jsem zvědavá na tvoje experimenty!

      Vymazat
  5. Sladka Chez Lucie dekuje, bylo to bezva :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám na ně chuť už asi 14 dnů, v týdnu se do nich budu muset pustit :-)A ty ořechy jsou vážně vychytávka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli: Vrhni se na ne, je to celkem brnkacka, kdyz nepocitam vareni brambor, mas za pulhodky hotovo. Puvodni recept je z 1 kg brambor, v sobotu jsem delila 2, v nedeli 3 a i tak je toho dost, tak muzes zkusit 330 g brambor, 1 vejce, 100 g mouky.

      Vymazat
  7. Asi hloupej dotaz, ale mrazíte je před nebo po uvařaní? Díky :-) Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před uvařením, stejne jako třeba ravioli nebo tortelliny. Včera jsem zkoušela vařit i ty mražené, šlo to bez problému, jen ze začátku měly tendenci se lepit ke dnu. Ale chce to zamrazit opravdu hned, to bramborové těsto dost rychle vlhne.

      Vymazat
  8. ono by se to možná dalo zmrazit i potom, ale po rozmražení to asi bude trochu kašovité

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tož asi dalo, ale co z toho? A pak to nechat rozmrazit a ohřívat, to se mi moc nezdá.

      Vymazat
  9. Jee, bramborove tasticky miluju. Delala jsem je nedavno a jako posypku jsem zvolila strouhany pernik, mouckovy cukr a maslo. Bylo to super. S orisky to taky budu muset nekdy zkusit. Marcela

    OdpovědětVymazat
  10. Marcela: Perník je v kuchařce taky doporučený, musím ho zkusit!

    OdpovědětVymazat
  11. Hahá, tak jsme je udělala, díky, poklade;) Výjimečně jsem si k tomu taky pozvala asistenty a bylo to moc fajn (najedli jsme se tři a ještě zbyl velký talíř (pro dva) na následující den - ohřáto na pařáčku, celkem to šlo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, zejména to oslovení mě potěšilo :). Já nakonec zjistila, že v té kuchařce je i recept na ty knedlíky z bramborového těsta, jak jsi psala. Mám pár zamřažených švestek, tak se na to možná příležitostně vrhnu.

      Vymazat
  12. Mám moc brambor, udělala jsem tedy do mrazáku zásobu se špaldovou moukou, některé povidlové a některé tvarohové, zkušební várka jen s máslem byla mňam :)

    OdpovědětVymazat
  13. Kačko, co se do toho dá nacpat kromě povidel? Kupovaných se štítím, domácí nemám. Tvaroh se mi moc nezdá - co marmeláda, nevíš?
    Děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě to půjde s marmeládou nebo třeba s mákem, ale myslím, že povidla se dají v pohodě koupit, když si člověk ohlídá složení, stejně jako se dá koupit dobrá marmeláda. V povidlech by neměly být ani konzervanty.

      Vymazat