neděle 7. dubna 2013

Domácí lučina, tou to jen začíná


Respektive, já doufám, že výrobou lučiny mé poťouchlé domácí experimenty už končí, protože přece jen musím vytvářet i jiné hodnoty, než ty k jídlu... jenže, když mě to tak baví.

Recept na výrobu lučiny koluje v různých podobách po internetu a já k němu přišla ve FB skupině pecempecen.cz. Principielně jde jen o to, nechat z "nějak tučného" jogurtu syrovátku. Množství tuku obsaženého v jogurtu je určující pro výslednou chuť "lučiny". Empiricky jsem došla k tomu, že z obyč jogurtu, nic jako lučinu nedostanete. Budete mít nízkotučnou pomazánku na chleba, což je fajn, ale lučině se to neblíží. Proto se používají tučnější jogurty a smetana nebo šlehačka.


Optimálního výsledku dosahuju při použití:

500 g bílého jogurtu s 3,5% tuku, používám domácí
400 g bílého jogurtu s 10% tuku, vyrábí kde kdo a dá se udělat i doma přidáním smetany do mléka
1 čerstvé šlehačky v krabičce - 330 ml
1 zarovnané čajové lžičky soli

Postup nemůže být snazší. Všechno pořádně smíchám a vliju do cedníku vyloženého plenkou/utěrkou/plátnem (prané bez aviváže!) postaveného v míse. Zakryté konci utěrky nebo třeba další utěrkou a nechám přes noc vykapat syrovátku. V závěrečné fázi, aby lučina byla opravdu hustá, dám navrch talíř a do talíře 2 kg závaží a dostanu tak ven opravdu všechnu přebytečnou tekutinu. A je to. Syrovátku používám buď místo vody do chleba nebo dávám štěněti Emilce, které ji miluje. Řekla bych, že je dobré takto připravenou lučinu tak do týdne spotřebovat.


A abych vás neošidila o tak populární "tipy na servírování", přidám recept na jednu opravdu dobrou pomazánku a řeknu vám, že třeba k marinovanému lososu, je ta lučina skvělá. A to ne vajíčkové pomazánce.
mluvím o

Tu pomazánku jsem nevynalezla, ale oddřela jsem si jí. Nedávno jsem dělala fúzi dvou lahůdkářských firem. Fúze jsou moje specialita a přitom to není vůbec nic zábavného. Aby mě můj šéf nalákal na další fúzičku, vychválil mi klienta do nebes a jako bonus přidal příslib šunkových rolek v aspiku, když to všechno klapne. Ty rolky jsou prý vynikající. No, nepřesvědčil mě, že by mi rolky v aspiku práci nějak zatraktivnily, ale je třeba říct, že pan finanční ředitel lahůdkárny je opravdový sympaťák, práci mi zpříjemnil vzornou spoluprací a taky několika vzorky jejich výrobků, mezi které patří právě "bruselská pomazánka".


Složení pomazánky jsem důkladně prozkoumala, ale nakonec jsem se řídila jen chuťovým vjemem a myslím, že jsem jí docela trefila. A kdyby ne, mně strašně chutná.

Stačit vám bude:

domácí lučina
sušené brusinky
čerstvý křen

Tentokrát po mně prosím nechtějte žádná přesná množství. Prostě dejte lučinu do vysoké nádoby k mixéru, přidejte hrst sušených brusinek a strouhaný křen podle chuti. Projeďte tyčovým mixérem (možná by nebylo od věci ty brusinky předem nasekat) a nechte přes noc uležet, aby brusinky trošku nabobtnaly a křen se rozležel. Možná to vypadá divně, ale je to fakt dobré. Kdyby vám to nedalo, můžete přidat třeba trochu majonézy, dosáhnete průmyslovější chuti :). A upečte si k ní rohlíky!

23 komentářů:

  1. Nevim zda li bych se do toho pustila, vypada to az moc komplikovane ;)
    Mas muj obdiv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně není komplikované smíchat jogurt se šlehačkou a nalít to do cedníku :).

      Vymazat
  2. Ked komplikovane, tak treba kupit kozi syr z lidl (maju to tam nove v sortimente, u nas aktualne v akcii, 1.49Eur za 150g), primiesat trosku korenia podla seba a nahrada luciny ako vysita :) A este k tomu aj zdrava. Osvedcil sa medvedi, ci klasicky cesnak.

    OdpovědětVymazat
  3. Než se do toho pustím a zhrozím se, co jako s tou vší lučinou budu dělat - nebyl by nějaký přibližný váhový/objemový odhad? Podle mně ve dvou a čtvrt tom nebudeme mít šanci za týden sníst...
    Díky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono dost záleží na použitém jogurtu, protože ten domácí je o něco řidší, takže z něj vyjde víc syrovátky, ale hrubým odhadem z toho vznikne kolem 500 g lučiny. Myslím, že z půlky to může být akorát.

      Vymazat
  4. Domácí lučina, křen a brusinky, to musí být něco! :P

    OdpovědětVymazat
  5. Dá se potom tato domácí lučina (pochopitelně nesolená) použít třeba na cheesecake nebo na krémy, kam patří krémový sýr, máslo a cukr? Omlouvám se za nejapný dotaz, jsem celkem kuchařka, ale ani jedn z výše uvedeného jsem zatím nedělala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tím se taky teď trápím. Philadephia má v sobě sůl taky, takže to bych neřešila, pokud se tomu chci chuťově přiblížit, ale konzistence úplně stejná nění. Philadephia je "termizovaný" sýr, což počítám, že má co dělat s teplotou při přípravě. musím to nějak prozkoumat. Principielně nejsem pro dělat cheesecake z lučiny... ale kdyby se mi podařila udělat domácí Philadephia, byla by to jiná.

      Vymazat
    2. Já si myslím, že na cheesecake to bude moc dobré, mám za sebou dva pokusy s domácí "lučinou" a jednou jsem ošidila sůl a nebylo to ono. Takže sůl ano i při použití na sladko. Udělat z toho něco jako cheesecake mě napadlo hned po ochutnání a taky po zjištění jaké velké množství vznikne.

      Vymazat
    3. Děkuju moc oběma :)

      Vymazat
  6. jé na domácí lučinu si taky brousím zuby, tak zkusím podle tebe :-)

    OdpovědětVymazat
  7. odzkoušeno, včera navečer zamícháno a přes noc necháno vykapáno, mňam!

    OdpovědětVymazat
  8. "recept" na domácí lučinu už jsem několikrát viděla, vždycky to chtěla udělat, ale potom na to zapomněla :D teď už se do toho snad pustím, protože lučinu a žervé mám moc ráda a jím denně, tak by se mi to vyplatilo:)

    OdpovědětVymazat
  9. Jojo, domácí lučina je něco úžasného! Já ji teda dělám z řeckého jogurtu, šlehačky a zakysané smetany a ještě se mi nepřejedla. A do cheesecaku je taky fajná, ozkoušeno :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Po domácím paneeru jsem docela nalákána :)) Ale nejvíc mě zaujala ta bruselská :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v neděli zas vyráběla a včera jsem z ní dělala pomazánku jen s nastrouhanou pečenou červenou řepou a křenem a je parádní. Nechávala jsem to vykapat noc a den a je úplně hustá.

      Vymazat
  11. Vyzkoušela jsem jak lučinu, tak i bruselskou pomazánku. Obojí výborný, zařazuji do svého jídelníčku:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, z takových komentářů mám největší radost.

      Vymazat
  12. Ten recept je úžasný! Nepoužívám domácí jogurt, ale půlkilovou Holandii (selský jogurt) a k tomu 400 g smetanový jogurt Boni z Penny market a výsledek je velmi žravý. A přitom je to tak prosté, milý Watsone! Už jsem odkaz na tuhle stránku poslala dál do světa. Chystám se vyzkoušet i v nějakém slaném koláči.

    OdpovědětVymazat