čtvrtek 25. dubna 2013

Už vám s tím lezu na nervy?

Myslím jako s mangem a saláty z něj? Jestli jo, neváhejte mi vyhubovat v komentářích. Pokud ne, udělejte si tenhle salát s hovězím a mangem inspirovaný receptem Jiřího Štifta, který vyšel v asijském speciálu Apetitu a počkejte si na mou imitaci salátu s mangem, mungem, mrkví & spol., který si teď s oblibou dávám ve Pho Vietnam


Ráda bych se chvástala tím, že se živím hlavně lokálně, ale každodenní konzumace manga by z toho dělala lež jako věž. Nemůžu si pomoct, mě tahle jídla prostě baví.

Recept v Apetitu počítá se zeleným mangem a papayou. Vypravila jsem se proto do Sapy, abych zjistila, že ovoce ve většině obchodů prodávají za 180 Kč/Kg, takže taková papaya stojí přes tři sta a za manga se taky prohnete. Protože jsem na celou papayu stejně neměla využití, rozhodla jsem se jen pro mango. Koupila jsem tři různá, dvě byla zvenku zelená a jedno sytě žluté, ale vevnitř byla žlutá/oranžová všechna. Hodně se chuťově lišila, byla výrazná a sladká, ale děsně drahá, no.

Z receptu jsem tedy vynechala papayu, lehounce upravila poměry a vyšlo mi z toho toto (tak pro 2 osoby):

250 g hovězího - buď roštěná nebo květová špička
trocha oleje na přípravu masa
1 stvol citronové trávy
1-2 šalotky
velká hrst máty
velká hrst koriandru
2 listy kafrové limety, máte-li (prodávají se mražené a sušené)
1 zralé mango
kousek salátové okurky
+
1 stroužek česneku
chilli papričky - 1 velká/3 malé
1 lžíce palmového cukru (mají v DM)
šťáva z 1 limety
1-2 lžíce rybí omáčky

Začněte masem. Máte-li roštěnou, udělejte jí jako steak, na medium/medium rare, jak to máte rádi, nechte odpočinout a nakrájejte na tenké plátky. Já opět použila květovou špičku, kterou jsem zasyrova nakrájela na plátky a kousky a krátce orestovala. Na ochucení masa použijte trochu rybí omáčky a pepř, je-li libo, nesolte.


Pak Jiří Štift radí připravit dressing z ingrediencí uvedených pod znakem +. Česnek jsem prolisovala, čili papričky nakrájela co nejdrobněji a vše smíchala s cukrem, limetovou šťávou a rybí omáčkou. Nebojte se ochutnat a dochucovat.

Pak jsem k masu nakrájela nadrobno citronovou trávu (mimochodem, teď je k dostání v dobré kvalitě v Kauflandu, ale asi je to jen nějaká akce) a šalotku. Mátu a koriandr jsem nakrájela na větší kousky, přidala mražené limetové listy, opět nadrobno. Mango i okurku jsem nakrájela na nudličky. Všechno jsem smíchala s dressingem, nechala chvilku uležet, snědla to a radovala se ze života a z toho, že mám ještě pár mang doma.

P.S.Vždycky když píšu takové recepty, myslím na ty, kteří bydlí mimo velká města a  těžko se dostanou k některým surovinám. Ale říkám si, že nějaké to Tesco snad musíte mít v dosahu i vy, nebo ne? Zralé mango a rybí omáčku tam dostanete. A bylinky, včetně citronové trávy v pohodě vypěstujete - vyzkoušeno za vás (citronová tráva je citlivá na přelití a do půdy se přidává písek).

Tak co, můžu si ještě dovolit ten okopírovaný z Pho Vietnam, nebo už byste raději něco tradičnějšího? Předevčírem jsem vynalezla jarní superkoncentrát v podobě polévky z chřestu, hrášku a jarní cibulky, to se počítá nebo je chřest taky nedostupná "exotika"? Já totiž teď moc nepeču a jedu hodně v zelenině, tak dumám, čím vás potěšit.

14 komentářů:

  1. Mne s mangem na nervy nepolezes nikdy :-) Vypada to bajecne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to jsem chtěla slyšet, děkuju :). Musím fakt uznat, že ta manga ze Sapy byla super, asi je příště vezmu zas i za ty děsné prachy.

      Vymazat
  2. No konečně!:) V rámci čekání na tenhle salát jsem si v naší pidi "brněnce" koupila už 3 manga (takže ano, jsou k dostání i mimo supermarkety a velké tržnice. Ačkoli - naše pseudobrněnka je vysoce pokroková - kupuju tam i balzamikovou redukci, kozí a ovčí sýry, hovězí pupek či Osso Buco:). Jedno jsem sědla (skoro) cestou domů, další dvě v průběhu následujícího dne. Musela jsem tedy změnit taktiku a zakřekla se, že dokud nebude rcp, nekoupím ani žádné další mango. tak doufám, že to další už stihnu uchránit (před sebou) a dostane se až do salátu. Kafrové listy a citronovou trávu teď narychlo neseženu ani nevypěstuju, ale myslím, že to půjde i bez nich.
    Takže nyní hubovat rozhodně nebudu - maximálně až po ochutnání: běda, jak mi nebude chutnat! :D :D (jak jsem psala, maso+ovoce většinou moc nekombinuju).
    Lokální strava je super, ale tím, že se "živí jen lokálně" se v dnešní době nemůže honosit prakticky nikdo - vyřadit banány, pomeranče, čokolády, citrony, parmazán apod. už prostě moc nejde. Takže bych si z toho nedělala hlavu :)
    Osobně bych se tradičním věcem vůbec nebránila - nostalgická vlna se mě ještě tak "trochu" drží - a napadá mě třeba medvědí česnek. Dělala jsem z něj pesto s domácími tagliatelle, houstičky, pomazánky na x způsobů. Ale další nápady jen a jen uvítám. Nebo "obyčejný" čerstvý špenát. Mám z něj naděláno asi milion salátových kombinací (kozí sýr, med, s modrou plísní, jahody, balzamiko...) ale stejně se vždycky najde taková, kterou jsem ještě nedělala. Jen mít tu inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to furt říkám, že Brno je ráj :). Bez těch listů se to obejde určitě, ale ta citronová tráva je tam dost výrazná, kupuju jí normálně ve vietnamské zelenině.

      Doufám, že chutnat bude, jinak nabídnu bezmasou variantu á la Pho Vietnam, alias salát s krevetama bez krevet.

      S mědvědím česnekem doporučuju těstoviny aglio, olio, sušená rajčata a česnek nebo čerstvá rajčata, trochu bílého vína, česnek, ančovičky. A hodně parmazánu, samozřejmě :).

      Vymazat
    2. arion: a kdepak je ta osvicena Brnenka? Dekuji. Marcela

      Vymazat
  3. ¨Mango zní dobře, jím ho ráda a k masu se musí hodit, ale počkámsi až budou levnější (a vůbec tady v Bille k dostání) a hlavně na to přítele postupně připravím. Do té doby jdu zkoušet pečení v papilotě, když už jsem se u toho Tvého článku tak nadchla:) Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se obávám, že o moc levnější nebudou, dvoubalení ready to eat manga kolem 50 Kč, jak ho mají právě v Bille nebo v Tescu, je docela fajn cena. 3 manga různé velikosti, ale ne asi větší než právě kupuju v Tescu/Bille, stála v Sapě 218 Kč. Koupit v akci tvrdé nezralé mango za 15 Kč vůbec nemá smysl, nebude dobré a už nedozraje.

      Vymazat
  4. Jooo, jeste i kopii z Pho Vietnam!
    Já už se nemůžu dočkat na kurz k holkám z Viet Food Friends příští víkend, kde právě budou jarní vietnamské saláty a moje milé bun bo nam bo, tak možná potom taky něco napíšu:)
    Mám dva dotazy - stojí ta Apetitovská kuchařka za to? A potom, jakou kupuješ rybí omáčku? Byla jsem na na naší vietnamské tržnici v Brně a jich je tolik, že fakt nevím, kterou vybrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, vlastne to neni kucharka, je to jen specialni vydani casopisu, stalo myslim 59 Kc a za to to stoji. Alespon pro me je tam spousta inspirace.

      Rybi omacku prave v Apetitu doporucoval Paul Day - Three Crabs, je ve velke 700 ml lahvi s ruzovou etiketou, jsou na ni 3 modri kraby ve ctverci. Koupila jsem ji v Praze v Sape, mohla by byt k dostani i u vas na Olomoucke.

      Vymazat
  5. Vypadá to skvěle :) Mango v Tescu seženu v pohodě a citronovou trávu jsem zasela. Tak snad to půjde - trošku se obávám, že moje zahradnické snahy vždycky nějak nevyjdou. I když semínka od tebe už rostou, doufám že je to nepřejde :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně letos chcípla thajská bazalka, krásně mi narostly sazeničky, ale dala jsem jí ven asi moc brzo. Vysela jsem novou, tak jsem zvedavá. Dostala jsem semínka přímo z Thajska, tak mám zásobu, ale nevím, jestli jí u nás nebude zima. Tak ať ti to roste!

      Vymazat
  6. Uuuááá!!!
    Právě jsem ho snědl a mám pocit, že mé chuťové buňky mají karneval. To je taková dobrota... zítra jedu pro další mango a chci další hovězí od TRMS :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ne, vůbec mi s ničím na nervy nelezeš :) Jen v tom pokračuj, pokaždé si u tvého blogu docela dost hezky odpočinu... Naopak problémy s nervy mám doma s dětmi v poslední době, protože přešli do fáze puberty a to je něco... Hodně mi na to začaly pomáhat CBD kapsle , ale nevím, jak dlouho to ještě vydržím :-D

    OdpovědětVymazat